Adventureland

Adventureland (2009)

| DVD
  • 4

Greg Mottolan elokuva ensirakkaudesta, unelmista ja pelosta aikuisuuden kynnyksellä.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2010-02-23 / päivitetty 27.10. klo 18:06

KUVA 4

Kristen Stewart
Kristen Stewart 

KUVA 3

Ryan Reynolds
Ryan Reynolds 

KUVA 2

Jesse Eisenberg & Kristen Stewart
Jesse Eisenberg & Kristen Stewart 

KUVA 1

Bill Hader & Kristen Wiig
Bill Hader & Kristen Wiig 

Adventureland

Ohjaus Greg Mottola
Näyttelijät Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Bill Hader, Kristen Wiig, Ryan Reynolds
Maa Yhdysvallat
Pituus 107 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Sidney Kimmel Entertainment, This Is That Productions
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

On kesä 1987. James Brennan (Jesse Eisenberg) on vasta valmistunut tavoitteenaan jatkaa opintoja yliopistossa. Ennen rankkaa opiskelua kesä on tarkoitus viettää Euroopassa rinkka selässä kiertäen. Tai niin sen piti alkuperäisen suunnitelman mukaisesti mennä.

Suunnitelmiin tulee muutos Jamesin vanhempien ilmoittaessa, etteivät he kykene maksamaan luvattua matkaa puhumattakaan yliopistomaksuista. Kesätyöpaikan saamisesta tulee varsinainen haaste, sillä Jamesilla ei pahemmin ole työkokemusta. Paikka irtoaa kuitenkin paikallisesta huvipuistosta, Adventurelandista – unelmaduunista ei todellakaan ole kyse! Työskentely ei ole kuitenkaan pidemmän päälle hassumpaa, varsinkin ensirakkauden Emilynin (Kristen Stewart) ollessa samassa työpaikassa.

Adventurelandin ohjaus ja käsikirjoitus ovat Greg Mottolan käsialaa. Mottola tuli tunnetuksi Superbadin ohjaajana, joten voisi olettaa Adventurelandin jatkavan Superbadin jalanjäljissä. Siinä missä Superbad keskittyi härskiin navanalushuumoriin ja runsaaseen v-sanan viljelyyn, Adventureland puolestaan kuvaa huomattavasti herkemmällä otteella teini-ikäisten elämää. Se kertoo unelmista, pelosta ja usein varsin brutaalista matkasta kohti aikuisuutta. Mottola on osannut vangita nuoruuden ahdistuksen ja kaiken sen järjettömyyden kuitenkaan unohtamatta karkeata huumoria.

Elokuva sijoittuu 1980-luvun Pittsburghiin. Kuvauksellisesti nähdään melkeinpä kaikki tuon aikakauden muotirikokset, jotka mieluusti haluaisi jo unohtaa. On isoa tukkaa, solariumrusketusta, runsasta huulikiiltoa ja kivipestyä farkkua. Musiikissakaan ei säästellä, sillä Adventureland tarjoaa hittejä aina Falcon Rock Me Amadeuksesta Crowded Housen Don’t Dream It’s Overiin ja Shannonin Let The Music Playhin. Elokuva ei tee pilaa aikakauden kustannuksella, vaan se vaikuttaa katsojaan enemmänkin nostalgisella tavalla.

Adventurelandissa nähdään sympaattiset nuoret näyttelijät, joiden välillä on juuri oikeanlainen kemia. Eisenbergin ja Stewartin ongelmaisten roolihahmojen suhde kuvaa aidosti nuorten turhautuneisuutta omaa paikkaa etsiessä – ei olla enää lapsia, mutta ei vielä myöskään aikuisia. Vaikka dialogi ei ole syvällistä, se on kuitenkin uskottavaa. Pienet kosmeettiset virheet muun muassa välillä ontuvassa näyttelijätyöskentelyssä annettakoon anteeksi, kokonaisuus kuitenkin ratkaisee.

Adventureland on nostalgiaa pursuava elokuva, joka saa haikailemaan omaa nuoruutta ja ensirakkautta. Se on elokuva, joka saa ikävöimään sitä kesää ennen ensimmäistä askelta kohti aikuisuutta – sitä kesää, jonka piti olla täysin erilainen kuin mitä alkuperäinen suunnitelma oli.

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.85:1-laajakuva, ääniraitana tarjoillaa virheettömästi kuuluva Dolby Digital 5.1.

Lisämateriaalia ei valitettavasti ole tarjolla.

Teksti: © 2010 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202