Abandoned, The

Abandoned, The (2006)

| DVD
  • 1

Sisarukset selvittävät sukunsa salaisuuksia Venäjän syrjäseuduille sijoittuvassa kauhuelokuvassa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-04-23 / päivitetty 07.08. klo 18:06

KUVA 3

Anastasia Hille
Anastasia Hille 

KUVA 2

Anastasia Hille
Anastasia Hille 

KUVA 1

Anastasia Hille ja Karel Roden
Anastasia Hille ja Karel Roden 

Abandoned, The

Ohjaus Nacho Cerdà
Näyttelijät Anastasia Hille, Karel Roden, Valentin Ganev
Maa Espanja / Iso-Britannia / Bulgaria
Pituus 95 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Castelao Producciones, Filmax International, Filmstudio Bojana, Future Films, Radiovision
  • Kuva 4
  • Ääni 4

DVD

The Abandoned

Espanjalaisen Nacho Cerdàn jo pari vuotta sitten valmistunut The Abandoned nähtiin Suomessakin aikoinaan Espoo Cinéssä, ja nyt Future Film on tuonut sen DVD:lle osana Dark Label -sarjaansa. Kauhupätkä herättää mielenkiintoa ainakin meille pohjoismaisille läheisen miljöönsä puolesta – tarina kun sijoittuu itänaapurimme syrjäseuduille.

Vuosi on 1966 ja paikka ”jossain päin Venäjää”. Nainen ajaa henkensä kaupalla vanhaa kuorma-autoa, kunnes pysähtyy vieraan perheen pihaan ja kuolee. Autosta löytyy naisen lisäksi kaksi pientä vauvaa. Tästä leikataan nykyhetkeen. Marie Jones (Anastasia Hille) on amerikkalainen elokuvatuottaja, joka juuri ennen 40. syntymäpäiväänsä saa yhteydenoton venäläiseltä lakimieheltä. Tämä kertoo paikantaneensa Marien äidin, josta tämä on vuosikaudet yrittänyt onkia tietoa.

Venäjälle saavuttuaan Marie saa kuulla äidin kuolleen tämän ollessa vielä sylivauva. Perintönä naista odottaa perheen vanha tila, jonka hän ottaa vastentahtoisesti vastaan. Paikallisen avustuksella hän matkustaa keskellä karun harmaata maisemaa sijaitsevalle tilalle, mutta kun kuskina toiminut mies katoaa jälkiä jättämättä, jää nainen omilleen. Vuosikymmeniä autiona seissyt hökkeli paljastuu pian varsinaiseksi kauhukartanoksi, ja aikansa aaveita pakoiltuaan nainen törmää Nikolaihin (Karel Roden), joka paljastuu hänen kaksoisveljekseen. Tätäkin piinaavat pahat henget, ja yhdessä sisarukset käyvät selvittämään talon salaisuuksia.

Miljööltään The Abandoned on virkistävä: komeat, mutta sopivan ankeat ja harmaat luontomaisemat tarjoavat toimivan taustakankaan maatilalla tapahtuville kauheuksille, ja rakennuksetkin ovat asiaankuuluvan rähjäisiä ja kuluneita. Luonto ei näyttäydy tarinassa tärkeänä elementtinä, mutta tarjoaa sille ainakin periaatteessa komeat puitteet.

Valitettavasti muuta hyvää elokuvasta ei juuri löydy. Oli kyseessä sitten uskomattoman tökerö dialogi, pökkelöt näyttelijät tai epälooginen ja irrationaalinen juoni, huokuu kaikesta täydellinen amatöörimäisyys. Hille on näyttelijänä muuntautumiskyvytön, eikä hänen karismaton hahmonsa jaksa kannatella elokuvaa. Rodenin Nikolai puolestaan on naurettava näennäisessä salamyhkäisyydessään: elokuva mm. viittaa miehen armeijataustaan, jonka ilmeisenä seurauksena hän kaivaa reiteensä uponneen luodin paljain käsin, ja sitten kuumalla puukonterällä yksinkertaisesti polttaa haavan umpeen.

Cerdàlla voi ohjaajana olla tulevaisuutta, mikäli hän jatkossa osoittaa parempaa silmää kliseille ja erityisesti dialogille. Teknisesti The Abandoned on kuitenkin ihan oikean elokuvan näköinen ja tuntuinen, ja kamera seuraa toimintaa paikoin jopa tyylikkäästi. Tosin miinusta täytyy antaa ääniraidasta, joka toistaa alkupuolella muutamaan otteeseen ärsyttävää kikkaa: taustahälyn volyymiä nostetaan katsojan sietokyvyn rajamaille, josta se lopulta purkautuu hiljaisuudeksi kohtauksen vaihtuessa. Metodi ei lisää katsojan ahdistusta, vaan lähinnä ärsyttää.

The Abandoned jää mielenkiintoisesta miljööstään huolimatta vajaaksi vähän joka sektorilla. Hillityn alun jälkeen Cerdà tuntuu hylkäävän kaikki ambitionsa tehdä viipyilevää ja tunnelmallista kauhua, sortuen asteittain yhä pahempiin genrekonventioihin. Lisäksi elokuva osoittaa häiritsevää laiskuutta yksityiskohdissa: Marie kertoo puhelimessa tyttärelleen saapuneensa epämääräisesti ”Venäjälle”, mutta tosiasiassa ulkokohtaukset on kuvattu Bulgariassa.

DVD: Future Filmin levyn kuvaformaatti on anamorfinen 2.35:1 -kuvasuhteella, ja ääniraitoina toimivat Dolby Digital 5.1 sekä DTS. DVD:n kuva on pääosin virheetön ja ääniraita toistuu selkeänä ja kirkkaana. Ekstroja ei levyllä ole mukana laisinkaan.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202