Single Man, A

A Single Man (2009)

| DVD
  • 4

Muotisuunnittelijana tunnetun Tom Fordin esikoisohjaus on vuoden kauneimpia elokuvia, keskiössä Colin Firth.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-07-11 / päivitetty 20.09. klo 19:07

KUVA 4

Colin Firth
Colin Firth 

KUVA 3

Julianne Moore
Julianne Moore 

KUVA 2

Colin Firth ja asunto
Colin Firth ja asunto 

KUVA 1

Colin Firth ja Julianne Moore
Colin Firth ja Julianne Moore 

Single Man, A

Ohjaus Tom Ford
Näyttelijät Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult, Matthew Goode, Ginnifer Goodwin
Maa Yhdysvallat
Pituus 102 min
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

A Single Man

Christopher Isherwoodin romaaniin perustuva A Single Man on muotisuunnittelijana paremmin tunnetun Tom Fordin esikoisohjaus. Guccilla pitkän uran tehnyt, sittemmin oman merkkinsä lanseerannut Ford onnistuu heti ensiyrittämällä: A Single Man on vuoden kauneimpia ja pakahduttavimpia elokuvia. Pääosassa Colin Firth tekee elämänsä roolityön.

Lontoosta Los Angelesiin emigroitunut George (Firth) on nelikymppinen, partnerinsa (Matthew Goode) auto-onnettomuudessa menettänyt äidinkielen professori. Kuolemasta on mennyt jo vuosia, mutta George ei pääse tapahtuneesta yli vaan velloo omassa yksinäisyydessään. Vuosi on 1962 ja homoseksuaalisuus vielä tabu: suhteen lisäksi päähenkilö joutuu nyt peittämään myös surunsa.

Elokuva rakentuu yhden päivän varaan. George nousee sängystä, pukeutuu, syö aamiaista ja lähtee töihin. Kaikki kuvataan pieteetillä ja yksittäiseen kuvaan latautuu hirvittäviä voimia. Päähenkilö pitää olemuksensa tyynenä, mutta sisus on rikki: elokuvaa leimaa painostava ilmapiiri, joka on seurausta työpöydän laatikossa odottavasta aseesta. Valmistelut on tehty, avaimet ja arvoesineet jätetty muiden löydettäväksi.

Töissä George hukkaa hiljattain otettaan luokkansa edessä ja vaipuu omiin ajatuksiinsa. Nuori Kenny (Nicholas Hoult) lähestyy oudosti käyttäytyvää opettajaansa, ja George huomaa tuntevansa uteliaisuutta tätä kohtaan. Poika puhuu samassa lauseessa ensin huvittuneesti muotihuumeiden vaikutuksista, ja vain hetkeä myöhemmin ihmiselämän mielekkyydestä. Kennyn naiivi suorasukaisuus viehättää maailmassa, jossa mikään ei oikeasti ole niin helppoa.

Tarinan viimeinen palanen on Charley (Julianne Moore), Georgen ystävä Lontoon ajoilta. Ystävykset illastavat ja nainen on pyntännyt itsensä miestä varten, vaikka tämä toistuvasti torjuu hänen lähentelynsä. Naisen ego kestää kolhut, sillä jossain syvällä kytee yhä toivo siitä, että miehen mieli muuttuu.

Ohjaajan muotitausta näkyy samaan tapaan kuin Steve McQueenin kuvataiteilijan kokemus taannoisessa Hungerissa: yksittäisen kuvan merkitys korostuu, kun jokainen otos on tarkkaan sommiteltu ja sellaisenaan liki taideteos. A Single Man leikkii rohkeasti hidastuksilla, värikontrasteilla ja kuvan rakeisuudella: lopputulos on tyylikäs ja elegantti. Runsas lähikuvan käyttö vie katsojan aivan hahmojen iholle ja kuvan emotionaalinen voima on valtava. Abel Korzeniowskin ääniraita on vuoden upeimpia saavutuksia, ja sen keskeinen teema saavuttaa samanlaisia tunnetiloja kuin Clint Mansellin tunnusmelodia Unelmien sielunmessun katarttisessa finaalissa.

Kuvan keskiössä Colin Firth tekee ikimuistoisen roolityön surun painamana miehenä, joka kamppailee pitääkseen ulkokuorensa tyynenä. Rikkonainen sisus näkyy pienissä eleissä ja nyansseissa, eikä hymy koskaan viivy huulilla kauan. Julianne Moore panee parastaan alkoholisoituneena ex-vamppina, ja jopa nuori Nicholas Hoult vakuuttaa päihteisiin perehtyneenä amerikkalaisnuorena. Ja tietenkin kaikki näyttävät upeilta, onhan kameran takana itseoikeutettu muotiguru.

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.40:1-laajakuva, ja ääniraitana kuullaan DD 5.1:ä. Kuva on elävä ja tarkka, värit ovat täydellisessä tasapainossa. Kun vielä ääniraita toistuu kaikissa kanavissa komeasti, on laatu DVD-formaatin kirkkainta kärkeä.

Ekstrana on vartin mittainen kooste elokuvan tekemisestä. Vaikka Tom Ford on maailman ihanin mies, ei minidokkarin teennäisyyttä jaksa kauaa. Ohjaaja lukee hitaalla, mietiskelevällä tahdilla auki elokuvan projisoimia elämänfilosofioita. Siis mm. sitä, kuinka huomio kannattaa kiinnittää pieniinkin asioihin – koska ne usein ovat tärkeimpiä. Meillä on vain yksi elämä ja niin edelleen. Ja että elokuvan pitäisi tarjota pohdittavaa.

Lopussa näyttelijät muistavat vielä kiitellä, kuinka ohjaaja pukeutui tyylikkäästi koko kuvausten ajan.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202