Serious Man, A

Serious Man, A (2009)

| DVD
  • 3

Coenin veljesten ei niin vakava elokuva miehestä, joka kohtaa elämässään vastoinkäymisiä. Ja pari rabbia.

julkaistu 2010-04-05 / päivitetty 27.10. klo 18:06

KUVA 4

Michael Stuhlbarg
Michael Stuhlbarg 

KUVA 3

Amy Landecker ja Michael Stuhlbarg
Amy Landecker ja Michael Stuhlbarg 

KUVA 2

Michael Stuhlbarg
Michael Stuhlbarg 

KUVA 1

Michael Stuhlbarg esittää Larry Gopnikia
Michael Stuhlbarg esittää Larry Gopnikia 

Serious Man, A

Ohjaus Ethan Coen, Joel Coen
Näyttelijät Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick, Aaron Wolff, Jessica McManus
Maa Yhdysvallat
Pituus 108 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Mike Zoss Productions, Relativity Media, Studio Canal, Working Title Films ja FS Film Oy.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ethan ja Joel Coenin uusimman elokuvan saapuminen elokuvateattereihin on aina odotettu tapaus. Tiedossa on lähes aina laadukasta, hyvin kirjoitettua ja älykästä draamaa ja/tai komediaa. Coenin veljeksistä on tullut tavallaan jo brändi, joka myy itse itsensä. Tästä hyvänä esimerkkinä on heidän uusin elokuvansa A Serious Man (2009), jossa ei nähdä yhtäkään erityisen tunnettua näyttelijää – supertähdistä puhumattakaan – mutta silti se julkaistaan elokuvateattereissa, ja tulee varmasti keräämään myös mukavasti yleisöä.

Vaikka A Serious Man on hyvä elokuva, ja sitä tullaan todennäköisesti ylistämään puhtaasti siitä syystä, että se on Coen-veljesten elokuva, se ei sittenkään ole samanlainen mestariteos, kuten Menetetty maa (2008), The Big Lebowski (1998) tai Fargo (1996).

Michael Stuhlbarg esittää Larry Gopnikia, arvostettua fysiikan professoria, jolla on mitä ilmeisimmin nousujohteinen ura, vaimo ja kaksi lasta ja hyvä terveys. Asiat ovat Larryn mielestä mallillaan. Ikävä kyllä eräänä päivänä elämä alkaa näyttää Larrylle nurjaa puoltaan: vaimo ilmoittaa haluavansa avioeron ja karkaavansa toisen miehen matkaan, virkanimitys yliopistolla alkaa näyttää yhtäkkiä epävarmalta, ja raha-asiatkin menevät päin mäntyä. Järkeen ja logiikkaan hartaasti turvaava Larry alkaa vaikeiden muutosten edessä pohtia uskoaan, arvojaan ja oikeaa ja väärää. Elämä näyttäytyy Larrylle mysteerinä: mitä nämä kaikki vastoinkäymiset tarkoittavat? Mitä Jumala yrittää sanoa hänelle?

Coen-veljekset lähestyvät elokuvan teemoja varovaisesti ja jopa vertauskuvallisesti. Mitään ei todellakaan väännetä katsojalle rautalangasta, kuten ei veljesten elokuvissa yleensäkään. Tuloksena on harvinaisen rauhallisen kerronnan siivittämä tarina miehestä, joka pohtii elämän suuria kysymyksiä samalla, kun yrittää selvitä jokapäiväisestä, aina vain vaikeammaksi käyvästä arjestaan.

Tyylillisesti A Serious Man on jopa yllättävän yllätyksetöntä Ethan ja Joel Coenia: jälleen kysymyksessä on muodollisesti musta komedia, farssi, joka tuntuu useimmiten enemmän kivuliaalta kuin hauskalta – mikä toki on tarkoituskin. Elokuva vaikuttaa tutulta alusta loppuun, koska sillä on paljon yhteistä Menetetyn maan, Burn After Reading (2008) ja erityisesti Fargon kanssa. Nyt suurennuslasin alla ei ole uneliaan oloinen kaupunki, kuten Fargossa, vaan vahvasti juutalaisten traditioiden värittämä yhteisö 60-luvulla, jossa eletään uskonnollisia perinteitä ja lakeja kunnioittaen. Larryn kriisi ei ole siis pelkästään henkinen, se on myös uskonnollinen: juutalaisuus on tärkeä osa Larryn elämää ja elokuvan tematiikkaa.

Tutulta tuntuu myös elokuvan päähenkilö, Larry Gopnik. Hän on hyvin samankaltainen hahmo kuin William H. Macyn mestarillisesti tulkitsema Fargon Jerry Lundegaard: molemmat ovat järkeviä, enemmän kuin rauhallisia miehiä, joiden kontrolli omasta elämästä alkaa lipsua, eivätkä he tiedä kuinka ratkaista ristiriitojaan. Vaikka Stuhlbarg esittää omaa ”Lundegaardiaan” hyvin, hän on valitettavan karsimaton näyttelijä, eikä katsoja todennäköisesti tunne hänen hahmoaan kohtaan samanlaista sympatiaa kuin Jerry Lundegaardia.

Yksi A Serious Manin ongelmista on, ettei sillä ole ole runsasta värikkäiden henkilöhahmojen galleriaa tarjottavana. Tarina keskittyy suurimmaksi osaksi Larryyn, joka ei hahmona ole kovinkaan kiinnostava. Larryn toimien ja ajatuksien seuraaminen on hetkittäin hieman puuduttavaa ja kun Coenit vielä kertovat tarinaansa turhankin rauhallisella tempolla, elokuva tuntuu välillä tukehtuvan.

Pienistä puutteistaan huolimatta A Serious Man on Coen-veljeksiltä jälleen uusi, kiinnostava musta komedia, jota on helppo kunnioittaa, vaikka siihen ei rakastuisikaan. Sen lopetus on niin vankka ja vaikuttava, että se tulee lähettämään katsojansa elokuvateatterista ulos iho kananlihalla. Kokonaisuutena A Serious Man ei kuitenkaan ole niin vahva kuin mitä olisi saattanut toivoa.

DVD: FS Filmin julkaisussa on ääniraitana Dolby Digital 5.1 ja kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva. Teknisessä puolessa ei moittimista.

Lisämateriaalia ei ole kovin paljon, mutta se vähän mitä on, on laadukasta. Mukana on dokumentti Getting serious (17 min.), jossa Coenin veljekset ja elokuvan näyttelijät kertovat elokuvan teosta ja sen teemoista. Dokumentti tuntuu hieman pohdiskelevammalta ja sitä kautta kiinnostavammalta kuin making of-dokumentit yleensä. Toinen dokumentti (13 min.) on hieman perinteisempi kulissien takana -tyyppinen dokumentti, jossa puvustajat, lavastajat jne. kertovat projektista. Hännän huippuna lisämateriaalipuolella on Hebrew Guide for Goys, jossa käydään nopeasti läpi elokuvan keskeiset hepreankieliset sanat. Tämän lyhyen koosteen läpikäyminen ennen elokuvan katsomista ei itse asiassa ole lainkaan huono idea.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202