History of Violence, A

A History of Violence (2005)

| DVD
  • 5

Kehokauhu niveltyy tutkielmaan lännenelokuvien sankarin myytistä, americanasta ja ydinperheestä David Cronenbergin hienoimmassa elokuvassa sitten Dead Ringersin (1988).

julkaistu 2009-06-01 / päivitetty 17.05. klo 12:12

KUVA 3

Viggo Mortensen ja Maria Bello
Viggo Mortensen ja Maria Bello 

KUVA 2

Ashton Holmes
Ashton Holmes 

KUVA 1

Kohtaus
Kohtaus "Scene 44", jota ei näy itse elokuvassa. Ed Harris ja Viggo Mortensen. 

History of Violence, A

Ohjaus David Cronenberg
Näyttelijät Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris, William Hurt, Ashton Holmes, Steve Arbuckle
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 New Line Productions, BenderSpink, Media I! Filmproduktion München & Company ja FS Film.

DVD

David Cronenbergin A History of Violence (2005) on uusi aluevaltaus. Kehokauhu niveltyy tutkielmaan lännenelokuvien sankarin myytistä, americanasta ja ydinperheestä ohjaajan hienoimmassa elokuvassa sitten Dead Ringersin (1988). Juonimekanismina on hitchcockilainen väärän miehen ajojahti, mutta vain pääpiirteiltään.

Alun tapahtumat voi rinnastaa brutaaliudessaan Truman Capoten reportaasikirjaan Kylmäverisesti. Mannerta halki sahaava tappajakaksikko listii motellin työntekijät. Puljun viimeisen uhrin, pikkutytön, kuolema leikkautuu muualle; revolverin piipusta siirrytään pikkutytön huutoon. Stallin perhe kokoontuu painajaisunta näkevän Sarahin ympärille.

Ajopuumainen kaksikko eksyy pikkukaupunkiin, ottaa kohteekseensa Tom Stallin (Viggo Mortensen) kuppilan. Tom reagoi hätkähdyttävällä tavalla. Hän ampuu miehet, mutta päätyy puukotetuksi jalkapöytään. Tapahtumien jälkipyykki konkretisoituu sairaalan televisiossa: kuppilan kokki kiittää Tomia hänen henkensä pelastamisesta. Fanfaariin yhtyy media. Tomista on tullut amerikkalainen sankari.

Paratiisi peittyy varjoihin. Tulitaistelun jälkeen kuppilaan istahtaa lauma miehiä. Johtaja Carl (Ed Harris) kutsuu Tomia itsepintaisesti Joeyksi, parikymmentä vuotta sitten Philadelphiasta karanneeksi gangsteriksi. Taaksensa hän jätti paljon pahaa verta. Aurinkolasien alla Carlin silmän ympärys on kauttaaltaan arpikudoksen peitossa. Joey yritti repiä sen irti piikkilangalla.

Carl on antagonistina kuin Jobia piinaava paiserutto. Yritys on saada Tom näyttämään oikeat kasvonsa. Carl on joka paikassa. Hän on kahvilassa, ostoskeskuksessa, tienpäällä. Hän on pihalla vaatimassa Tomia palamaan Philadelphiaan autossaan kaapattu poika. Pienessä yhteisössä kaikki tuntevat toisensa, muttei edes perhetuttu poliisi saa ajettua ulkopaikkakuntalaisia murhamiehiä muualle.

Tomin oikea identiteetti on tärkeää vain pinnallisella, juonellisella tasolla. Kyse on kyvystä muuttua, täydellisen muodonmuutoksen ehtojen kartoittamisessa. Käännösprosessissa menee aina jotain pieleen. Tom on rauhallinen, luotettava hahmo, mutta tosipaikan tullen konemainen tappaja. Arkipäivisin hän on yksityisyrittäjä ja isä, sunnuntaisin harras kristitty. Mikä on aitoa?

Sankari ja paholainen yhdistyvät tavassa, jolla he ovat saaneet taitonsa. Molemmat ovat harjoittaneet tappamista tulematta itse tapetuksi. Tom seisoo omakotitalonsa kuistilla kädessään haulikko. Takana on huolestunut perhe ja edessä konnat. Kyse on elämästä ja kuolemasta. Kuvasto on lännenelokuvasta, mutta takertumistapa revisionistinen. Amerikka oli maanryöstö. Sheriffit kantavat sisässään sisällissodan traumaa. Laskeutuminen oikean ja väärän -akselille on summittainen. Kaikki on olosuhteiden määräämää.

Näkemys on myös Cronenbergia vaivaava biologinen. Ihminen on geeniensä summa ja sivistys hauras korttitalo. Tomin piirteet löytyvät hänen pojastaan. Ennen Jack (Ashton Holmes) ratkoi ongelmansa nokkeluudella, nyt nyrkeillä. Isä on avannut oven, josta kulkee myös vaimo (Maria Bello). Seksi muuttuu alistamiseksi, ihmispetojen väliseksi koodatuksi toiminnaksi.

Yleisessä tulkinnassa A History of Violence kuvaa ydinperheen hajoamista. Lopussa on lunastus ja pelastus. Alkuperäisessä sarjakuvassa viimeisellä sivulla lukee: Vielä on toivoa. Se on korjausliike Teksasin moottorisahamurhille (1974), missä degeneroitunut kannibaalien perhe on ruokapöydässä – irvikuvana kitschiksi muuttuneelle kuvastolle kello viiden ateriasta.

DVD: FS Filmin suomalainen julkaisu on kuvanlaadultaan tarkka. Kuvaformaatti on 16:9 anamorfinen laajakuva 1.85:1. Äänivaihtoehtona on 5.1/2.0. Score on Cronenbergin hovisäveltäjä Howard Shoren käsialaa.

Lisämateriaalia on paljon. Kommenttiraidalla ohjaaja David Cronenberg käy läpi elokuvaa kohtaus kohtaukselta. Hän mm. selittää, kuinka väkivallan kuvaus on peräisin netistä tilatuista katutappeluvideoista. “Mielenkiintoista kamaa”, toteaa Cronenberg kuivasti.

Acts on Violence on noin 40 minuuttinen dokumentti elokuvan tekemisestä ja sen teemoista.

Poistettu kohtaus Scene 44 on hyvin cronenbergmainen – Carl kaivaa seulaksi ammutusta vatsastaan aseen, kuin homagena Videodromelle (1983). Ironisesti kohtaus oli eräs hankalimmista toteuttaa, vaikkei sitä nähdä elokuvassa. Kohtausta ristivalotetaan niin kommenttiraidalla kuin näin tehtiin -minidokumentilla The Unmaking of Scene 44.

Violence’s History: US version vs. International version kertoo ovelasti sensuuripolitiikasta. Jenkkejä suututti kohtaus, missä konnan kaulaa tallotaan. Siinä näytettiin liikaa verta, vaikka ero leikkaamattomaan on mitätön.

Too Commercial for Cannes on videopäiväkirja Cannesin elokuvafestivaaleilta. Lisäksi mukana on elokuvan traileri.

Lisämateriaali on tekstitetty suomeksi.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

John Krasinski ja Noah Jupe

Hiljainen paikka

Kreeta Korhola | 13.04.

Pysy hiljaa, pysyt elossa. Postapokalyptisen kauhujännärin premissi on yksinkertainen, mutta sitäkin pirullisempi.

Lue lisää »
Dwayne Johnson

Rampage: iso kohtaa isomman

Samu Oksanen | 13.04.

Suurkaupungin tuho-orgiat murenevat jo ennen kuin mutatoidut jättiläispedot rynnistävät esiin.

Lue lisää »
Prinsessa Kaguyan taru

Prinsessa Kaguyan taru

Aleksi Salonen | DVD | 20.04.

Kaunis tulkinta japanilaisesta kansantarusta jäi Ghibli-veteraani Isao Takahatan viimeiseksi elokuvaksi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

 Vicky Krieps ja Daniel Day-Lewis

Phantom Thread

Aleksi Salonen | 22.02.

Mestarin sisarteos tutkii rakkautta, joka on riski saastumisesta.

Lue lisää »
Sebastian Stan, Margot Robbie ja Julianne Nicholson

I, Tonya

Kreeta Korhola | 08.03.

Kreikkalainen valkoroskatragedia kartoittaa Tonya Hardingin matkan historiallisesta kolmoisakselista elinikäiseen kilpailukieltoon.

Lue lisää »
Alicia Vikander

Tomb Raider

Aleksi Salonen | 15.03.

Tomb Raiderissa Alicia Vikander tekee Lara Croftista inhimillisen pelisankarin.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Gina Rodriguez ja Natalie Portman

Hävitys

Samu Oksanen | Netflix | 01.03.

Stalkerin filosofinen serkku tekee pyörryttävän matkan vyöhykkeelle, jossa ihmisen itsetuhoinen kamppailu saa surrealistisen suunnan.

Lue lisää »
Barry Keoghan ja Colin Firth

The Killing of a Sacred Deer

Aleksi Salonen | Blu-ray | 11.04.

Kreikkalaisen myytin päivitys nykyaikaan toi Cannesin parhaan käsikirjoituksen palkinnon, ihan ansaitusti.

Lue lisää »

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202