History of Violence, A

A History of Violence (2005)

| DVD
  • 5

Kehokauhu niveltyy tutkielmaan lännenelokuvien sankarin myytistä, americanasta ja ydinperheestä David Cronenbergin hienoimmassa elokuvassa sitten Dead Ringersin (1988).

julkaistu 2009-06-01 / päivitetty 17.05. klo 12:12

KUVA 3

Viggo Mortensen ja Maria Bello
Viggo Mortensen ja Maria Bello 

KUVA 2

Ashton Holmes
Ashton Holmes 

KUVA 1

Kohtaus
Kohtaus "Scene 44", jota ei näy itse elokuvassa. Ed Harris ja Viggo Mortensen. 

History of Violence, A

Ohjaus David Cronenberg
Näyttelijät Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris, William Hurt, Ashton Holmes, Steve Arbuckle
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 New Line Productions, BenderSpink, Media I! Filmproduktion München & Company ja FS Film.

DVD

David Cronenbergin A History of Violence (2005) on uusi aluevaltaus. Kehokauhu niveltyy tutkielmaan lännenelokuvien sankarin myytistä, americanasta ja ydinperheestä ohjaajan hienoimmassa elokuvassa sitten Dead Ringersin (1988). Juonimekanismina on hitchcockilainen väärän miehen ajojahti, mutta vain pääpiirteiltään.

Alun tapahtumat voi rinnastaa brutaaliudessaan Truman Capoten reportaasikirjaan Kylmäverisesti. Mannerta halki sahaava tappajakaksikko listii motellin työntekijät. Puljun viimeisen uhrin, pikkutytön, kuolema leikkautuu muualle; revolverin piipusta siirrytään pikkutytön huutoon. Stallin perhe kokoontuu painajaisunta näkevän Sarahin ympärille.

Ajopuumainen kaksikko eksyy pikkukaupunkiin, ottaa kohteekseensa Tom Stallin (Viggo Mortensen) kuppilan. Tom reagoi hätkähdyttävällä tavalla. Hän ampuu miehet, mutta päätyy puukotetuksi jalkapöytään. Tapahtumien jälkipyykki konkretisoituu sairaalan televisiossa: kuppilan kokki kiittää Tomia hänen henkensä pelastamisesta. Fanfaariin yhtyy media. Tomista on tullut amerikkalainen sankari.

Paratiisi peittyy varjoihin. Tulitaistelun jälkeen kuppilaan istahtaa lauma miehiä. Johtaja Carl (Ed Harris) kutsuu Tomia itsepintaisesti Joeyksi, parikymmentä vuotta sitten Philadelphiasta karanneeksi gangsteriksi. Taaksensa hän jätti paljon pahaa verta. Aurinkolasien alla Carlin silmän ympärys on kauttaaltaan arpikudoksen peitossa. Joey yritti repiä sen irti piikkilangalla.

Carl on antagonistina kuin Jobia piinaava paiserutto. Yritys on saada Tom näyttämään oikeat kasvonsa. Carl on joka paikassa. Hän on kahvilassa, ostoskeskuksessa, tienpäällä. Hän on pihalla vaatimassa Tomia palamaan Philadelphiaan autossaan kaapattu poika. Pienessä yhteisössä kaikki tuntevat toisensa, muttei edes perhetuttu poliisi saa ajettua ulkopaikkakuntalaisia murhamiehiä muualle.

Tomin oikea identiteetti on tärkeää vain pinnallisella, juonellisella tasolla. Kyse on kyvystä muuttua, täydellisen muodonmuutoksen ehtojen kartoittamisessa. Käännösprosessissa menee aina jotain pieleen. Tom on rauhallinen, luotettava hahmo, mutta tosipaikan tullen konemainen tappaja. Arkipäivisin hän on yksityisyrittäjä ja isä, sunnuntaisin harras kristitty. Mikä on aitoa?

Sankari ja paholainen yhdistyvät tavassa, jolla he ovat saaneet taitonsa. Molemmat ovat harjoittaneet tappamista tulematta itse tapetuksi. Tom seisoo omakotitalonsa kuistilla kädessään haulikko. Takana on huolestunut perhe ja edessä konnat. Kyse on elämästä ja kuolemasta. Kuvasto on lännenelokuvasta, mutta takertumistapa revisionistinen. Amerikka oli maanryöstö. Sheriffit kantavat sisässään sisällissodan traumaa. Laskeutuminen oikean ja väärän -akselille on summittainen. Kaikki on olosuhteiden määräämää.

Näkemys on myös Cronenbergia vaivaava biologinen. Ihminen on geeniensä summa ja sivistys hauras korttitalo. Tomin piirteet löytyvät hänen pojastaan. Ennen Jack (Ashton Holmes) ratkoi ongelmansa nokkeluudella, nyt nyrkeillä. Isä on avannut oven, josta kulkee myös vaimo (Maria Bello). Seksi muuttuu alistamiseksi, ihmispetojen väliseksi koodatuksi toiminnaksi.

Yleisessä tulkinnassa A History of Violence kuvaa ydinperheen hajoamista. Lopussa on lunastus ja pelastus. Alkuperäisessä sarjakuvassa viimeisellä sivulla lukee: Vielä on toivoa. Se on korjausliike Teksasin moottorisahamurhille (1974), missä degeneroitunut kannibaalien perhe on ruokapöydässä – irvikuvana kitschiksi muuttuneelle kuvastolle kello viiden ateriasta.

DVD: FS Filmin suomalainen julkaisu on kuvanlaadultaan tarkka. Kuvaformaatti on 16:9 anamorfinen laajakuva 1.85:1. Äänivaihtoehtona on 5.1/2.0. Score on Cronenbergin hovisäveltäjä Howard Shoren käsialaa.

Lisämateriaalia on paljon. Kommenttiraidalla ohjaaja David Cronenberg käy läpi elokuvaa kohtaus kohtaukselta. Hän mm. selittää, kuinka väkivallan kuvaus on peräisin netistä tilatuista katutappeluvideoista. “Mielenkiintoista kamaa”, toteaa Cronenberg kuivasti.

Acts on Violence on noin 40 minuuttinen dokumentti elokuvan tekemisestä ja sen teemoista.

Poistettu kohtaus Scene 44 on hyvin cronenbergmainen – Carl kaivaa seulaksi ammutusta vatsastaan aseen, kuin homagena Videodromelle (1983). Ironisesti kohtaus oli eräs hankalimmista toteuttaa, vaikkei sitä nähdä elokuvassa. Kohtausta ristivalotetaan niin kommenttiraidalla kuin näin tehtiin -minidokumentilla The Unmaking of Scene 44.

Violence’s History: US version vs. International version kertoo ovelasti sensuuripolitiikasta. Jenkkejä suututti kohtaus, missä konnan kaulaa tallotaan. Siinä näytettiin liikaa verta, vaikka ero leikkaamattomaan on mitätön.

Too Commercial for Cannes on videopäiväkirja Cannesin elokuvafestivaaleilta. Lisäksi mukana on elokuvan traileri.

Lisämateriaali on tekstitetty suomeksi.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Get Out, Daniel Kaluuya

Vuoden parhaat (elokuvat) 2017

Aleksi Salonen | 10.01.

Elämää vuonna 2017 värittivät Get Out ja Twin Peaksin paluu sekä kymmenet muut taideteokset. Listasimme kiinnostavia.

Lue lisää »
Saïd Taghmaoui, Chris Pine, Gal Gadot, Eugene Brave Rock ja Ewen Bremner

Wonder Woman

Samu Oksanen | Blu-ray | 17.01.

DC:n feministinen voimafantasia antaa itselleen luvan pitää hauskaa – ja lopputulos tyrmää kuin paineaalto.

Lue lisää »
Michelle Williams ja Mark Wahlberg

All the Money in the World

Kreeta Korhola | 10.01.

Ridley Scottin jännäri löysi itsensä elokuva-alaa ravistelevan ahdistelukeskustelun myrskyn silmästä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Daisy Ridley

Star Wars: The Last Jedi

Aleksi Salonen | 14.12.

Komiteakäsikirjoitukselta maistuva jediseikkailu taistelee löytääkseen jonkin syyn olemassaololleen.

Lue lisää »
Dwayne Johnson, Karen Gillan, Kevin Hart, Jack Black, Nick Jonas

Jumanji: Welcome to the Jungle

Aleksi Salonen | 18.12.

Sukkela jatko-osa päivittää Jumanjin konsolipeliaikaan, mutta hahmot ovat suoraan 90-luvulta.

Lue lisää »
Saksanhirvet

Kosketuksissa

Samu Oksanen | 01.01.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Emma Watson

The Circle

Aleksi Salonen | Blu-ray | 11.12.

The Circle pyrkii varoittavassa sävyssäänkin erottumaan Black Mirrorin teknopessimismistä, mutta erottuu lähinnä epämääräisyydessään.

Lue lisää »
Anselm Elgort

Baby Driver

Aleksi Salonen | Blu-ray | 11.12.

Stomp ja Drive menevät naimisiin Edgar Wrightin riemukkaassa ryöstömusikaalissa.

Lue lisää »
Cara Delevigne ja Dane Dehaan

Sarjakuvista kankaalle: Valerian ja Atomic Blonde

Aleksi Salonen | Blu-ray | 11.12.

Arviossa Luc Bessonin suuri avaruusooppera ja Charlize Theronin tähdittämä ultraväkivaltapommi ala John Wick.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202