A Dog's Breakfast

A Dog's Breakfast (2007)

| DVD
  • 2

David Hewlett´in ohjaama musta komedia miehestä, joka yrittää hävittää ruumista.

julkaistu 2009-07-08 / päivitetty 18.07. klo 13:01

KUVA 3

Patrick (David Hewlett) yrittää paeta ikkunan kautta yksityisetsivää.
Patrick (David Hewlett) yrittää paeta ikkunan kautta yksityisetsivää. 

KUVA 2

Sisko ja sen veli: Marilyn (Kate Hewlett) ja Patrick (David Hewlett). Oikeassa elämässä he ovat aviopari.
Sisko ja sen veli: Marilyn (Kate Hewlett) ja Patrick (David Hewlett). Oikeassa elämässä he ovat aviopari. 

KUVA 1

Patrick (David Hewlett) on puhelimessa siskonsa kanssa.
Patrick (David Hewlett) on puhelimessa siskonsa kanssa. 

A Dog's Breakfast

Ohjaus David Hewlett
Näyttelijät David Hewlett, Kate Hewlett, Paul McGillion, Mars the Dog
Maa Kanada / Yhdysvallat
Pituus 85 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Kibble Productions, Metro-Goldwyn Studio, Twentieth Century Fox Home Entertainment LLC ja FS Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Koira inhimillisyyden mittarina. Ulottuvuudet tiivistetään poeettisesti Michel Houellebecqin muuten kalseassa romaanissa Mahdollinen saari (WSOY 2006): koira opettaa rakastamaan. David Hewlettin esikoisohjausta A Dog’s Breakfast (2007) myydään nimeä ja julistetta myöten koiralla. Beethovenin kaltaisen päätähden sijaan eläin, Mars, on pikemminkin yksittäisen gagin päätepiste. Kuva-ajaltaan se on täydentävä tekijä kuin Eddie TV-sarja Frasierissa.

Kun elokuva julkaistaan tallenteena vasta pari vuotta sen ilmestymisen jälkeen, hälytyskellot soivat. Se on luultavammin pölyttynyt studion hyllyllä. Halpuus, lavasteiden monotonisuus ja hahmojen vähyys leimaavatkin A Dog’s Breakfastia. Seikka ei ole estänyt viraalimarkkinointia. Koska käsikirjoittaja/ohjaaja David Hewlett on Stargate-sarjan näyttelijä, tulvii netti fanien myyntipuhetta.

Tarina toimisi paremmin teatteriesityksenä. Näyttämönä on omakotitalo maalaiskunnassa. Eletään joulunalusaikaa, vaikka sää muistuttaa suomalaisen kevään siirtymähetkeä syksyksi. Talon omistava Patrick (David Hewlett) on neuroottinen poikamies, yhdistelmä Peep Show’n Markia ja yksityisetsivä Monkia.

Patrickia tulee tapaamaan hänen siskonsa, Marilyn (Kate Hewlett). Kirjaimellisesti kantapäillä hiipii hänen sulhasensa, television avaruusoopperan päätähti Ryan (Paul McGillon). Patrick on kipeän mustasukkainen. Hän yrittää ottaa Ryanin hengiltä suojellakseen siskoansa, mutta Ryan tuleekin taittaneeksi niskansa itse.

Syyllisyyden kiristävä liekaköysi on tuttu dostojevskilainen. Makaaberi meno on lopulta yhtä kauhistuttavaa kuin lasten Goosebumps -kirjasarjassa. Patrick yrittää hävittää haudasta nousevaa ruumista ja näkee painajaisia. Välillä kuvataan koiran tympääntynyttä naamaa. Välillä köyhän miehen Robin Williams, Hewlett, käy sarjatulidialogia siskonsa kanssa, joka on huolissaan kadonneesta Ryanista.

A Dog’s Breakfast on suosionosoitus englantilaiselle komedialle ja myös parodia. Loppukoukun purkamistapa on perinpohjaisuudessaan kuin whodunit-dekkareista, mutta tavoiteltua katarsista ei löydy suurennuslasillakaan. Kerran viitataan Kurosawan samurai-elokuvien kaksintaisteluihin. Ryanin avaruusooppera ivaa sci-fi-sarjojen lainalaisuuksia. Usein ne ovat pelkkää suippokorvien Harlekiinia, roskaa.

Miehen paras ystävä on yllättäen kelausnappi. Hewlettin hullussa ravailussa ja ruumin piilottelussa ei ole tarvittavaa energiaa, vaikka painotus on juuri siinä. Cary Grant saa Arsenikissa ja vanhoissa pitseissä (1944) ladattua yhteen kohtaukseen enemmän vimmaa kuin Hewlett tunnissa. Puhumattakaan Pitkän Jussin majatalon John Cleesestä.

DVD: FS Filmin Suomi-julkaisussa on making of -ekstraa noin 35 minuuttia: “Cooking up” (taustaa), “The Cast” (tekijät kehumassa itseään), “The Shoot” (kuvauspäiväkirja ja anekdootteja) ja “The Film and the Fans” (tekijät kehumassa filmiään). Sävy on lämmin. Kitkaa ei ole, elämä hymyilee, kuvaustiimi on yhtä suurta perhettä, Hewlett on nero. Poistettuja kohtauksia on 5 minuuttia.

Budjetin olemattomuus ei näy hyvälaatuisessa kuvassa (1.78:1) ja äänessä (englanti 5.1, myös espanja ja saksa).

Teksti © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202