Vuoden 1999 lopulla Maailman kauppajärjestö WTO:n kokous Seattlessa sai toimia ennakkotapauksena sille, kuinka kansainvälisten huippukokousten turvatoimia ei tulisi hoitaa.
Battle in Seattle -elokuva kuvaa tapahtumia viiden päivän ajalta viime vuosituhannen lopulla kun maailman katseet kääntyivät hetkeksi Seattleen, jossa Maailman kauppajärjestö WTO:n kokousta ja riistokapitalismia vastustanut monipäiväinen mielenilmaus saivat kadut muistuttamaan lähinnä taistelutannerta. Seattlen mielenosoitusten kasvaessa mellakoiksi joutuvat aktivistit Jay (Martin Henderson), Lou (Michelle Rodriguez) ja Sam (Jennifer Carpenter) kyseenalaistamaan omistautumisensa maailman parantamiselle oman ja mahdollisesti muiden välittömän hyvinvoinnin kustannuksella. Toisella puolella mellakkapoliisin tehtäviin lähetettävät Dale (Woody Harrelson) ja Johnson (Channing Tatum) puolestaan kamppailevat omantunnon ja määräysten ristiaallokkossa samalla kun Dalen raskaana oleva vaimo Ella (Charlize Theron) joutuu sattumalta käsistä riistäytyneen tilanteen sivulliseksi uhriksi. Sekä mielenosoittajat että virkavalta rikkovat useaan otteeseen keskinäisen luottamuksen kun tunteet kuumenevat ja mukaan änkee jos jonkinlaista anarkistiporukkaa. Pormestari Jim Tobin (Ray Liotta) löytää itsensä käytännössä ilman todellisia vaikutusmahdollisuuksia kokouksen mennessä komeasti mönkään ja median ammentaessa uutisia kaoottisesta tilanteesta.
Battle in Seattle (2007, Yhdysvallat) keskittyy korostamaan WTO:n kokouksen synnyttämien ristiriitojen ja järkyttävien televisiokuvien taustalla olevia inhimillisiä tarinoita, omistautumista ja ideologisten valintojen vaikeutta pyrkien samalla välttämään mustavalkoista näkemystä oikeasta ja väärästä. Perimmäinen tarkoitus lienee kuitenkin muistuttaa katsojia tapahtumista, jotka ovat jo kenties pitkälti unohtuneet ja puhua maailmankansalaisten vaikuttamisen mahdollisuuksien puolesta.
Battle in Seattle on Stuart Townsendin esikoisohjaus, jonka jalot tarkoitusperät hukkuvat ikävä kyllä kliseisiin henkilöhahmoihin ja juonikuvioihin. Tuloksena on tv-elokuva, joka haaskaa surutta nimekkäiden näyttelijöiden lahjoja, sekä todellisten tapahtumien ja seurausten dokumentoinnin potentiaalista voimaa. Sinällään tekninen toteutus ja kuvien kompositio ovat kyllä varsin tyydyttävät Townsendin yhdistellessä dokumentaarisia elementtejä fiktiiviseen tarinaan, mutta kenties käsikirjoitus olisi ollut syytä jättää Townsendin sijasta jonkun kokeneemman ja monisyisempiä henkilöhahmoja luovan kirjoittajan hoteisiin. Kaiken kaikkiaan kerrassaan mitään yllättävää ei tapahdu eivätkä henkilöhahmot ehdi kasvaa pinnallista tapahtumien dramatisointia ja kauhistelua pidemmälle. Jopa Charlize Theronin sinänsä antaumuksella esittämän Ellan kohtalo ei ammenna sympatiaa toivotulla tavalla juuri koska se on alusta alkaen niin ennalta arvattavissa. Lieneekö sitten onni vai onnettomuus, että elokuvan kesto on vain himpun päälle puolitoista tuntia. Jokatapauksessa lopputulos on aiheen puolesta yllättävänkin mitäänsanomaton.
Lopulta kaikkein tehokkaimmat hetket löytyvät kovasta faktasta, jolla elokuva sitoo alun ja lopun yhteen. Muuten Battle in Seattle on avuttoman kyvytön herättämään katsojassa oletettavasti toivottavaa tyrmistystä ja ajattelua, sanottakoonkin, että nykyuutisia seuraamalla puutuminen huonoihin uutisiin ja inhimillisen kärsimyksen ja ahdistuksen kuviin on sekin luonnollista. Vaikka koko maailma katsoisi se ei välttämättä jaksa välittää eikä muistaa, niin surullista kuin se onkin.
Dvd: Kuvaformaatti: 16:9 anamorfinen 1.85:1. Kuvan suttuisuus tarkoituksenmukaista. Ääniraita Dolby Digital 5.1. Elokuvan aiheen ollessa potentiaalisesti näinkin kantaaottava olisi DVD:ltä voinut odottaa extroja, esimerkiksi ohjaajan haastattelua tai klippejä, joissa itse asiasisältöihin olisi paneuduttu enemmänkin.
Teksti © 2009 Marjo Eskola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA