9

9 (2009)

| Blu-ray
  • 3

Shane Ackerin ohjaama synkkä animaatio, jossa piskuiset säkkiotukset uhmaavat konehirviöitä.

julkaistu 2010-02-09 / päivitetty 28.10. klo 09:09

TRAILERI

KUVA 4

9, 3 ja 4
9, 3 ja 4 

KUVA 3

1

KUVA 2

9, 7 ja 5
9, 7 ja 5 

KUVA 1

9

9

Ohjaus Shane Acker
Näyttelijät Christopher Plummer, Martin Landau, John C. Reilly, Crispin Glover, Jennifer Connelly, Fred Tatasciore, Elijah Wood, Alan Oppenheimer
Maa Yhdysvallat
Pituus 80 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Focus Features, Relativity Media, Starz Animation, Sandrew Metronome

Blu-ray

9 pohjautuu samannimiseen vuonna 2004 valmistuneeseen lyhytelokuvaan, joka koppasi muiden palkintojen ohella myös Oscar-ehdokkuuden. Nukkemaisten hahmojen taistelu konehirvioitä vastaan jatkuu siis hieman pidennetyssä muodossa tosin vain vajaan puolentoista tunnin mittaisena. Samalla idean isä ohjaaja Shane Acker ja käsikirjoittaja Pamela Pettler (Corpse Bride, 2005) ovat antaneet keksijän luomuksille äänet, joita esittämään on pestattu vakuuttavan oloinen näyttelijäkaarti. Elokuvan teemat ovat tuttuja osoittaen sukulaisuutta muun muassa Terminaattori-saagalle ja Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu -klassikolle. Ihmiskunta on kompastunut omaan nokkeluuteensa luomalla koneita, jotka kääntyvät ihmistä vastaan. Maailmanlopun tunnelmissa tiedemies (Alan Oppenheimer) valmistaa joukon inhimillisiä kangasnukkeja, jotka nousevat vastustamaan ylivoimaiselta vaikuttavia helvetinkoneita.

Keskeisenä hahmona on Elijah Woodin tulkitsema #9, joka herää viimeisenä lajissaan henkiin tiedemiehen kammiossa. Muun nukkepoppoon löydettyään #9 huomaa epäkohtia despootin otteita esittävän #1:n (Christopher Plummer) toiminnassa ja pyrkii yhdistämään pikku-ukkojen harvenevan joukkion oikeuden ja inhimillisyyden puolesta. #9 ystävystyy etenkin leppoisan #5:n (John C. Reilly) ja rohkean #7:n (Jennifer Connelly) kanssa etsiessään ratkaisua koneiden hirmuvallan päättämiseksi. Persoonallisen otusryhmän täydentävät innovatiivinen #2 (Martin Landau), identtiset ja puhumattomat #3 ja #4, omissa maailmoissaan haahuileva #6 (Crispin Glover) sekä yksinkertainen lihaskimppu #8 (Fred Tatasciore). Säkkiotukset tuovat jossain määrin mieleen PS®3:n Sackboy-hahmot, mutta ovat luonteeltaan paljon ihmismäisempiä. Sellaisenaan hahmojen kanssakäyminen vie eteenpäin elokuvan juonta ja alleviivaa opetuksellisia teemoja, mutta johtaa samalla tunnelmalliseen inflaatioon. Vertailukohtana lyhytelokuva mykkine pikkumiehineen on paljon voimakkaampi ja vetoavampi.

Animaatio muistuttaa myös kokonaisolemukseltaan suuressa määrin konsolipeliä eikä kenties tarkoituksellisesti edusta aivan terävintä kuvallista tekniikkaa. Vaikutelma on sekoitus uutta ja vanhaa. Syvyyden tunne ja hahmojen kosketeltavuus on vaihtelevaa, joskin kokemus tilan suuruudesta välittyy paikoin erittäin hyvin ja maisemat kuvastavat erinomaisesti elokuvan steampunk-todellisuutta. Värimaailma on osuvan koruton korostamaan maailman kurjuutta ja tyhjyyttä, jossa yhdeksän pienen olion olo painajaismaisten robottihirviöiden pelossa on suojaton. Värin ja valon pilkahdukset ja rajallisen paletin skaalat tuovat kuitenkin myös kauneutta epätoivon keskelle. Fantastisiin friikkisirkuksiin erikoistuneen ja elokuvan yhtenä tuottajana häärineen Tim Burtonin perintö on paikoin voimakkaasti esillä tuottaen epäilemättä painajaisia useiden katsojien öihin. Maailma on synkkä ja likainen ja täynnä varjoja, joissa vaara voi vaania. Tulevaisuuteen liittyvät pelot kiteytyvät älykkäässä, sieluja syövässä jättiläiskoneessa, jonka nälkä on pohjaton. Elokuvasta kuitenkin uupuu aimo annos burtonmaista kummallisuutta eikä arvoituksellisuuskaan ole niin suuressa roolissa kuin voisi luulla.

Idea ja asetelma ovat otolliset kiehtovan painajaismaiselle matkalle, mutta kaiken kaikkiaan tarinan juoni on ikään kuin liian tuttu ja yksinkertainen, jotta elokuvasta voisi kasvaa mukiinmenevää seikkailuanimaatiota parempaa. Lisäksi dialogi on monin paikoin jopa tylsää eikä anna nimekkäälle äänijoukolle tarpeeksi aineksia vedota katsojan tunteisiin. Kenties taka-alalla häiritsee jonkinlainen kompromissi, jonka ansiosta elokuva ei pelottavimpien kohtaustensa vuoksi sovellu lapsille, muttei jaksa kiinnostaa aivan tarpeeksi aikuista katsojaa. Monin paikoin potentiaalinen ja hyväkin elokuva esittäytyy loistavana elokuvana kenties juuri asetetun ikärajan puitteissa (K-11).

Toki osa 9:n viehätyksestä voi olla juuri sen voimakas assosioituminen ihmisen mielikuvitusta jo pitkään vaivanneisiin pelkoihin post-apokalyptisesta maailmasta, jossa kone on alistanut ja syrjäyttänyt ihmisen. Nauttiessa viittauksista aiempiin kirjallisiin ja elokuvallisiin tuotoksiin voi löytää vaikkapa palavan halun lukea uudelleen John Christopherin Tripodien aika -trilogian tai jonkin muun katastrofiromaanin genreen kuuluva teoksen, joka on antanut usealle lukijalle eväitä pohtia näitä pelottavia skenaarioita ja ajatuksia ihmisen pienuudesta. Toisen maailmansodan jälkeisen tuhon kuvasto sekä teollisen ja teknologisen vallankumouksen uhat ovat nekin kuvitelmien ytimessä.

Blu-ray: Sandrew Metronomen julkaisu on kokonaisuutena kiitettävä. 1.85:1 kuvakoossa esitettävässä 1080p/24fps HD -kuvassa ei ole merkkejä nykimisestä eikä muista häiriötekijöistä. Erityinen kiitos kuuluu kuitenkin äänimaailmalle, joka toistuu DTS HD Master Audio 5.1 formaatissa monisyisenä ja ponnekkaana. Kotisohvakokemus elokuvaa yksin katsoen on melkeinpä vaikuttavampi kuin teatterikatselu. Lisämateriaalia on sopiva määrä. Mukana on Shane Ackerin tummanpuhuva lyhytelokuva, joka voittaa hahmojen ja taustatarinan kiehtovassa salaperäisyydessä sen minkä se ehkä suurten studioiden animaatiojäljessä häviääkin. Kolmesta koosteesta ensimmäinen keskittyy filmiryhmän keskinäiseen kehumiseen, mutta toinen elokuvan värimaailmasta kertova pätkä ja etenkin Acting Out -niminen kolmas kooste ovatkin jo paljon mielenkiintoisempia esitellen animaattoreiden työskentelytapoja, joihin harvoin pääsee tutustumaan. Lisämateriaaleihin sisältyy myös kommenttiraita, jolla kuullaan Ackerin lisäksi muutamia muita animaatioon, tarinankulkuun ja muotoon vaikuttaneita tekijöitä. Kommenteista voi saada uutta näkemystä elokuvan katsomiseen, esimerkiksi realistisesti motivoituneiden ”kamera”kulmien tarkastelun kautta, ja siihen minkälainen kuhina ja kiire isolla koneistolla on ollut kokopitkää elokuvaa tuotettaessa verrattuna Ackerin lyhytelokuvan neljävuotiseen synnytysprosessiin. Poistettuja kohtauksia voi katsella storyboard-kuvina.

Teksti: © 2009-10 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Pawel Pawlikowskin Ida oli Jussi Toivolan suosikki.

Vuoden parhaat elokuvat 2014

Filmgoer.fi | ELOKUVAVUOSI | 08.01.

Elokuvan vuosikela on tehnyt täyden kierroksen. On hetki nostaa esiin teokset, jotka jäävät mielen kirjahyllyn hyville paikoille.

Lue lisää »
Miles Teller ja J.K. Simmons

Whiplash

Jussi Toivola | 20.01.

Valloittavan äänimaailmansa vuoksi Whiplash on unohtumaton teatterikokemus.

Lue lisää »
Nightcrawler

Palkintokausi: 6 viikkoa Oscareihin - Oscar-ehdokkaiden veikkaus

Markku Ylipalo | KOLUMNI | 14.01.

Oscar-ehdokkaat julkistetaan torstaina 15.1. Keitä onni suosii tänä vuonna?

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Örkkejä.

Hobitti – Viiden armeijan taistelu

Aleksi Salonen | 10.12.

Kirjan loppulukuja pitkitetään suurella taistelulla ja väkinäisellä melodraamalla eli tie vain jatkuu jatkumistaan.

Lue lisää »
Timothy Spall

Mr. Turner

Aleksi Salonen | 18.12.

Timothy Spall loistaa herkkäotteisessa elämäkertaelokuvassa taidemaalari Joseph Turneristä.

Lue lisää »
Jon Favreau ja Emjay Anthony

Chef

Jussi Toivola | 19.12.

Kulinarismin ja sosiaalisen median yhdistäminen on oikean kokin käsissä yllättävän toimiva resepti.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Teini-ikäiset kilpikonnat

Teenage Mutant Ninja Turtles

Aleksi Salonen | Blu-ray | 18.12.

Teinikilpikonnat houkutellaan huonojen ideoiden viemäristä osaksi ilottomia digitienajaisia.

Lue lisää »
Mark Ruffalo ja Keira Knightley

Uusia alkuja

Aleksi Salonen | Blu-ray | 03.12.

Ainutlaatuisen juurevuuden tärkeyttä korostavan musiikkielokuvan ei ehkä kannattaisi muistuttaa hyväntuulen mainoskollaasia.

Lue lisää »
The Congress tulvii surrealistisia näkyjä

The Congress

Aleksi Salonen | Blu-ray | 03.12.

The Congress on nähtävä itse, se on jotain täysin ainutlaatuista.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa

PARASTA JUURI NYT


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Antti Honkala

VASTAAVA TOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Marjo Eskola, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer RY 1999–2015
ISSN 1798-7202