24: Redemption

24: Redemption (2008)

| DVD
  • 2

Jack Bauer seikkailee suoraan DVD-jakeluun päätyneessä elokuvassa.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-03-16 / päivitetty 06.05. klo 17:05

KUVA 4

Cherry Jones
Cherry Jones 

KUVA 3

Kiefer Sutherland
Kiefer Sutherland 

KUVA 2

Gil Bellows ja Robert Carlyle
Gil Bellows ja Robert Carlyle 

KUVA 1

Kiefer Sutherland
Kiefer Sutherland 

24: Redemption

Ohjaus Jon Cassar
Näyttelijät Kiefer Sutherland, Robert Carlyle, Gil Bellows, Jon Voight, Powers Boothe, Colm Feore, Bob Gunton, Cherry Jones, Peter MacNicol, Tony Todd, Hakeem Kae-Kazim, Isaach De Bankolé
Maa Yhdysvallat
Pituus 83 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Imagine Television, 20th Century Fox Television, Real Time Productions, Teakwood Lane Productions ja FS Film
  • Kuva 5
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Giganttimaisen suosittuun tv-sarjaan 24 perustuva kokopitkä elokuva 24: Redemption on kaikille Jack Bauer faneille nimensä mukaisesti pelastus ja unelmien täyttymys. Vai onko sittenkään? Tuotantokausien 6 ja 7 välimaastoon sijoittuva jännäri tuottaa lievän pettymyksen.

Olen itse 24:n suuri ystävä ja odotin Redemptionia kuin kuuta nousevaa. Ensimmäinen huonompi ennusmerkki oli leffan päätyminen suoraan DVD levitykseen. Silti pidin toiveita yllä, sen verran pahasti olen ”kaksneloseen” koukussa. CTU agenttien terrorisminvastaiset kamppailut löysin itse asiassa hieman jälkijunassa, mutta ensimmäisen tuotantokauden makuun päästyäni tuijotin Jackin edesottamuksia kuin pieni lapsi. Sarjan konseptihan on erittäin mukaansatempaava: Katsoja seuraa ”reaaliajassa” yhden vuorokauden sisään sijoittuvaa vyyhtiä tunnin mittaisina jaksoina, joista jokainen päättyy kiperääkin kiperäämpään tilanteeseen. Seuraavan viikon annosta odottaakin malttamattomana ja vapisevin käsin. 24: Redemption ei valitettavasti yllä näihin sfääreihin mitenkään.

Muutama sana elokuvan juonesta: Jack Bauer (Kiefer Sutherland) on merkitty mies. Hänen perässään ovat Yhdysvaltain viranomaiset A:sta Ö:hön. Oman elämänsä uhrannut Jack vaihtaa mannerta ja majapaikkaa tiuhaan tahtiin, kunnes päätyy armeija-aikojen ystävänsä Carlin (Robert Carlyle, Eragon) ylläpitämälle koululle Afrikan Sangalaan. Menneisyys ei kuitenkaan jätä rauhaan, vaan eräänä päivänä Yhdysvaltain lähetystön virkamies (Gil Bellows, The Promotion) nakkaa Jackia haasteella palata oikeuden eteen. Paikalliset saavat kuitenkin muuta ajateltavaa kun Sangalassa puhkeaa sisällissota, johon näppinsä ovat ujuttaneet niin Yhdysvaltojen hallinto kuin hämärä liikemieskin (Jon Voight, Pride and Glory). Säälimättömät kapinalliset etenevät lapsisotilaita hyväksikäyttäen ja päätyvät lopulta myös Carlin koululle. Carl pyytää epätoivoisena kimpsunsa pakannutta Jackia pelastamaan lapset ja niin ex-agentti tempaistaan jälleen keskelle tosielämän painajaista. Poliittinen kriisi pukkaa päälle varsin pahaan aikaan myös siksi, että Yhdysvalloissa on meneillään uuden (nais)presidentin (Cherry Jones, The Village) virkaanastujaiset.

Alkuperäisen tv-sarjan viehätys on perustunut Los Angelesin hämäriin toimistorakennuksiin, omaa etuaan ajaviin hämäräheikkeihin, terroristijahtiin ja kaulavaltimoa kuristavaan aikajanaan. Tähän nähden Jack Bauer on orpo ilmestys Afrikan valoisilla tasangoilla, vailla kiireen häivää. Elokuvan suurin virhe on kuitenkin ollut poiketa 24:n tunnin säännöstä. Nyt tapahtumat sijoittuvat vain kahden tunnin sisään. Lapsisotilas –teemastakin erkaannutaan heti alussa kun sekaan heitetään poliittinen osasto Washingtonin kulisseineen. Tämä ei lopulta ole lainkaan huono asia, sillä Jon Cassarin tasapaksu ohjaus saa samalla kaivatun annoksen chilipippuria kun salaliittoteoriat jälleen heräävät eloon.

24: Redemption on enemmänkin seitsemännen tuotantokauden pilottijakso kuin omillaan seisova tv-elokuva. Näin on kaiketi ollut tarkoituskin, vaikka making of kooste muuta väittääkin. Kaksnelosen aikaisempia vaiheita tuntemattomilta kysytään hermoja mikäli aikovat päästä tämän agenttijännärin kyytiin. Mitenkään houkuttelevaksi sitä ei ainakaan ole ohjaaja Cassar tehnyt. Kiire on ollut kova ja se heijastuu lopputulokseen. Monet Redemptionin nimekkäistä sivuosanäyttelijöistä (mm. Colm Feore ja Voight) vaikuttavat hyvin etäisiltä, jopa turhilta, mutta osa heistäkin palaa vielä seitsemännen kauden myötä ruutuihin, joten nyt nähdyn perusteella on turha sanoa tämän enempää.

Jack Bauerin ystäville tämä välituotos on pakkohankinta, mutta muille se ei tarjoa yhtikäs mitään uutta saatika erikoista. Mikäli lapsisotilaiden ja sisällissodan pyörteisiin haluaa uppoutua, niin sitä on kuvattu paremminkin mm. Edward Zwickin loistavassa Blood Diamond (2006) trillerissä.

DVD: FS Filmin julkaisu on kuvansa (1.78:1) puolesta tip top kunnossa. Äänimaailma (DD 5.1) on aavistuksen pliisu, ilkeästi sanottuna tv-sarjan tasoa.

Ekstrat yllättävät positiivisesti. Making of (22 min) kooste on laadukas ja hyvä tilaisuus kurkistaa kaksnelosen kulissien taakse jossa puheenvuoroa saavat tekijätiimin jäsenet laidasta laitaan. Blood Never Dry: Child Soldiers in Africa (15 min) on erittäin mielenkiintoinen ja koskettava dokumentti lapsisotilaista, joskin hieman 24-muottiin sopimaton.

Poistettuja kohtauksia on tarjolla kymmenen, yhteiskestoltaan peräti 27 minuuttia. Kohtaukset syventävät Jack Bauerin Afrikan visiittiä mainiosti.

Levyltä löytyy lisäksi neljän minuutin kertaus kuudenteen tuotantokauteen ja ärsyttävästi 17 minuuttiin rajattu pätkä seitsemännen kauden avausjaksoa. Sneak Peakin perusteella tuleva kausi vaikuttaa erittäin lupaavalta ja odotettavissa on jälleen sitä tuttua Jack Bauer rymistelyä.

Kaikki lisämateriaali on tekstitetty suomeksi.

Teksti © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202