127 tuntia

127 hours (2010)

| Blu-ray
  • 4

Danny Boyle ohjaa vetävästi ja James Franco on loistava tosipohjaisessa selviytymistarinassa.

julkaistu 2011-06-25 / päivitetty 26.06. klo 15:03

KUVA 4

James Franco
James Franco 

KUVA 3

James Franco
James Franco 

KUVA 2

James Franco, Kate Mara ja Amber Tamblyn
James Franco, Kate Mara ja Amber Tamblyn 

KUVA 1

James Franco
James Franco 

127 tuntia

Ohjaus Danny Boyle
Näyttelijät James Franco, Amber Tamblyn, Kate Mara, Clémence Poésy, Kate Burton, Lizzy Caplan, Treat Williams
Maa Yhdysvallat
Pituus 95 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

127 hours poster

Eränkävijä jää loukkuun kanjoneilla ei minkään keskellä. Siirappisella Slummien mijonäärillä Oscar-menestynyt Danny Boyle ohjaa vetävästi ja James Franco on loistava tosipohjaisessa selviytymistarinassa.

Aron Ralston (Franco) on seikkailija, yksinäinen susi, addrenaliininarkkari, käy ilmi vauhdikkaassa esittelyjaksossa. Utahin kanjoneillakin mukana ovat videokamera ja aina soiva musiikkisoitin. Luodaan kuva nykyihmisestä, joka uskoo omaan kaikkivoipaisuuteensa.

Elokuvan maailman sisäiseen motivointiin panostavassa kerronnassa medialaitteilla on tärkeä rooli. Musiikkisoittimen tärähdyksistä puuroutuva ääni enteilee heti alussa kontrollin illuusion rikkoutumista. Ennen onnettomuuden hetkeä vaikutelmaa vahvistetaan siirtämällä ääni päähenkilön korvien täydestä tehosta ulkopuolisen kuulokulmaan.

Videokamera on kallioseinämien ja irtolohkareen yksin vangitsevan Perjantai. Boyle ja Simon Beaufoy ovat sovittaneet Ralstonin kirjan oikein. Kivionkalosta ei poistuta kuin päähenkilön mielikuvituksen voimin. Haaveita ja painajaisia harkiten käyttävä rakenne tarvitsee päähenkilönsä videokameraa psykologisena avaimena ja keinona uittaa selittävää dialogia Francon yhden miehen performanssiin.

Tekniikka, yhdessä yksin ääneen puhumisen kanssa tuntuu riittävän aidolta. Läheisyyttä päähenkilöön luodaan myös kuvattuun tilaan sopivilla erikoislähikuvilla ja tiukoilla rajauksilla. Intimiteettiä vahvistavat materiaaliset ruumiin äänet: kulaukset, ähinä, murtuvat luut.

Francon harteilla on paljon. Hän liikkuu taitavasti epätoivon, itseironian ja katumuksen hienovaraisella rekisterillä. Tukea näyttelijä saa kuvakieleltä, johon päähenkilön tunnetiloille on luotu omat erotettavat kokonaisuutensa. Staattisissa kasvolähikuvissa haaveillaan, liike on tarmoa tai paniikkia.

Kerrontaan haetaan viihdyttävyyttä videokameran estetiikasta lainaavalla käsivaralla ja kuvanopeutuksilla. Näkymät kameran sisuksista vaikuttavat kuitenkin tarpeettomilta. Vaikka Ralston tuodaan lähelle, säästetään katsojaa kokemukselliselta puolelta. Elokuva ei tunnelmaltaan pyri olemaan samalla tavoin tuskaisa kuin kuvaamansa tilanne.

Lopussa tehdään amputaatio. Reaktiot herätetään varsinkin A.R. Rahmanin hermoissa särähtävillä äänitehosteilla ja empaattisen mielikuvituksen voimin. Kuvat eivät ole erityisen raakoja. Voimakas leikkaus pehmentää koettelemusta juuri sen verran, ettei kohtaus vieraannuta.

Oscar-ehdokkaiden yhdistävä piirre näyttää erityisesti tänä vuonna olevan mahdottoman ylitsekäyminen. 127 tunnnissa selviytymisen mystiikalle haetaan voimaa perheestä, etenkin suvunjatkamisen pyhyydestä. Boyle koskettelee kalliomaalauksien ja sulkeumaa kehystävien ihmisjoukkojen kautta myös laajempaa humanismia, mutta pelaa viimeiset alleviivaavat otokset varmistellen.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Blu-ray: FS Filmin julkaiseman Blu-rayn huippulaadukkaat kuva (anamorfinen laajakuva 1.85:1) ja ääni (5.1 DTS-HD MA) tukevat upeasti päähenkilön sisäisen maailman myllerrystä. Samoin häiriötön maisemakuva, tummien sävyjen syvyys ja vaihtuvat filmimateriaalit tekevät erityistä oikeutta Boylen visuaaliselle näkemykselle.

Julkaisun lisämateriaalikin on tavallista antoisampaa. Myös tekstitys antaa kuvan huolella valmistellusta paketista. Erityisesti koosteet tarinan innoittaneen Ralstonin pelastautumisen vaiheista ja elokuvan tekemisestä tarjoavat juuri sopivan lisäannoksen kirsikaksi kakun päälle. Making of -kooste näyttää erityisen mielenkiintoisia otoksia Francon elokuvan kuvauksissa tekemästä sisäisestä matkasta. Lisäksi julkaisu sisältää ohjaajan, tuottajan ja käsikirjoittajan yhteisen kommenttiraidan, poistettuja kohtauksia sekä Luke Mathenyn Oscar-palkitun lyhytelokuvan GOD OF LOVE, joka tosin ei liity millään tavalla itse 127 tuntia -elokuvaan.

DVD-teksti: © 2011 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202