12 Rounds

12 Rounds (2009)

| DVD
  • 2

Renny Harlinin paluu räjähtävän actionin pariin. Päätähtenä show-painijana paremmin tunnettu John Cena.

julkaistu 2009-08-21 / päivitetty 22.08. klo 16:04

KUVA 3

John Cena
John Cena 

KUVA 2

John Cena ja Ashley Scott
John Cena ja Ashley Scott 

KUVA 1

John Cena
John Cena 

12 Rounds

Ohjaus Renny Harlin
Näyttelijät John Cena, Aidan Gillen, Ashley Scott, Steve Harris
Maa Yhdysvallat
Pituus 108 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 The Mark Gordon Company, Midnight Sun Pictures, WWE Films ja FS Film
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

12 Rounds-elokuvaa ei näytetty etukäteen kriitikoille Yhdysvalloissa. Tämä kertoo oikeastaan kaiken olennaisen elokuvasta: se on hädin tuskin keskitasolle yltävä, uudelleen lämmitetty toimintasoppa, jonka tekijät itsekään eivät usko sen kykyyn ihastuttaa muita kuin teini-ikäisiä, joille tätä samaa tarinaa ei vielä ole kerrottu tarpeeksi moneen kertaan.

Nyt, kun Renny Harlinin unelmaprojekti Mannerheim tuntuu jääneen määrittelemättömäksi ajaksi telakalle, hänellä onkin hyvää aikaa tehdä vähän nöyrää leipätyötä, ja kehua uusinta välityötään julkisuudessa.

Tarina itsessään on yksinkertainen, eikä edes kovin merkittävä elokuvan seuraamisen kannalta. Show-painijana paremmin tunnettu John Cena esittää Danny Fisheriä, New Orleansin poliisia, joka joutuu tukalaan tilanteeseen, kun vankilasta karannut asekauppias Miles Jackson (Aidan Gillen) kaappaa hänen tyttöystävänsä (Ashley Scott). Fisherille kaunaa kantava Jackson antaa hänelle 12 tehtävää, jotka hänen tulee suorittaa pelastaakseen tyttöystävänsä. Tämä on siis se punainen lanka, jonka ympärille saadaan tungettua 108 minuuttia hien ja veren makuista toimintaa.

Die Hard 3-elokuvaa muistuttava 12 Rounds on hengästyttävää ja tauotonta perustoimintaa, jollaista Renny Harlin osaisi ohjata kädet sidottuina ja unissaankin. Ongelmana ei siis taaskaan ole Harlinin kykyjen puute, vaan se kuuluisa käsikirjoitus, joka tuomitsi elokuvan epäonnistumaan ja suunnittelupöydällä. 12 Rounds on nähty sataan kertaan ja parempana versiona.

New Orleansissa aidoilla tapahtumapaikoilla kuvattu 12 Rounds muistuttaa 90-luvun alun toiminta-elokuvia. Räjähdyksiä, autokaahailuja ja muuta sen sellaista riittää kyllästymiseen asti, eikä visuaalisuutta hallitse tietokone-efektit vaan oikeiden stunttien ja näyttelijöiden toteuttama rymistely. Tätä kai voisi sanoa elokuvan vahvimmaksi puoleksi. Perinteisten toiminta-elokuvien ystävät saattavat löytää 12 Roundsista jotain nostalgisen huvittavaa.

12 Rounds on kuvattu ja leikattu ärsyttävän modernisti. Harlinin edellisen ohjaustyön The Cleanerin hillitystä tyylikkyydestä ei ole tietoakaan. Kamera liikkuu jatkuvasti, se tärisee, heiluu ja lentää ties kuinka monien vaijerien varassa. Leikkaus on puistattavan nopeaa. Tästä tulee pää kipeäksi.

Näyttelijät ovat laimeita ja karismattomia. John Cena on tylsä sankari, Aidan Gillen on kliseinen pahis ja Ashley Scott on se pakollinen nätti (?) tyttö. Lukuisista TV-sarjoista (mm. Oikeus ja kohtuus) tunnettu Steve Harris on löydetty merkityksettömään pikkurooliin.

12 Rounds on siis 80- ja 90-lukujen toimintapaukuille kumartava harmiton, mutta myös täysin mielenkiinnoton ja valmiiksi lässähtänyt toimintatrilleri, jolla pyritään luomaan John Cenasta uusi toimintasankari 2000-luvulle. Jos maailmassa on lainkaan oikeutta jäljellä, näin ei tule tapahtumaan.

DVD: FS Filmin DVD-julkaisu on hyvätasoinen. Dolby Digital 5.1 ääniraita on muhkea ja antaa bassovahvistimelle mukavasti haastetta. 2.40:1 anamorfinen laajakuva on myös hyvää DVD-tasoa. Kommenttiraidat ovat DD 2.0-ääniraidalla.

Lisämateriaaleja on melko mukavasti, vaikka koosteet “John Cena Stunts” ja “Gag reel”-ovatkin melko lyhyitä (yhteensä n. 15 min.). Mukana on myös kaksi vaihtoehtoista loppua, jotka voi katsoa John Cenan ja käsikirjoittaja Danien Kunkan kommenteilla. Julkaisusta löytyy myös em. herrojen koko elokuvan mittainen kommenttiraita, joka lienee levyn parasta antia. Kaikki ekstrat on tekstitetty suomeksi.

Julkaisun mukana tulee digitaalinen kopiolevy, jolta elokuvan voi polttaa omalle koneelle.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202