Yksin kotona – Joulumieltä ja sukupolvinostalgiaa

| KOLUMNI

John Williamsin taianomainen sävellys tuo lapsuuden muistot takaisin ja palauttaa hukassa olleen joulumielen.

julkaistu 2015-12-13 / päivitetty 13.12. klo 22:10

KUVA 4

Yksin kotona
Yksin kotona 

KUVA 3

Yksin kotona
Yksin kotona 

KUVA 2

Yksin kotona
Yksin kotona 

KUVA 1

Macaulay Culkin on Kevin McCallister
Macaulay Culkin on Kevin McCallister 

“Kevin!”

Aikuistuminen tarkoittaa muutosta. Vanhetessa tietyt asiat menettävät hohtonsa, ja joskus täytyy kurkistaa syvälle mielen sopukoihin muistaakseen esimerkiksi joulun tuoman, lapsenomaisen innostuksen. Ja sitä vartenhan meillä on elokuvat, kullakin sukupolvella omat aikakapselinsa takaisin lapsuuden kultaisiin hetkiin.

Yksin kotona on osa monen ysärilapsen ja Y-sukupolven jäsenen identiteettiä, itseni mukaan lukien. Vuosi toisensa jälkeen elokuva löytää tiensä DVD-soittimeeni juuri joulun aikoihin. Suurin yksittäinen syy tähän lienee John Williamsin klassinen sävellys, jonka sentimentaalinen melodia on mahdoton olla yhdistämättä niin jouluun kuin itse perhekomediaan. 25 vuoden jälkeenkin elokuvan sadistiset jekut ovat varmasti monelle tuoreessa muistissa, mutta ilman Williamsin Somewhere in My Memory -tunnusmusiikkia, rohkenen väittää, ettei Kevinin kuuluisia sutkautuksia enää pahemmin siteerattaisi.

Tai siis, kai niitä vielä siteerataan?

Yhdysvalloissa Yksin kotona piti hallussaan katsotuimman elokuvan tittelin kaksitoista viikkoa putkeen. Kriitikoiden arviot erosivat selvästi toisistaan, mutta siitä huolimatta komedian valtaisa kaupallinen menestys siivitti elokuvan koko vuoden katsotuimmaksi. Vuosien saatossa hölmöstä slapstick-komediasta on muovautunut ajaton jouluklassikko, ainakin jos ysärilapselta kysyy. Frank Capran idealistinen Ihmeellinen on elämä ja George Seatonin Susanin kääntymys hallitsevat edelleen parhaiden jouluelokuvien listauksia, mutta Yksin kotona on nostalgiansa vuoksi onnistunut saavuttamaan oman erityisen asemansa kulttiklassikkona ja paikkansa televisiokanavien perinteisessä jouluohjelmistossa.

Esimerkiksi Puolassa elokuva on esitetty joulun aikaan jo kahden vuosikymmenen ajan. Vuonna 2011 elokuva rikkoi maan joulukauden katsojaennätyksen keräten yli viisi miljoonaa silmäparia. Viime vuonna puolestaan Boston Pops -orkesteri – samainen orkesteri jossa Williams toimi kapellimestarina vuosina 1980-1993 – esitti koko elokuvan sävellyksen suorana Symphony Hall -konserttisalissa, elokuvan pyöriessä taustalla suurella valkokankaalla.

Boston Pops -orkesteri Symphony Hall -konserttisalissa

Tänä vuonna esitykset levisivät maanlaajuisesti 25-vuotisjuhlan kunniaksi. Elokuvan kunniakonsertti on esitetty 18:ssa Yhdysvaltain osavaltiossa sekä Englannin Liverpoolissa 27. marraskuuta alkaen ja tuntuu yhä vetävän yleisöä. Tästä on kiittäminen paitsi Williamsia myös ohjaaja Chris Columbusia, jonka ohjaustyö on kiitettävästi kestänyt ajan hampaan nakerruksen. Luojan kiitos.

Yksin kotona näytetään seuraavan kerran Subilla 15.1.2016 klo 21.00 alkaen.

Teksti: 2015 Jussi Toivola

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202