The Cove - meren syvyyksiin

(2009)

Louie Psihoyoksen dokumentti näyttää delfiinibisneksen varjopuolen: Japanissa lahdataan vuosittain 23 000 delfiiniä.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-09-16 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 3

The Cove - meren syvyyksiin
The Cove - meren syvyyksiin 

KUVA 2

The Cove - meren syvyyksiin
The Cove - meren syvyyksiin 

KUVA 1

The Cove - meren syvyyksiin
The Cove - meren syvyyksiin 

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali starttaa torstaina 17. syyskuuta. Tarjolla on peräti 140 elokuvaa ympäri maailman, joukossa niin Soderberghia, Miyazakia kuin Wootakin – ja tietenkin paljon muuta. Mukana on myös lähivuosien vakuuttavin ja puhuttelevin dokumentti, Louie Psihoyosin ohjaama The Cove – meren salaisuus. Sundance-festivaalien yleisöpalkinnon voittanut elokuva näytetään Bio Rexissä heti perjantaina 18.9 (Liput täältä). Tätä dokkaria ei kannata missata.

Ric O’Barry on mies, joka on ottanut kantaakseen valtavan vastuun. 1960-luvulla mies koulutti delfiinit TV-sarja Flipperiin. Sarjasta tuli valtaisa hitti, ja delfiinibuumi syttyi. Perustettiin delfinaarioita ja Sea Worldeja, delfiineistä koulittiin esiintyjiä ja maskotteja. Nykyään älykkäät ystävämme ovat miljardiluokan bisnes. Hymyillen yleisölle kloorivedestä vilkuttavat meren asukit ovat kuitenkin vääristynyt kuva todellisuudesta: Japanissa saalistetaan ja tapetaan vuosittain 23 000 delfiiniä, valtaosa näistä Taijissa. Sopivat yksilöt kuljetetaan eläintarhoihin ja delfinaarioihin ympäri maailman, loput surmataan ja myydään lihaksi.

O’Barry työskenteli 10 vuotta delfiinien parissa, sokeana kasvavan teollisuuden varjopuolille. Kun miehen rakkain kasvatti, Flipper-sarjassa näytellyt Kathy kuoli hänen käsivarsilleen, kääntyi O’Barryn ankkuri. Syyllisyyttä potenut mies lähti ristiretkelle delfiininmetsästäjiä vastaan. Nyt O’Barry on ehkäpä maailman tunnetuin, ja monissa piireissä vihatuin delfiinivapaustaistelija. Vuonna 2005 entinen National Geographic -kuvaaja Louie Psihoyos kuuli O’Barrylta, mitä tapahtuu Taijissa. Psihoyos lupasi O’Barrylle puuttuvansa asiaan, ja näin dokumentti sai alkunsa. Ohjaaja kokosi ympärilleen joukon eri alojen eksperttejä, joihin tämä leikkisästi viittaa Ocean’s 11 -tyyliin, ja yhdessä he pakkasivat laukkunsa ja lensivät Taijiin.

Elokuvan nimi tulee Taijin rannikolla olevasta salaisesta lahdesta, jonne esiintyjiksi kelpaamattomat delfiinit saarretaan ja jossa ne seivästetään hengiltä. Paikan lähettyvillä on kuvaus kielletty, ja kalastajat estävät uteliaita pääsemästä liian lähelle. Aitoon 007-tyyliin Psihoyosin ja O’Barryn johtama tiimi turvautui teknologisiin ihmeisiin, kommandopipoihin ja ammattisukeltajiin päästäkseen taltioimaan lahdessa tapahtuvia hirveyksiä.

Tiimin henkilökohtaisen ristiretken taustalla kulkee laajempi tarina Japanin kalastusteollisuuden ahdingosta ja valaanpyynnin – delfiinikin on valas, vaikka kaikki eivät sitä halua sellaiseksi mieltää – globaalista tilasta. Haastateltavina on eri alojen ammattilaisia, poliitikkoja (entisiä ja nykyisiä), tiedemiehiä ja yritysjohtajia. Japanin hallituksen ja yritysjohdon asenteen delfiininpyyntiä kohtaan ymmärtää, kun ladotaan pöytään kovia lukuja: yhden delfiinin arvo voi olla jopa 150 000 dollaria.

Ongelmat eivät rajoitu delfiinien epäinhimilliseen teurastamiseen. Delfiininlihaa tuputetaan kilokaupalla ympäriinsä, aina kouluruokaloihin asti, vaikka se sisältää vaarallisen paljon elohopeaa. Kuinka moni Japanissa kärsiikään tietämättään delfiininpyynnin sivuvaikutuksesta, elohopeamyrkytyksestä?

The Cove on ravisteleva dokumentti, joka ei kertaakaan sorru siihen tahattomaan komiikkaan, joka Al Goren parin vuoden takaista moraalisaarnaa paikoin leimasi. Vaikka katsoja ei koskaan olisi delfiininlihaa maistanut, tai edes käynyt delfinaariossa, on tuskaa vaikea olla ihmiskunnan julmuuksien äärellä tuntematta. Elokuva esittää useassa kohtaa, kuinka delfiinit ovat monessa mielessä jopa ihmistä älykkäämpiä. Nämä älykkäät eläimet me alistamme, koulutamme, laitamme hyppimään renkaiden läpi viihteen vuoksi. Jätämme vesitankkeihin vailla virikkeitä. Ihastelemme lutuisia, sirkuspelleiksi jalostettuja pullonokkia, jotka eivät todellisuudessa mitenkään ole meitä vähäisempiä.

Niin, moraalisaarnaan on helppo yltyä vakuuttavan dokumentin jälkimainingeissa, mutta saako elokuva muutoksia aikaan? Siltä vaikuttaa: vielä vahvistamattoman uutisen mukaan Taijilaiset olisivat luvanneet päästää vangitsemattomat delfiinit vapauteen, niiden lahtauksen sijaan. Asiaa ovat The Coven jälkimainingeissa nousseet ajamaan monet Hollywood-tähdet, kuten Ben Stiller. Dokkarissakin nähdään vilaukselta Heroes-typy Hayden Panettiere surffilaudan selässä delfiinejä puolustamassa.

Elokuvan lopputekstejä säestää David Bowien Heroes, joka on tunnelmaltaan ja sanoituksiltaan piste i:n päälle: “We can beat them / For ever and ever / Oh we can be heroes / Just for one day.” Ja ne putkiaivot, joiden mielestä maailmassa on suurempiakin epäkohtia joihin tulisi puuttua, voivat huoletta ajaa tärkeiksi kokemiaan asioita. The Cove on osoittanut, kuinka jo yhden miehen vahva halu ja usko voi saada ihmeitä aikaan. Toivotaan, että tällä dokkarilla saadaan O’Barryn työlle jatkajia.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202