Vitsin profetia: Hajamerkintä Gervaisin Derekistä

Derek

| KOLUMNI

Extrasissa Gervais ja Merchant käsikirjoittivat sanat: vammaista näyttelemällä saa takuuvarmasti Oscarin.

julkaistu 2012-09-13 / päivitetty 25.09. klo 19:07

KUVA 1

He me näytellään, tavallaan: Ricky Gervais Derekinä
He me näytellään, tavallaan: Ricky Gervais Derekinä 

Ricky Gervaisin seuraavassa televisiosarjassa Derek hän esittää vanhusten hoitokodissa työskentelevää vammaista. Sen on määrä alkaa ensi vuonna, pilotti, testinäyte, ilmestyi lähes puoli vuotta sitten.

Sarja näyttää epätoivoiselta yritykseltä laventaa koomikon repertuaaria. Koomikon, joka tahtoo olla oikea näyttelijä.

Tämä piirre vaivasi jo Extrasia. Gervais onnistui lähinnä esittäessään sitä sarjan sisäisen tilannekomedian hahmoa, jolla on isot silmälasit, iso peruukki ja iso hokema.

Mutta mitä tulee “oikeaan näyttelemiseen” — ei oikein lähde, ei vaikka Andy-hahmossa ei juuri ole mitään näyttelemistä. Hän on lysähtänyt Gervais itse.

Derekissä Gervais on jälleen ryhtynyt Peter Sellersiksi. Kampaus on dorka ja ilme dorka, mutta yleisvaikutelma on lämmin. Hän on siis, sanalla sanoen, yksinkertainen.

Pilotin pohjalta Derek on sentimentaalista roskaa. Se on juuri sellainen kuin voi vain kuvitella ”humanistisesta tarinasta”, jonka pääosassa on höpsö vammainen keski-ikäinen mies, joka ”varastaa katsojien sydämet”.

* * *

Extrasissa Gervais ja Merchant käsikirjoittivat Kate Winsletin suuhun sanat: vammaista näyttelemällä saa takuuvarmasti Oscarin.

Muuttuuko kyyninen vitsi tarkoituksettomaksi ironiaksi, kun Derek näyttää juuri tämänkaltaiselta laskelmoidulta teolta, numeroiden mukaan piirretyltä ”vammaisprojektilta”, jonka suosio on takuuvarma sen aihepiirin, ei laadun, vuoksi?

Derek-hahmo on haudasta nostettu. Se edeltää Konttoria ja syntyi vammaisen karikatyyrina, sketsinä, kuin Pulttiboisin hahmona, eikä minään kuvauksena ihmisenä olemisesta, jollaisena se nyt uudelleen myydään.

Esimerkiksi joskus muinoin Gervais yritti “Derekinä” soittaa kilpailevan radiokanavan lähetykseen päästäkseen esittämään hullua, jonka mesoaminen on vaikea kylmiltään katkaista.

* * *

”Voin piirtää sinulle kaavion, jos se on noin vaikeaa, katso”, sanoo holhoava poliittinen neuvonantaja Politiikan nappulassa yksinkertaisesta asiasta.

Se menisi näin:

8.8.2003: “[Radiojuontaja Chris Moylesilla] oli kilpailu, jossa piti soittaa ja ehdottaa golfaukseen liittyviä kappaleita. […] Ja minä olin puhelimessa, käytin varmaan 40 puntaa puhelinlaskuun, ja yritin päästä läpi ja sanoa: ‘Terve, terve, onko se Moyles Chris Moyles, joo? Se on Derek, Derek täällä. Minulla olisi yksi, jotenkin että Spandau Ballet Golfy Golfy Golf Cart, jookosta?’ (Radio-ohjelmasta The Ricky Gervais Show)

4.8.2005: ”Oscar on takuuvarma, jos näyttelet vajakkia.” (Extras)

12.4.2012: Derekin tv-pilotti esitetään Channel4:lla.

TBA 2013: Derekin tv-sarja alkaa Channel4:lla.

Teksti 2012: Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202