PETER VON BAGH (1943-2014)

Historioitsijana, kirjailijana, kriitikkona ja ohjaajana valtiotieteen tohtoriksikin väitellyt Peter von Bagh teki vertaansa vailla olevan uran suomalaisen elokuvan parissa.

julkaistu 2014-09-28 / päivitetty 04.10. klo 11:11

KUVA 2

Valoa Tuulensuussa.
Valoa Tuulensuussa. 

KUVA 1

von Bagh jututti Atom Egoyania Sodankylässä 2011.
von Bagh jututti Atom Egoyania Sodankylässä 2011. 

Teksti: Markku Ylipalo

Tutut kutsuivat häntä Petteriksi. Elämää suuremman elokuvaneron Peter von Baghin läheisesti tunteneiden mukaan älykön julkisivun takana piili hauska ja rento seuramies. Sairaus sai lopullisen yliotteen von Baghista keskiviikkona 17.9. 2014. Hän paiski töitä loppuun asti rakastamansa elokuvataiteen parissa. Kesken jäi ainakin yksi kirja ja parikin dokumenttia. Ja muiden kiireidensä ohella taiteen moniottelija myös suunnitteli jo innolla ensi kesän ohjelmistoa Sodankylän elokuvajuhlille. Von Bagh, yksi tapahtuman perustajajäsenistä, saikin vuosi sitten ”Pyssykylään” oman nimikkokatunsa.

Historioitsijana, kirjailijana, kriitikkona ja ohjaajana valtiotieteen tohtoriksikin väitellyt Peter von Bagh teki vertaansa vailla olevan uran suomalaisen elokuvan parissa. Hän ohjasi paitsi omia elokuvia, myös kirjoitti niitä yhdessä ystävänsä ja aikalaisensa Risto Jarvan kanssa. Ehtipä hän toimimaan myös yhtenä Suomen elokuva-arkiston kantavista voimista. Suurelle yleisölle hän tuli tunnetuksi ennen muuta elokuvaharrastuksen profeettana jolla riitti ymmärrystä niin Ranskan uuden aallon mestariteoksille kuin rillumarei-viihteellekin. Elokuvien lisäksi von Bagh tultiin tuntemaan myös suomalaisen kulttuurin ja etenkin iskelmämusiikin suurena ihailijana ja asiantuntijana. Harrastus puki itsensä tiiliskivimäiseksi Sininen laulu –teokseksi jota von Bagh piti tiettävästi pääteoksenaan ja joka toi tekijälleen ansaitun tieto-Finlandian.

Oma elokuvainnostukseni sai alkunsa luettuani herkässä iässä von Baghin Elokuvan ilokirjan, joka oli triviatiedon aarreaitta aikana ennen IMDB:tä ja Wikipediaa. Kirjan valtava tietomäärä yhdistyi leppoisaan, innostuneeseen ja helppotajuiseen esitystapaan ja se teki ainakin tähän lukijaan lähtemättömän vaikutuksen. Tenhoava tyyli väritti myös myös vakavampia elokuvakirjoja sekä Filmihullu-lehteä, jonka päätoimittaja von Bagh oli vuodesta 1971 lähtien.

Samaa innostusta näki myös von Baghin julkisissa esiintymisissä. Televisiossa ja radiossa hän antoi itsestään ehkä aavistuksen verran liian huolitellun ja etäisen kuvan, joka osaltaan loi myyttiä von Baghista pölyisenä akateemikkona. Sodankylän elokuvajuhlien monivuotiset kävijät saattoivat kuitenkin nähdä hänestä myös toisen puolen, sen joka innostui kuin nuori poikanen hyvän elokuvan edessä ja nauratti festivaaliyleisöä laskemalla leikkiä rallienglannistaan. Samat kävijät saattoivat myös huomata miten von Baghin askel lyheni viimeisinä vuosina. Sairaudesta ei juuri puhuttu, mutta sen saattoi nähdä.

Nuorelle elokuvaharrastajien sukupolvelle von Bagh näyttäytyi toisinaan eräänlaisena reliikkinä, miehenä joka tuntui arvostavan Esa Pakarista enemmän kuin David Fincheriä. Legendan mukaan von Bagh tokaisi kerran oppilailleen että maailmassa ei ole tehty hyviä elokuvia sitten 1960-luvun. Niille jotka vielä muistavat YLE:n legendaariset ”Ennen elokuvaa”- esittelyt joissa von Bagh kohotti Suomi-Filmin unohdetut puskafarssit ja tunkkaiset kamarinäytelmät oman aikansa merkkiteoksiksi edellä mainittu tarina ei liene täysin uskomaton.

Mikään uppiniskainen vastarannan kiiski von Bagh ei silti ollut, hänen kiintymyksensä menneeseen maailmaan ja sen henkiseen perintöön oli aitoa. Sen puolesta puhuu ennen kaikkea hänen kirjallinen tuotantonsa, kokoelma järkälemäisiä teoksia jotka todistavat väkevästi inklusiivisesta mausta ja avarakatseisesta suhtautumisesta huonoinakin pidettyihin elokuviin. Eikä von Baghia voi todenmukaisesti syyttää pelkäksi nostalgikoksi. Ilman hänen henkilökohtaista panostaan ja arvovaltaansa ei Sodankylän elokuvajuhlilla olisi nähty monia nykyelokuvan kirkkaimpia nimiä. Olivier Assayas, Apichatpong Weerasethakul, Jean-Pierre ja Luc Dardenne, Claire Denis, Cristian Mungiu, Samira Makmalbaf, Abbas Kiarostami ja moni muu viime vuosikymmenten ohjaajasuuruus olisi ehkä jättänyt tulematta Pohjan perukoille ellei juuri ”Kitisen Kane” olisi kutsua esittänyt.

Cannesin juryssä 2004 istunut, Martin Scorsesen ja Francis Ford Coppolan kanssa kaveerannut von Bagh olikin ehdottomasti yksi maamme kansainvälisimpiä elokuva-alan vaikuttajia. Monikielinen maailmanmatkaaja oli monien aikalaistensa tavoin myös poliittisesti valveutunut. Hyvä esimerkki tästä on von Baghin viimeiseksi jäänyt elokuva Sosialismi joka sai maailmanensi-iltansa viime kesänä hänelle rakkaassa Sodankylässä, Kitisenjoen rannalla. Von Baghin pitkäaikainen ystävä ja työtoveri Aki Kaurismäki arveli äskettäisessä haastattelussa että ensi vuoden Sodankylän elokuvajuhlia vietetäänkin ennen muuta ”Petteriä” muistellen. Sopivampaa kunnianosoitusta suomalaisen elokuvan suurmiehelle olisi vaikea keksiä.

Teksti: 2014 Markku Ylipalo

KATSO: Peter von Bagh Sodankylässä 2011 (video)

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

Freddy tunnistaa Battyssa kaltaisensa.

Kuka pelkää puudelia Lue arvio »

Emma Stone

Cruella Lue arvio »

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202