Menneen viikonlopun palkintogaalat olivat Birdmanin juhlaa.
Palkintokausi on viikottainen juttusarja matkalla kohti 22. helmikuuta järjestettävää Oscar-gaalaa. OSA 10.
Oscareihin on nyt aikaa alle kuukausi ja palkintokauden voimasuhteet ovat muuttuneet jossain määrin: Menneen viikonlopun palkintogaalat olivat pitkälti Birdmanin juhlaa. Alejandro G. Iñárritun draamakomedia vei lauantaina Yhdysvaltain tuottajakillan, PGA:n pääpalkinnon Boyhoodin, American Sniperin ja The Imitation Gamen nenän edestä. Boyhood lienee edelleen todennäköisin parhaan elokuvan Oscar-kisassa, mutta Birdmanin suosiota etenkin näyttelijöiden keskuudessa ei tule aliarvioida.
Tästä nähtiin vakuuttava esimerkki päivää myöhemmin kun Yhdysvaltain näyttelijäliitto Screen Actors Guild palkitsi Birdmanin näyttelijäkaartin vuoden parhaana ensemblenä. Tästä huolimatta elokuvan kantava voima, veteraani Michael Keaton jäi vaille parhaan miespääosan palkintoa. Se meni brittinäyttelijä Eddie Redmaynelle, joka esittää fyysikko Stephen Hawkingia James Marshin elokuvassa Kaiken teoria. Roolistaan aiemmin tässä kuussa myös Golden Globella palkittu Redmayne on nyt Keatonin vahvin haastaja tämän vuoden miespääosa-Oscarin voittajaksi.
Näyttelijäliiton muut palkinnot meinvät odotettuihin osoitteisiin: Julianne Moore, J.K. Simmons ja Patricia Arquette ovat edelleen ennakkosuosikit omissa Oscar-sarjoissaan.
SAG-voittajien lista näytti lopulta siis tältä:
PARAS ENSEMBLE
Birdman
PARAS NAISPÄÄOSA
Julianne Moore – Still Alice
PARAS MIESPÄÄOSA
Eddie Redmayne – Kaiken teoria
PARAS NAISSIVUOSA
Patricia Arquette – Boyhood
PARAS MIESSIVUOSA
J.K. Simmons – Whiplash
Lopullinen äänestys vuoden 2015 Oscar-voittajista alkaa tulevan viikon perjantaina, 6.2. Taistelua merkittävimmistä palkinnosta ei toki käydä pelkästään Birdmanin ja Boyhoodin välillä, yllättäjäksi saattaa nousta myös Clint Easwoodin kiistely ja taloudellisesti menestynyt American Sniper.
Tilanne elää.
Teksti: 2015 Markku Ylipalo
Kamdeshin ihme syntyi Afganistanin sodan absurdin verinäytelmän amerikkalaisista selviytyjistä, ei sankareista.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Näkymättömän miehen morsian saa kannoilleen hypermaskuliinisen teknokapitalismin hirviöluomuksen.
Lue lisää »Kamdeshin ihme syntyi Afganistanin sodan absurdin verinäytelmän amerikkalaisista selviytyjistä, ei sankareista.
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA