Palkintokausi: 12 viikkoa Oscareihin – Kisa alkaa

(2014)

| KOLUMNI

Oscarit jaetaan 22. helmikuuta, mutta kamppailu palkinnoista käy jo kuumana.

julkaistu 2014-12-03 / päivitetty 07.01. klo 16:04

KUVA 4

Reese Witherspoon elokuvassa Wild: Villi vaellus.
Reese Witherspoon elokuvassa Wild: Villi vaellus. 

KUVA 3

Michael Keaton elokuvassa The Birdman
Michael Keaton elokuvassa The Birdman 

KUVA 2

Benedict Cumberbatch elokuvassa The Imitation Game
Benedict Cumberbatch elokuvassa The Imitation Game 

KUVA 1

Boyhood on varhainen ennakkosuosikki.
Boyhood on varhainen ennakkosuosikki. 

Palkintokausi on viikottainen juttusarja matkalla kohti 22. helmikuuta järjestettävää Oscar-gaalaa. OSA 1.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa Oscar-palkinnot vuoden 2014 parhaille elokuville 22. helmikuuta tulevaa vuotta. Ajankohta saattaa tuntua vielä kaukaiselta, mutta kamppailu palkinnoista käy jo kuumana, sillä suuret studiot ajoittavat valtaosan Oscar-suosikkiensa ensi-illoista vuodenvaihteen tienoille. Osa elokuvista on jo nähty Suomenkin teattereissa ja monet ovat tulossa aivan lähiaikoina.

Päänvaivaa Oscareiden veikkaajille tuottaa etenkin Parhaan elokuvan kategoria, joka uusien sääntöjen myötä saattaa sisältää ehdokkaita viidestä kymmeneen kappaletta. Varteenotettavia ehdokkaita riittää, vaikka suuren luokan spektaakkelit joutunevatkin tänä vuonna tyytymään voittoihin lähinnä teknisissä kategorioissa. Kisassa vahvoilla ovat ennen kaikkea indiet ja niistä on tänä vuonna yksi on ylitse muiden. Richard Linklaterin Boyhood olisi äkkiseltään katsottuna sangen erikoinen valinta Oscar-voittajaksi, mutta elokuvan nauttimaa laajaa arvostusta on konservatiivisen elokuva-akatemiankin vaikea sivuuttaa. Boyhood ehtikin jo kuluvalla viikolla voittaa New Yorkin elokuvakriitikoiden palkinnon parhaasta elokuvasta ja ohjauksesta.

Boyhoodin kannoilla marssii Ava DuVernayn Selma, joka kertoo kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingin (elokuvassa David Oyelowo) kampanjasta mustien äänioikeuden puolesta. 1960-luvulle sijoittuva draama on erityisen ajankohtainen Amerikassa juuri nyt Fergusonin rotumellakoiden valossa. DuVernaylle povattu ohjaus-ehdokkuus olisi historiallinen: hän olisi kategorian ensimmäinen mustaihoinen nainen.

Benedict Cumberbatch elokuvassa The Imitation Game

Vahvana Parhaan elokuvan ehdokkaana pidetään myös traagisen tietokoneneron Alan Turingin urasta kertovaa The Imitation Gamea. Pääosan Benedict Cumberbatch on kohtalaisen varma miespääosan ehdokas. Hyvistä asetelmista kisaan lähtee myös toinen elämänkertaelokuva toisesta saarivaltakunnan nerosta: nouseva tähti Eddie Redmayne istahtaa Stephen Hawkingin pyörätuoliin James Marshin elokuvassa Kaiken teoria.

Ikuinen morsiusneito Christopher Nolan tavoittelee jälleen kerran sitä kauan kaivattua ohjaus-ehdokkuutta uutuudellaan Interstellar. Scifidraama on jakanut mielipiteitä ja menestynyt lippuluukulla toistaiseksi odotettua heikommin. Teknisenä taidonnäytteenä se keräännee silti kasan ehdokkuuksia vaikka kirkkaimman mitalit jäisivätkin saamatta. Tehoste- ja äänikategorioiden lisäksi ainakin mestarikuvaaja Hoyte van Hoytema saanee uransa ensimmäisen ehdokkuuden.

Nolanin tavoin Batmanin hahmoon ikuisesti yhdistettävä Michael Keaton tekee komean comebackin elokuvassa Birdman ja saanee metatasoilla leikkivästä roolista uransa ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden. Ohjaaja Alejandro González Iñárritu on akatemian kestosuosikkeja ja on hänkin todennäköinen ehdokas.

Michael Keaton elokuvassa The Birdman

Uransa kolmannella pitkällä elokuvalla, Foxcatcherilla, palkintoja havittelee jälleen Bennett Miller, jonka kaksi aiempaa teosta, Capote ja Moneyball, saivat kumpikin aikanaan parhaan elokuvan ehdokkuuden. Miller kertoo jälleen mielenkiintoista tositarinaa, tällä kertaa olympia-painija Mark Schultzista (Channing Tatum) ja tämän mesenaatiksi ryhtyvästä omalaatuisesta miljardööristä, John Du Pontista (tunnistamattomaksi maskeerattu Steve Carell).

Clint Eastwood on palannut muutaman välityön jälkeen palkintokantaan Irakin sotaan sijoittuvalla elokuvallaan American Sniper. Tositarinan pääosassa on uransa kolmatta ehdokkuutta havitteleva Bradley Cooper. Nuoremman sukupolven ohjaajamestari David Fincher on hänkin kisassa mukana trillerillään Gone Girl joka saanee ainakin naispääosan ehdokkuuden Rosamund Piken dynaamisesta roolityöstä. Myös Wes Andersonin The Grand Budapest Hotel saattaa löytää tiensä Parhaan elokuvan kategoriaan.

Pääpalkintoa tavoittelevat edellä mainittujen lisäksi myös Rob Marshallin suurmusikaali Into the Woods ja Angelina Jolien uran toinen ohjaustyö Murtumaton, jonka pääosassa nähdään kovassa nosteessa oleva Jack O’Connell. Ohjaaja Jean-Marc Valléen kolmen Oscarin voittaja Dallas Buyers Club oli yksi viime vuoden yllättäjiä. Valléen uutuus Wild: Villi vaellus tuonee ehdokkuuden ainakin pääosan Reese Witherspoonille. Moninkertainen ehdokas Mike Leigh on mukana kisassa kiitetyllä taiteilija-elämänkerralla Mr. Turner, joka keväällä toi Cannesin parhaan miesnäyttelijän palkinnon Timothy Spallille.

Reese Witherspoon elokuvassa Wild: Villi vaellus.

Näyttelijäveteraani Julianne Moore on todennäköinen naispääosan ehdokas ja alustava voittajasuosikki roolistaan alzheimer-potilaana indiedraamassa Still Alice. Mooren tytärtä elokuvassa näyttelevä Kristen Stewart on myös varteenotettava vaihtoehto sivuosakategoriassa. Pitkän linjan luonnenäyttelijä J.K. Simmons puolestaan havittelee Parhaan miessivuosan ehdokkuutta hurjalla roolityöllä Whiplashin sadistisena musiikinopettajana. Amy Adams ja Christoph Waltz kannattelevat puolestaan Tim Burtonin uusinta elokuvaa, taidemaailmaan sijoittuvaa draamaa Big Eyes. Naispääosaan ehdokkutta havittelee myös Oscar-voittaja Marion Cotillard Dardennen veljesten elokuvasta Kaksi päivää, yksi yö. Kaksinkertainen ehdokas Jessica Chastain on hänkin kisassa mukana sivuroolilla elokuvassa A Most Violent Year.

Ehdokkuudet julkistetaan tammikuun 15. päivä. Sitä ennen suuri osa yllä mainituista elokuvista on nähty jo Suomenkin teattereissa.

Alustava veikkaus ehdokkaista:

PARAS ELOKUVA
Birdman
Boyhood
Foxcatcher
Gone Girl
The Imitation Game
Kaiken teoria
Murtumaton
Selma
Whiplash

PARAS OHJAUS
Alejandro González Iñárritu, Birdman
Richard Linklater, Boyhood
David Fincher, Gone Girl
Ava DuVernay, Selma
Bennett Miller, Foxcatcher

PARAS MIESPÄÄOSA
Michael Keaton, Birdman
Steve Carell, Foxcatcher
Benedict Cumberbatch, The Imitation Game
David Oyelowo, Selma
Eddie Redmayne, Kaiken teoria

PARAS NAISPÄÄOSA
Amy Adams, Big Eyes
Rosamund Pike, Gone Girl
Julianne Moore, Still Alice
Felicity Jones, Kaiken teoria
Reese Witherspoon, Wild: Villi vaellus

Rosamund Pike elokuvassa Gone Girl.

PARAS MIESSIVUOSA
Ethan Hawke, Boyhood
Mark Ruffalo, Foxcatcher
Miyavi, Murtumaton
Edward Norton, Birdman
J.K. Simmons, Whiplash

PARAS NAISSIVUOSA
Emma Stone, Birdman
Patricia Arquette, Boyhood
Keira Knightley, The Imitation Game
Meryl Streep, Into the Woods
Jessica Chastain, A Most Violent Year

PARAS ALKUPERÄINEN KÄSIKIRJOITUS
Birdman
Boyhood
Foxcatcher
Mr. Turner
Selma

PARAS SOVITETTU KÄSIKIRJOITUS
Gone Girl
Kaiken teoria
The Imitation Game
Still Alice
Wild: Villi vaellus

Kuva 1: Boyhood
Kuva 2: The Imitation Game
Kuva 3: Birdman
Kuva 4: The Wild: Villi matka
Kuva 5: Gone Girl

Teksti: 2014 Markku Ylipalo

Palkintokauden jutut:

12 viikkoa Oscareihin - Palkintokausi alkaa
11 viikkoa Oscareihin - Golden Globe- ja SAG-ehdokkaat
10 viikkoa Oscareihin - Kriitikoiden valinta
9 viikkoa Oscareihin - Ulkomaisen elokuvan finalistit
8 viikkoa Oscareihin - Palkintokauden kalenteri
7 viikkoa Oscareihin - Golden Globe -veikkaus ja PGA-voittajat
6 viikkoa Oscareihin - Oscar-ehdokkaiden veikkaus
Palkintokausi: Oscar-ehdokkaat 2015
5 viikkoa Oscareihin - PGA ja SAG -veikkaus
4 viikkoa Oscareihin - Birdmanin paluu
3 viikkoa Oscareihin - Cool Britannia
2 viikkoa Oscareihin - DGA- ja BAFTA-voittajat
1 viikko Oscareihin - Valvojan selviytymisopas
Toimituksen Oscar-veikkaukset 2015
Oscar-voittajat 2015

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202