Palkintokausi: 1 viikko Oscareihin - Valvojan selviytymisopas

| KOLUMNI

Muutama neuvo niille jotka aikovat katsoa Oscar-gaalan suorana ensi kertaa.

julkaistu 2015-02-18 / päivitetty 20.02. klo 12:12

KUVA 2

Foxcatcher
Foxcatcher 

KUVA 1

Boyhood
Boyhood 

Palkintokausi on viikottainen juttusarja matkalla kohti 22. helmikuuta järjestettävää Oscar-gaalaa. OSA 13.

Oscar-voittajien äänestyksen deadline umpeutui tiistaina. Voittajia voi siis nyt veikkailla rauhallisin mielin: mikään mitä tämän päivän ja ensi viikon maanantain välillä tapahtuu ei voi enää vaikuttaa lopputulokseen.

Oscar-gaalaa voi hyvällä syyllä kutsua elokuvanystävien Super Bowliksi. Jenkkifutiksen tapaan myös Oscareilla on Suomessa verrattain pieni mutta vannoutunut fanijoukko ja he joutuvat valvomaan koko yön nähdäkseen kauden ”finaalilähetyksen” suorana. Niin ikään Super Bowlin tapaan luvassa on spektaakkeli joka rönsyilee sinne tänne, itse pääasian jäädessä toisinaan taka-alalle.

Yle Teema esittää Oscar-gaalan suorana varhain ensi viikon maanantaina, aamuyöllä Suomen aikaa. Gaala ja sitä edeltävä Punainen matto esitetään myös jälkilähetyksenä maanantai-iltana samalla kanavalla. Ne jotka ovat ennenkin valvoneet Oscareiden vuoksi osaavat jo varautua yön koettelemuksiin: Kahvit on keitetty ja sipsipussit korkattu hyvissä ajoin. Niile joille kerta on ensimmäinen seuraa nyt muutama neuvo:

Unohda punainen matto

Oscarit esiohjelmineen muodostavat osapuilleen viisituntisen maratonin joka koettelee takuuvarmasti kovemmankin elokuvanystävän istumalihaksia. Ja jos kuvittelette että Linnan juhlat on tylsää seurattavaa, ette ole ikinä katsonut kello yhden tienoilla Suomen aikaa alkavaa Oscareiden punaista mattoa. Mikään ei laske yövalvojan vireystasoa pahemmin kuin tämä kaksituntinen täyteohjelma. Ihmiset joista et ole ikinä kuullutkaan tiedustelevat ihmisiltä joita ei voisi vähempää kiinnostaa mikä kangaspala heillä on yllään ja kenen suunnittelema se on. Yhä uudestaan ja uudestaan. Ja sitten vielä kerran.

Käy lenkillä, pese pyykit, pelaa Candy Crushia, lajittele sukat tai – tätä harrastan itse – ota torkut. Tee mitä tahansa mutta älä lankea tähän sudenkuoppaan. Jos olet katsonut kaksi tuntia putkeen Punaisen maton loputonta paraatimarssia, silmäluomet eivät yksinkertaisesti jaksa kannatella painoaan aamukuuteen asti.

Varaudu pettymyksiin

Vaikka Filmgoerin Oscar-veikkaukset julkaistaan myöhemmin tällä viikolla, tämän verran voi jo paljastaa: Kaikki suosikkisi eivät tule voittamaan. Ja vaikka joku ansaitusti veisikin pystin kotiinsa, hänen puheensa todennäköisesti keskeytetään tylysti. Mitä tuntemattomampi henkilö on kyseessä, sitä hanakampi on gaalan orkesteri tarttumaan instrumentteihinsa ja soittamaan hänet pois lavalta.

Niin epäreilua kuin se onkin, sivuosanäyttelijät ja elokuvateknikot (joille voitto saattaa hyvinkin olla uran kohokohta) saavat noin 45 sekuntia aikaa kiittää työryhmää ja kollegoitaan, kun taas gaalan iänikuiset laulu- ja tanssiosuudet vievät vähintään 15 minuuttia kappale. Ja kun gaalan vielä tänä vuonna juontaa Broadway-tähti Neil Patrick Harris, on lupa odottaa pitkiä tanssiaisia.

Älä ota sitä vakavasti

Jos edellä mainittu antaa liian negatiivisen kuvan gaalasta, pyydän anteeksi. Oscarit voivat pahimmillaan todellakin olla sisäänpäin lämpiävää hymistelyä ja hyväpalkkaisten tähtien keskinäistä selkääntaputtelua, höystettynä tyhjänpäiväisillä musiikkinumeroilla ja ylipitkillä montaaseilla. On silti aidosti mukava nähdä Michael Keatonin, J.K. Simmonsin ja Richard Linklaterin kaltaisten pitkän linjan elokuvatyöläisten paistattelevan kerrankin parrasvaloissa. Ja jos kutsu gaalaan piristää heidän uraansa, mikä sen mukavampaa. Oscar-ehdokkuudet ja voitot eivät ehkä loppupeleissä merkitse paljoakaan elokuvahistorian kannalta, mutta yksittäiselle näyttelijälle ne merkitsevät parempia rooleja ja ohjaajalle isompaa budjettia. Tämän vuoksi ainakin itse jännitän toisinaan aidosti suosikkieni puolesta.

Muistin virkistämiseksi: lista tämän vuoden Oscar-ehdokkaista löytyy mm. täältä.

Teksti: 2015 Markku Ylipalo

Palkintokauden jutut:

12 viikkoa Oscareihin - Palkintokausi alkaa
11 viikkoa Oscareihin - Golden Globe- ja SAG-ehdokkaat
10 viikkoa Oscareihin - Kriitikoiden valinta
9 viikkoa Oscareihin - Ulkomaisen elokuvan finalistit
8 viikkoa Oscareihin - Palkintokauden kalenteri
7 viikkoa Oscareihin - Golden Globe -veikkaus ja PGA-voittajat
6 viikkoa Oscareihin - Oscar-ehdokkaiden veikkaus
Palkintokausi: Oscar-ehdokkaat 2015
5 viikkoa Oscareihin - PGA ja SAG -veikkaus
4 viikkoa Oscareihin - Birdmanin paluu
3 viikkoa Oscareihin - Cool Britannia
2 viikkoa Oscareihin - DGA- ja BAFTA-voittajat
1 viikko Oscareihin - Valvojan selviytymisopas
Toimituksen Oscar-veikkaukset 2015
Oscar-voittajat 2015

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

Freddy tunnistaa Battyssa kaltaisensa.

Kuka pelkää puudelia Lue arvio »

Emma Stone

Cruella Lue arvio »

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202