Palkintokausi: 1 viikko Oscareihin - Valvojan selviytymisopas

| KOLUMNI

Muutama neuvo niille jotka aikovat katsoa Oscar-gaalan suorana ensi kertaa.

julkaistu 2015-02-18 / päivitetty 20.02. klo 12:12

KUVA 2

Foxcatcher
Foxcatcher 

KUVA 1

Boyhood
Boyhood 

Palkintokausi on viikottainen juttusarja matkalla kohti 22. helmikuuta järjestettävää Oscar-gaalaa. OSA 13.

Oscar-voittajien äänestyksen deadline umpeutui tiistaina. Voittajia voi siis nyt veikkailla rauhallisin mielin: mikään mitä tämän päivän ja ensi viikon maanantain välillä tapahtuu ei voi enää vaikuttaa lopputulokseen.

Oscar-gaalaa voi hyvällä syyllä kutsua elokuvanystävien Super Bowliksi. Jenkkifutiksen tapaan myös Oscareilla on Suomessa verrattain pieni mutta vannoutunut fanijoukko ja he joutuvat valvomaan koko yön nähdäkseen kauden ”finaalilähetyksen” suorana. Niin ikään Super Bowlin tapaan luvassa on spektaakkeli joka rönsyilee sinne tänne, itse pääasian jäädessä toisinaan taka-alalle.

Yle Teema esittää Oscar-gaalan suorana varhain ensi viikon maanantaina, aamuyöllä Suomen aikaa. Gaala ja sitä edeltävä Punainen matto esitetään myös jälkilähetyksenä maanantai-iltana samalla kanavalla. Ne jotka ovat ennenkin valvoneet Oscareiden vuoksi osaavat jo varautua yön koettelemuksiin: Kahvit on keitetty ja sipsipussit korkattu hyvissä ajoin. Niile joille kerta on ensimmäinen seuraa nyt muutama neuvo:

Unohda punainen matto

Oscarit esiohjelmineen muodostavat osapuilleen viisituntisen maratonin joka koettelee takuuvarmasti kovemmankin elokuvanystävän istumalihaksia. Ja jos kuvittelette että Linnan juhlat on tylsää seurattavaa, ette ole ikinä katsonut kello yhden tienoilla Suomen aikaa alkavaa Oscareiden punaista mattoa. Mikään ei laske yövalvojan vireystasoa pahemmin kuin tämä kaksituntinen täyteohjelma. Ihmiset joista et ole ikinä kuullutkaan tiedustelevat ihmisiltä joita ei voisi vähempää kiinnostaa mikä kangaspala heillä on yllään ja kenen suunnittelema se on. Yhä uudestaan ja uudestaan. Ja sitten vielä kerran.

Käy lenkillä, pese pyykit, pelaa Candy Crushia, lajittele sukat tai – tätä harrastan itse – ota torkut. Tee mitä tahansa mutta älä lankea tähän sudenkuoppaan. Jos olet katsonut kaksi tuntia putkeen Punaisen maton loputonta paraatimarssia, silmäluomet eivät yksinkertaisesti jaksa kannatella painoaan aamukuuteen asti.

Varaudu pettymyksiin

Vaikka Filmgoerin Oscar-veikkaukset julkaistaan myöhemmin tällä viikolla, tämän verran voi jo paljastaa: Kaikki suosikkisi eivät tule voittamaan. Ja vaikka joku ansaitusti veisikin pystin kotiinsa, hänen puheensa todennäköisesti keskeytetään tylysti. Mitä tuntemattomampi henkilö on kyseessä, sitä hanakampi on gaalan orkesteri tarttumaan instrumentteihinsa ja soittamaan hänet pois lavalta.

Niin epäreilua kuin se onkin, sivuosanäyttelijät ja elokuvateknikot (joille voitto saattaa hyvinkin olla uran kohokohta) saavat noin 45 sekuntia aikaa kiittää työryhmää ja kollegoitaan, kun taas gaalan iänikuiset laulu- ja tanssiosuudet vievät vähintään 15 minuuttia kappale. Ja kun gaalan vielä tänä vuonna juontaa Broadway-tähti Neil Patrick Harris, on lupa odottaa pitkiä tanssiaisia.

Älä ota sitä vakavasti

Jos edellä mainittu antaa liian negatiivisen kuvan gaalasta, pyydän anteeksi. Oscarit voivat pahimmillaan todellakin olla sisäänpäin lämpiävää hymistelyä ja hyväpalkkaisten tähtien keskinäistä selkääntaputtelua, höystettynä tyhjänpäiväisillä musiikkinumeroilla ja ylipitkillä montaaseilla. On silti aidosti mukava nähdä Michael Keatonin, J.K. Simmonsin ja Richard Linklaterin kaltaisten pitkän linjan elokuvatyöläisten paistattelevan kerrankin parrasvaloissa. Ja jos kutsu gaalaan piristää heidän uraansa, mikä sen mukavampaa. Oscar-ehdokkuudet ja voitot eivät ehkä loppupeleissä merkitse paljoakaan elokuvahistorian kannalta, mutta yksittäiselle näyttelijälle ne merkitsevät parempia rooleja ja ohjaajalle isompaa budjettia. Tämän vuoksi ainakin itse jännitän toisinaan aidosti suosikkieni puolesta.

Muistin virkistämiseksi: lista tämän vuoden Oscar-ehdokkaista löytyy mm. täältä.

Teksti: 2015 Markku Ylipalo

Palkintokauden jutut:

12 viikkoa Oscareihin - Palkintokausi alkaa
11 viikkoa Oscareihin - Golden Globe- ja SAG-ehdokkaat
10 viikkoa Oscareihin - Kriitikoiden valinta
9 viikkoa Oscareihin - Ulkomaisen elokuvan finalistit
8 viikkoa Oscareihin - Palkintokauden kalenteri
7 viikkoa Oscareihin - Golden Globe -veikkaus ja PGA-voittajat
6 viikkoa Oscareihin - Oscar-ehdokkaiden veikkaus
Palkintokausi: Oscar-ehdokkaat 2015
5 viikkoa Oscareihin - PGA ja SAG -veikkaus
4 viikkoa Oscareihin - Birdmanin paluu
3 viikkoa Oscareihin - Cool Britannia
2 viikkoa Oscareihin - DGA- ja BAFTA-voittajat
1 viikko Oscareihin - Valvojan selviytymisopas
Toimituksen Oscar-veikkaukset 2015
Oscar-voittajat 2015

Seuraa meitä

PINNALLA

Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202