Muutama merkintä Gaspar Noésta

(1985, 1991, 1998, 2002)

| BLOGI

Gaspar Noén julkea maailma: Carne, Seul contre tous, Irréversible.

julkaistu 2009-11-09 / päivitetty 30.11. klo 15:03

KUVA 4

Irréversible (2002)
Irréversible (2002)  

KUVA 3

Irréversible (2002)
Irréversible (2002)  

KUVA 2

Irréversible (2002)
Irréversible (2002)  

KUVA 1

Irréversible (2002)
Irréversible (2002)  

1.
Argentiinassa syntyneen mutta Ranskassa asuvan Gaspar Noén (s. 1963) töiden johtolanka on primitiivisen puolustusreaktion korostus. Korkeakulttuurin jalostavuus on hauras konstruktio, Noén äärimmäisyystapauksissa aina murtunut yksilötasolla. Lähestyminen ei ole ajattelutapaa puolustava tai esitä sitä moraalisesti kyseenalaisena mutta toimivana vaihtoehtona, eikä myöskään päädy moraalisaarnan urille. Tässä piilee jo häneen kohdistetun kritiikin siemen: Noé ei anna parannusehdotuksia.

2.
Lyhytelokuvassa Carne (1991) lihaliikkeen teurastaja (Philippe Nahon) pahoinpitelee arabityöläisen luullessaan, että tämä on sekaantunut teurastajan vammautuneeseen tyttäreen. Siitä aukeaa hyvin predestinoitunut kulku, joka on jossain määrin myös vasemmistolainen, ympäristön vaikutusta korostava. Vankilassa käväisevä teurastaja joutuu myymään liikkeensä kuitatakseen velkansa ja päätyy pakotettuun avioliittoon — tässä: vankilan toisinto — naisen kanssa, joka jatkuvasti halveksii teurastajan tytärtä. Elokuva loppuu vaimon pakottamaan muuttoon vieraalle paikkakunnalle, tyttären jättämiseen hoitokotiin. Side katkeaa.

3.
Carnen jatko-osa Yksin kaikkia vastaan (Seul contre tous, 1998) jatkuu tilanteesta, jossa aviosuhde on ajautunut räjähdysherkkään tilaan. Teurastaja pahoinpitelee anoppinsa ja vaimonsa, kenties aiheuttaen tälle keskenmenon, ja suuntaa pakomatkalle ”Pariisin suolistoon”. Mutta toimeentuloa ei löydy, kukaan ei kaipaa teurastajaa: kertojaääni antaa syyksi ranskalaisten yleisen degeneraation, he antavat pikkuporvarien pallotella itseään. Loppukuvissa teurastaja on hakenut tyttärensä takaisin ja suunnittelee tämän ja itsensä murhaa, mutta kuin onnellisten loppujen yksioikoisuutta ironisoiden vaihtoehdoksi valikoituu yhteiselämän aloittaminen oman jälkeläisensä kanssa.

4.
Onni ei kuitenkaan kestä: Irréversiblen (2002), jonka johtolause on aika kaiken tuhoajana, alussa humalainen teurastaja kertoo istuneensa linnassa insestistä. Kronologisesti käänteisesti kerrotussa Irréversiblen pääjuonessa vieras mies muussataan palosammuttimen perällä, koska tätä luullaan raiskaajaksi (etsintäprosessissa Lapamadoksi, Le Tenia, kutsuttua raiskaajaa etsitään homojen yöklubista nimeltä Rectum, peräsuoli).

5.
Kaikki nämä osa-alueet näkyvät selkeästi jo Noén varhaisessa lyhytelokuvassa. Mustavalkoisessa Tintarella di lunassa (1985) (viittaus lauluun) seurataan kuin maailmanlopunjälkeiseen aikaan sijoittuvan kyläyhteisön elämää, jota jaksottaa äänitorvien käskyt. Jälleen tapahtuu väkivallan akti, johon reagointi synnyttää lisää väkivaltaa, sen kierteen. Twisti on kuitenkin siinä, että tämä todellisuudeksi hahmotettu tila — kylä ja sen ihmiset — ei olekaan totta, vaan paljastuu pienoismalliksi. Se on eräänlainen testimatriisi, olkoot sillä pelaavat sitten elokuvantekijöitä tai elokuvan luonti itsessään kaikkivoipaisuuden vertauskuva. Tai sitten vitsi.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202