Katso: Maailma on valmis

Maailma on valmis

| TELEVISIO

Maailma on valmis kertoo tästä ajasta ja onnistuu sitä jopa erittelemään.

julkaistu 2012-09-10 / päivitetty 24.09. klo 16:04

KUVA 2

Maailma on valmis
Maailma on valmis 

KUVA 1

Maailma on valmis
Maailma on valmis 

Maailma on valmis Ylen sivuilla
Maailma on valmis YLE Areenassa

Tämä on myöhästynyt yritys kommunikoida maailman kanssa. Se olisi pitänyt lähettää eetteriin jo kuukausi sitten.

Yle kakkosella keskiviikkoiltaisin esitettävä Maailma on valmis on noin ensimmäinen näkemäni moderni suomalainen televisiosarja, joka tuntuu siltä, että tekijät ovat perillä, mitä Suomen rajojen sisäpuolella tapahtuu ja mitä Suomen rajojen ulkopuolella taiteellisesti tehdään.

Sarjan käsikirjoittanut Johanna Hartikainen on ollut vastuussa parista muustakin mielenkiintoisesta tapauksesta. Kuten tätä edeltäneestä – tähän johtaneesta – sarjasta Harvoin tarjolla ja Ylikävelystä, rikotusti kerrotusta psykologisesta draamajännäristä, joka tuntuu välillä siltä kuin katsoisi David Lynchia.

Kuusiosaisen sarjan viides jakso tulee keskiviikkona, mutta Yle Areenasta voi vilkuilla aiempia, mikäli katseluaikaa on vielä jäljellä.

Siinä missä jokin Uusi päivä on konflikteja pakenevaa ja pedagogisesti positiivisuutta levittämään luotu saippuasarja, Maailma on valmis on kuin yhdistelmä Arto Salmisen yhteiskunnan ja mediamaailman satiiria ja Lars von Trierin ilkikurista, ilkeäksikin luettavaa, asennetta.

Laadun tae ei tietysti ole se, että teos osaa kolhaista. Mutta onhan sekin jo jotain, että kehtaa, kun kynnys on aina niin korkea.

Sanalla sanoen sarja on hauska.

Kanavapoliittisesti on pieni vallankumous, että harmittomille maalaiskomedioille jyvitetyllä esityspaikalla näytetään sarjaa, jossa osataan härskistikin poiketa tylsästä vanillarealismin otaksumasta.

Ennen kaikkea se on poikkeama mielenlaadusta, joka tuskallisesti tuo mieleen 90-luvun laman nostattamat regressiiviset ilmiöt, nyt jo haamut, Pekko Aikamiespojan, Kari Salmelaisen ja Sepi Kumpulaisen.

Henkinen loikka on otettu seitsemän peninkulman saappailla. Maailma on valmis kertoo tästä ajasta ja onnistuu sitä jopa erittelemään. Eikä se ole edes palefacemainen rutiini, jossa vain jankataan suomalaisen yhteiskunnan asioita ja ilmiöitä, kuin Rain Manin monologissa, jos Rain Man olisi lukenut Juha Siltalaa.

Onko tämä kenties seurausta Yleisradion uudesta brändäyksestä, siitä, että Yle kakkosesta on yritetty tehdä ”nuorille mieleinen”?

Jos tämä on lopputulos, niin melkein kestän Ajankohtaisen kakkosen markkinoinnin dubstepilla ja Pressiklubin lyhentyneen keston.

* * *

Juonesta sen verran, että Maailma on valmis on suomalaisen ”pahoinvointiyhteiskunnan” ruodinta.

Kylmyys on levinnyt kaupankäynnistä ihmissuhteisiin; kaikki harjoittavat huijaamisen tutuimpia lajeja, itsensä ja muiden. Syyt vaihtelevat henkilökohtaisen hyödyn maksimoinnista tietämättömyyteen, henkiseen karkeuteen.

Kaikki on kuin inhimillisyyden irvikuvaa. Kai siksi pääosassa on terapeuttikin, joka tykkää esiintyä empaattisena Ben Furmanina, vaikka on oikeasti ihan roska. Jotain ahdistuksen kantaisää tässä ei ole harvoin, vaan aina, tarjolla.

Maailma on valmis ei ole ”realistinen” sosiaaliraportti, sellainenhan katkaisee raateluhampaat juuresta ja latistaa teoksen pelkäksi yliviivautuvaksi argumenttien listaksi, vaan juuri poleeminen, groteskin rekisterissä uiva torpedo.

Sarja kartoittaa tarinassaan ja hahmoissaan yhteiskunnan osa-alueet. Idealtaan se on poikkileikkaus, ihmisiä eri voimien puristuksessa.

Vahinkolapsi syntyy. Terveysfasistinen yhteiskunta, jota isänmaansa myyneet konnat pyörittävät, suutelee vanhemmat ja isovanhemmat kuoliaiksi, jos heitä nyt ylipäätänsä mikään kiinnostaa.

Arkielämä asettuu kulmikkaasti niihin standardeihin, joiden mukaan täytyy elää, etteivät sosiaaliviranomaiset saavu tekemään yksityisestä julkista.

Kun lapsi kasvaa isoksi, laitoksessa tai ongelmaperheessä, nöyryytys jatkuu työpaikalla tai työkkärin tiskillä sekä vapaa-ajalla ostoskeskuksen valvontakameran ja kotisohvalla Ostoskeskus-realityohjelman edessä.

Kuoleman on parempi tulla liian aikaisin. Yksinäisyys on aika raskas vanhalle ihmiselle. Aikuiset lapset odottavat lähtötelineessä laukausta, kuolemaa, ja maaliviivaa, perinnönjakoa. Viimeiset hetket maataan lepositeissä tai tainnutettuna lepositeissä aliresursoidussa sairaalassa.

Kirsikkana kakussa on vielä Kuopio, Suomen Northfolk, jossa saa potkut siteeraamalla John Lennonia, koska political correctness has gone mad.

Vassarikliseisiin sarja pitää etäisyytensä. Vartijoiden ja valvontakameroiden yhteiskunnasta dokumenttia tekevä mies muistuttaa lähinnä Madventuresin juontajaa. Poliittisen julistamisen tarve iskee häneen kuin epilepsiakohtaus, vie jalat alta ja tuo vaahdon huulille, mikä reaktiona saa siteeraamaan Pedigree-mainoksen koiraa: ”Et oo tosissas.”

Tyylivalikoimasta löytyy piristävästi ekspressionistista maalailua. Välillä asetutaan kiusatun näkökulmaan ja näytetään, miltä se sosiaalitantta näyttää – ahdistuneet näyt kuin Murnaun Viimeisessä miehessä melkein sadan vuoden takaa.

* * *

Näin taannoin 42 sekuntia Salattuja elämiä, ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen, mikä taitaa pudottaa jaksokohtaiseksi keskiarvoksi jonkun huvittavan pienen luvun.

Näkemässäni kohtauksessa vuodeosastolla oleva lääkäri sai hälytyksen. Hän lähti kiireisenä matkaan miehen, potilaan, ja tämän vaimon kanssa.

He kaikki tunsivat toisensa, tämän päättelin juoruilusta. Se toinen potilas, jonka heikentynyttä kuntoa he lähtivät tarkastamaan, oli pahis. Tämänkin päättelin juoruilusta.

Pian kolmikko saapui paikalle – vain nähdäkseen kameran, joka kuvasi tyhjää vuodetta ja repsottavia letkuja. Pahis oli kuoriutunut ja paennut.

Kun myöhästynyt mies tokaisi ahdingostaan ”voi helvetti” ja katsoi lähes suoraan kameraan, hän tiivisti minunkin ajatukseni sarjan käsikirjoituksen tasosta.

Maailma on valmis antaa vastakkaisia tuntemuksia. Ja melkein yhtä useasti.

Teksti 2012: Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202