Kadonneet katsojat

(2004)

Jos katsomme elokuvakriitikkojamme ja/tai -historioitsijoita huomaamme valtaosan olevan miehiä. Minne ovat kadonneet keski-ikäiset ja nuoremmat naiset? Elokuvateatterit ovat ryhtyneet etsintään.

julkaistu 2004-02-29 / päivitetty 20.06. klo 20:08

Me miehet olemme se kohdeyleisö jolle elokuvat tehdään. Vaikka elokuvateollisuus onkin pullollaan muutakin kuin miehistä draamaa ja actionpläjäyksiä, niin me olemme se varsinainen elokuvissa käyvä kansa. Joskus olenkin kuullut, jossain tilastoissa, että keskiverto elokuvissa kävijä olisi 20 – 40-vuotias mies. Enkä yhtään ihmettelisi. Jos katsomme meidän elokuvakriitikkoja ja/tai historioitsijoita huomaamme valtaosan niistä olevan miehiä. Minne ovat siis kadonneet keski-ikäiset ja nuoremmat naiset? Se on kaikille täysi mysteeri, mutta elokuvateatterit ovat ryhtyneet etsintään.

Monissa elokuvateattereissa on sunnuntaisin VIPanat -päiviä, tarkoittaen että kolmikymppiset naiset vievät vauvojaan ja lapsiaan elokuviin. Myöskin hiljattain kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi oli ennakkonäytöksiä, joita sponsoroi mm. Anna -lehti. Mikä näiden erikoispäivien funktio tarkalleen ottaen sitten on? No, tietenkin saada kadotettu kohderyhmä takaisin saleihin. Teatterit houkuttelevat naisia romanttisilla komedioilla, halvemmilla lipuilla ja mainospaketeilla katsomaan elokuvia. Kaiken lisäksi molemmat voittavat tässä asetelmassa. Teatterit ja naiset. Teatterit saavat naiset elokuviin ja naiset pääsevät vaihtelun vuoksi ulos lastensa kanssa.

Henkilökohtaisesti minulla on jo ollut tiedossa kyseiset seikat, mutta vasta viime sunnuntaina tiedostin ne kokonaisvaltaisesti. Olin nimittäin menossa katsomaan äitini kanssa Jotain annettavaa ja Tampereen Plevnassa oli juuri sinä sunnuntaina ipanakino. Odotellessani elokuviin menoa katselin isän menevän tyttärensä kanssa takaisin Karhuveljeni Koda -saliin vessassa käynnin jälkeen. Oven avannut nainen kommentoi toiselle kollegalleen hymyillen että: “Laitto housuja vielä kävellessä kiinni”. Itsekin naureskelin lapsen koomisuudelle ja kuulin kuinka omassa teatterissani trailerit olivat jo alkamassa. Siinä nousi melkein hiki pintaan vannoutuneelle elokuvanystävälle, kunnes vessasta syöksähtikin oma vähemmistönedustajani housujaan napittaen. Tungin liput ovimiehelle ja ampaisimme sisään.

Naisten elokuvissa käymisen vähyydessä ei kyse ilmeisesti olekaan tarjonnasta tai sen puutteesta, vaan pikemminkin siitä että he tarvitsevat jonkun viemään heidät sinne. Oli se sitten isä viemässä tytärtään tai poika viemässä äitiään, niin me miehet olemme niitä jotka saavat naiset elokuviin.

teksti: © 2004 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Bruce Springsteen

Western Stars

| 19.12.

Kuka sanoi, ettei vanha Pomo opi uusia temppuja?

Lue lisää »
Helena Zengel

System Crasher

| 02.12.

Sosiaalipunkin pinkki pienoistulivuori purkautuu rajusti Saksan lastensuojelun rattaista.

Lue lisää »
Caitlin Gerard

The Wind

| 06.12.

Pieni kauhutalo preerialla antaa suomalaisille aihetta ylpeyteen ja loistavan syyn tavata torilla.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202