Jukka Annala: Toopelivisio

Jukka Annala: Toopelivisio (2007)

Tieto Finlandia-ehdokkaan, Jukka Annalan kirja Toopelivisio (2006) tarkastelee suomalaista tv–komiikkaa pitkälti taloudellisesta näkökulmasta.

julkaistu 2007-01-19 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 1

Jukka Annala
Jukka Annala 

Suomalainen huumori on jotain täysin omaansa: sitä on todella vaikea selittää tai kuvailla. Edes esimerkit suomalaisen komiikan menneisyydestä eivät välttämättä kerro mitä suomalainen komedia on, koska komedia on aina harhaillut puolelta toiselle etsien itseään. Muutamia valottavia esimerkkejä ja hallitsevia tekijöitä voi olla helppo mainita, mutta yhtenäistä linjaa varmaan menestykseen meillä ei ikinä ole ollut.

Moni suomalainen voi suoralta kädeltä napauttaa että VEK –ryhmä, Spede, Kivikasvot, Tankki täyteen, Velipuolikuu, ÄWPK, Tabu, Lapinlahden linnut, Pultti- ja Manitbois, Kummeli, Iltalypsy, Isänmaan toivot, Studio Julmahuvi tai Pulkkinen ovat olleet parasta viihdettä, mutta kovinkaan moni ei voi sanoa mistä se johtuu.

Tieto Finlandia-ehdokkaan, Jukka Annalan kirja Toopelivisio (2006) tarkastelee suomalaista tv–komiikkaa pitkälti taloudellisesta näkökulmasta, painottaen rahapolitiikkaa. Komiikan tekijät ja tuotteet tarkastetaan läpi muutamilla anekdooteilla höystettynä. Annala ei kuitenkaan syvenny siihen mitä suomalainen komedia on, mutta tarkoituksena ei olekaan olla tutkielma, vaan tietokirja. Siinä tehtävässä Toopelivisio onnistuu kuitenkin kiitettävästi.

Kattavassa joukossa häiritsevät kuitenkin muutamat sarjavalinnat ja Annalan valitsema ote tuo tekstiin monessa otteessa rahan. Annalan sarjavalinnoissa keskitytään enemmänkin kaupallista ja/tai kansan suosiota saaneisiin sarjoihin kuin sarjoihin jotka veivät komediaa entistä pidemmälle. Varsinkin 90–luvun Muodollisesti pätevä ja Ugrilampaat jäävät juuri näistä syistä pois.

Sen sijaan tuntuu oudolta että Hardwickin Musta tuntuu (1985), joka kuitenkin kallistuu enemmän draaman kuin mustan komedian puolelle, on päässyt mukaan luetteloon. Ja vaikka kirja ehtii myös nykypäivään, niin draamakomedia Tahdon asia ei taas saa edes sivulausemainintaa. Seikka vaikuttaa sinänsä kummalta, koska menestyksellään Tahdon asia antoi komedialle paljon enemmän kehittymismahdollisuuksia kuin monet perinteiset sketsikomediat.

Sarjavalintojen lisäksi nipotusta saa Annalan teksti. Kappaleet eivät suurissa määrin liity toisiinsa ja vaikutelmaksi jää hajanainen läjä, ranskalaisilla viivoilla tehtyjä huomautuksia. Lisäksi pienenä nipotuksena, kirjasta löytyy henkilö- ja hahmohakemisto, muttei itsenäistä hakemistoa sarjoille, joka helpottaisi tiedonhakua.

Mukava perusteos, joka saa kuitenkin paljon anteeksi, koska aikaisempia vertailukohtia ei ole.

teksti: © 2007 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202