Iskelmiä, etsivä Marlow!

The Singing Detective (1986 )

| ARTIKKELI
  • 5

Dennis Potterin käsikirjoittama Laulava salapoliisi on tyylisuuntien runsauden sarvi ja TV-klassikko. Pääosassa väärentämätön sir Michael Gambon.

julkaistu 2010-02-08 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Philip nuorena äitinsä kanssa
Philip nuorena äitinsä kanssa 

KUVA 3

Musiikkia
Musiikkia 

KUVA 2

Philip Marlow (Michael Gambon)
Philip Marlow (Michael Gambon) 

KUVA 1

Sairaalan arkea
Sairaalan arkea 

Dennis Potterin käsikirjoittamaa TV-sarjaa Laulava salapoliisi (The Singing Detective, 1986) pidetään yhtenä englantilaisen televisiotuotannon helmistä. Kyseessä on kunnianhimoinen ja kirjaimellisesti monikerroksinen teos, jonka kuumeisella kertojalle ei aina ole täydellistä otetta tapahtumista tai todellisuuden luonteesta.

Potterin lisäksi suurin nimi on pääosan esittäjä sir Michael Gambon. 60-luvulta saakka näytelleen Gambonin monipuolinen ura kertoo ymmärryksestä eri tyylilajeja kohtaan. Yli sadan roolin seassa on niin Samuel Beckettin näytelmiä kuin esiintymisiä Harry Pottereissa. Tässä hän on vähän kaikkea: koominen, katkera, absurdi, arkkityyppi.

Laulavan salapoliisin useat tapahtumapaikat ja -ajat voidaan rajata yhteen pisteeseen: mieleen. Sairas dekkarikirjailija Philip Marlow (Michael Gambon) makaa sairaalassa ja kuvittelee asioita.

Hän kirjoittaa ja myötäelää päänsä sisällä 40-luvun tietämille sijoittuvaa salapoliisikertomusta, jossa vilisee neuvostovakoojia ja natseja. Se muokkaa todellisuutta, fiktiiviset hahmot pursuavat ulos todellisuuteen. Tyylillisesti se on kuin kovaksikeitettyä film noiria muistuttaen kuvakulmissaan Carol Reedin huimaa Kolmatta miestä (The Third Man, 1949). Mukana on palasia musikaaleista ja kabareesta. Toisessa jatkumossa Marlow näkee kuvia lapsuudestaan toisen maailmansodan jälkeisessä Englannissa. Hän on sisäänpäin kääntynyt poika, jolla on vaikea äitisuhde.

Marlow’n groteski ihosairaus on kuin spitaali. Se on tehnyt hänestä kehonsa katkeran vangin, Kafkan Gregor Samsa kohtaa Beckettin riutuvan Malonen. Harva toimiva ruumiinosa tuntuu vain nöyryyttävän. Sairaanhoitajan alkaessa levittää rasvaa kipukohtiin, iskee miehelle toistuvasti erektio, jota ei lamaannuta edes poliitikkojen kuivien puheiden muistelu. Omanarvontunnon katoamista vauhdittaa holhoava hoitoväki.

Marlow’n film noir -kuvitelma rakentuu, kuten jännitystä ylläpitävän dekkarin pitää, viitteistä. Aikataso on särkynyt. Marlow on niin heikko, ettei hän pysty kokoamaan tarinaa paperille, vaan jäsentää sitä mielessään. Elitistinen mies hakee maksullista naisseuraa yökerhosta. Seuraa välähdyksiä prostituoidun sinisestä kalmosta, joka nostetaan joesta. Kuvia yökerhosta, jossa hierotaan kauppoja: venäläinen nainen, 15 punnan maksu.

Mukaan Marlow asettaa itsensä, mutta toimintakuntoisena ja vailla sairautta. Hän on laulajana esiintyvä salapoliisi ja naseva kuin Raymond Chandlerin proosa. Nimi on selvä viittaus Philip Marloween, Chandlerin luomaan nokkelaan ja kovaotteiseen yksityisetsivään.

Marlow’n harha ja todellisuus limittyvät toisiinsa näiden tasojen liitoskohdissa sekä ärsykkeiden luomien assosiaatioketjujen kautta. Välillä Marlow toistaa sanonnan harhastaan kuin herännyt ihminen, joka yrittää tavoittaa katoavaa unta.

Vastavuoroisesti jokin todellisuuden ärsyke aukaisee tapahtuman miehen muistilokerosta; äiti harrastamassa seksiä metsän siimeksessä vieraan kanssa, sen liike ja rytmi, leikkautuu sydänkohtauksen saaneen miehen elvytykseen sairasosastolla.

Elämä osastolla, nykyhetkessä, on sänkyyn sidotulle rajattua, mutta Marlow on saamassa takaisin liikuntakykynsä. Muut vuodepotilaat ovat niin ikään vakavasti sairaita, ja ärtymys kaadetaan henkilökunnan niskaan. Sivuhahmojen sanailu muistuttaa tilannekomediaa: siinä on parikin tämän genren arkkihahmoa.

Dekkaritarina on tapa hallita todellisuutta. Eri ulottuvuudet — dekkaritarina, todellisuus, menneisyys — eivät ole autonomisia, vaan toisiinsa sidottuja ja jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Johtolankana on Marlow’n aiemmin kirjoittama jännitysromaani The Singing Detective, joka heijastuu osaksi eri ulottuvuuksien rakenteita. Lisäksi on olemassa neljäs ulottuvuus, kun aikaisemmat yhdistyvät.

TV-ohjelmaksi Laulava salapoliisi on harvinainen, ei pelkästään sen genrejä yhteen juottavan tyylinsä vuoksi, vaan myös siksi, että se vaatii jaksojen perättäistä katsomista.

Sen palapelimäinen rakenne on kuin Marlow’n korjaantuva ulkomuoto: alussa sekasotku, lopussa jo selväpiirteisempi. Mutta aina autenttinen kuin sarja itse.

DVD: Laulavan salapoliisin suomalaisen laitoksen on julkaissut Atlantic Film. Noin seitsemäntuntinen sarja on jaettu kolmelle levylle. Kuvanlaatu (täysikuva) on kohtuullinen, mutta vaatisi remasterointia. Ääniraita on mono englanti. Ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202