Helsingin lyhytelokuvafestivaalin ennakkokatsaus

(2012)

| FESTIVAALI

Filmgoerin ennakkokatsaus 13.-18.11. järjestettävän Helsingin lyhytelokuvafestivaalin tarjontaan.

julkaistu 2012-11-07 / päivitetty 11.11. klo 10:10

KUVA 4

Opiskelijadokumentit-sarjassa Lasse Nevalan 920 grammaa.
Opiskelijadokumentit-sarjassa Lasse Nevalan 920 grammaa. 

KUVA 3

Animaatioelokuvien sarjassa mm. poesia fantasia: PORKKANA.
Animaatioelokuvien sarjassa mm. poesia fantasia: PORKKANA.  

KUVA 2

20th Century Finnish Animation -näytöksessä mm. Pirjetta Branderin Garden
20th Century Finnish Animation -näytöksessä mm. Pirjetta Branderin Garden 

KUVA 1

Ammattilaisfiktiot -sarjassa mm. Juha Ilmari Laineen Self Help.
Ammattilaisfiktiot -sarjassa mm. Juha Ilmari Laineen Self Help. 

Helsingin lyhytelokuvafestivaali (ent. Kettupäivät) järjestetään tänä vuonna jo 29:n kerran. Mukana on kotimaisten ammattilaisten ja opiskelijoiden työstämien lyhyiden dokumenttien, animaatioiden, sekä kokeellisten ja fiktiivisten lyhytelokuvien lisäksi mielenkiintoisia otoksia kansainvälisiltä areenoilta mm. valikoima arvostetulla Clermont-Ferrand -lyhytelokuvafestivaalilla esitettyjä ja palkittuja elokuvia, joista suuri osa saa suomalaisen ensiesityksensä juuri Helsingin lyhytelokuvafestivaalilla. Tänä vuonna suunnataan katse myös erityisesti yhdysvaltalaiseen lyhytelokuvaan. Filmgoer on saanut ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua etukäteen festivaalin tarjontaan. Ohessa siis muutamia tärppejä festivaalin laadukkaasta ohjelmistosta.

Yksi festivaalin ehdottomista helmistä on perjantai-illan kattava Teemu Nikki -retrospektiivi, joka johdattaa lyhytelokuvien äärelle oivallisesti myös asiaan ennalta vihkiytymättömän yleisön. Vähän päälle puolessatoista tunnissa katsoja pääsee paitsi näkemään joukon loistavasti lyhytelokuvaan mittaan sovitettuja, usein huumorilla rikastettuja, tarinoita myös seuraamaan tekijän itsensä kasvamista suomalaisen lyhytelokuvan kärkinimeksi. Nikin itseoppineisuus ja polku mainoksista ja musiikkivideoista ensin lyhytelokuvaan ja sittemmin pitkän elokuvan pariin (3Simoa) on inspiroiva, mutta samalla rehellisen pohdiskeleva. Erityisesti 2010 valmistunut Play God tuo tekijyyden ja epäonnistumisen teemat suurennuslasin alle kuvaamalla suorasukaisesti pieleen menevän elokuvaprojektin myllerrystä.

Play God. Kuva: © 2010 Teemu Nikki

Nikki ilmentää hyvin lyhytelokuvien tekijöiden parissa yleistä moniosaajuutta. Sama ilmiö on läsnä kautta linjan jo opiskelijasarjoissa. Elokuvan ohjaaja on huomattavan usein vastuussa lähes tai täysin koko taiteellisesta tuotoksesta aina ohjauksesta leikkaukseen ja animoinnista musiikkiin. Erityisen hyvin tämä näkyy AV-arkin sunnuntainäytöksessä 21st Century Finnish Animation, jossa esillä on mielenkiintoinen joukko suomalaisten mediataiteilijoiden näkökulmia erilaisten animaatiotekniikoiden hyödyntämiseen. N. tunnin kestävä yli 20 lyhytelokuvaa sisältävä näytös saattaa monelle katsojalle olla hyvinkin intensiivinen ja sykähdyttävä kokemus.

Nostalgian nälkäisille festivaali tarjoaa Heikki Partasen Käytöskukka -animaatioita, joiden klassikkohahmot Hinku ja Vinku sekä Suursyömäri ovat tulleet tutuiksi lapsille läpi vuosikymmenten.

Käytöskukka. Kuva: © 1967 FJ-Filmi Oy

Tarjonnasta löytyy kouluesimerkkejä elokuvista, joissa juju ja siihen ladattu huumori on säästetty loppusekunneille (mm. Kalajuttu, Teemu Nikki 2011). Toiset naurattavat läpi kestonsa esimerkiksi nojaten tunnistettavalla tavalla muiden genrejen maneereihin. Huippuja maailmalta -sarjan Doomed (2010, Guillermo García Carsí) on tällä tavoin luontodokumentin kerronnallisen tyylin taitava kyynisen hauska kuvaus evoluution oikuista, jotka saavat pandakarhujen lisääntymisongelmat vaikuttamaan lasten leikiltä.

Festivaaliviikkoa (13.-18.11.) tahdittavat myös lukuisat klubit, nuorten elokuvantekijöiden verkkoyhteisö Kelaamon järjestämä It’s a Wrap -keskustelutilaisuus sekä erityisesti koululaisille tarkoitettu lyhytelokuvaraati. Vaikka musiikkivideo on alagenrenä kenties hieman aliedustettuna festivaalin tarjonnassa, löytyy juuri tältä saraa myös helmiä kuten hypnoottisen koruton Lau Nau -yhtyeen Painovoimaa, valoa (2008). Musiikkivideon ohjaajan Sami Sänpäkkilän tuotoksiin on mahdollista tutustua laajemminkin sunnuntai-iltana.

Muutamina nostoina Focus on USA -uutuussarjan elokuvista mainittakoon Anthony Sherinin hurmaava “ihmiskoe” Solo Piano – NYC (2012), jossa seurataan New Yorkin kadulle hylätyn pianon ohikulkijoissa herättämiä reaktioita ja Joshua Z Weinsteinin I Beat Mike Tyson (2012), joka avaa näkymiä yllättävän ja hetkellisen menestyksen saavuttaneen kehäraakin arkeen, jota legendaarisen Mike Tysonin tyrmääminen vuonna 2005 muutti lopulta surullisen vähän.

I Beat Mike Tyson. Kuva: © 2012 Joshua Z. Weinstein ja Nate Conway

Lyhytelokuva voi olla intiimi kurkistus ajanjaksoon ihmisen elämässä hyvinä tai vaikeina aikoina myös ilman dramaattista loppukäännettä tai selkeää viitettä siitä, mihin henkilöt tai hahmot tästä jatkavat. Esimerkiksi Hiljainen viikko (Jussi Hiltunen, 2012) tuo esille sen, miten summittainen väkivalta ja läheisen kuolema toisaalta pysäyttävät ihmisen elämän ja miten surun kanssa on kuitenkin jollain tapaa toimittava alkujärkytyksenkin jälkeen. Katsojalle annetaan vilkaisu elämän murtumakohtaan, sen jälkeen hahmot ovat omillansa.

Lyhytelokuva pystyy pituudestaan huolimatta tai juuri sen tähden luomaan hämmästyttävän nopeasti uskottavia henkilökuvia (esim.Sirocco, 2012 Mikko Kuparinen), käsittelemään kouriintuntuvasti ja tuoreella tavalla vaikeita asioita kuten alkoholismia (Happy Hour, 2012 Lotta-Kaisa Riistakoski), eutanasiaa (Lasting Rights, 2012 Niko Alajoki ja Jon Gordon), yksinäisyyttä (Hiljaisen talven lapsi, 2012 Iiris Härmä) ja kodittomuutta (Alppikatu 25, 2012 Inka Achté ja Marika Väisänen), synnyttämään voimakkaan tunnekokemuksen ja tutkimaan ohikiitävän hetken kauneutta (Moving stories, 2011 Nicolas Provost). Jopa öinen vaellus baarista kotiin voi saada kauniin tai lähes shamanistisen ulottuvuuden (Outro, 2012 CHRZU).

Helsingin lyhytelokuvafestivaalien tunnelmaan voi orientoitua jo tällä viikolla keskiviikosta perjantaihin kulttuuriratikassa.

Teksti: 2012 Marjo Eskola

Kuva 1: © 2012 Juha Ilmari Laine
Kuva 2: © 2008 Bird Productions
Kuva 3: © Leevi Lehtinen, Antti Klemettilä, Anssi Laiho
Kuva 4: © 2012 Paula Soini

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202