Gaalat 2014: Oscarit

(2014)

| ARTIKKELI

Palkintokausi kulminoituu 2. maaliskuuta järjestettäviin Oscareihin. Toimituksen jäsenet tekivät veikkauksensa voittajista.

julkaistu 2014-02-25 / päivitetty 06.03. klo 13:01

KUVA 3

 

KUVA 2

Tänä vuonna gaalan juontaa Ellen DeGeneres
Tänä vuonna gaalan juontaa Ellen DeGeneres 

KUVA 1

 

Voittajat tapahtuman sivuilla »

Oscar-gaala järjestetään tänä vuonna 86. kerran. Oscarit televisioitiin ensimmäistä kertaa vuonna 1953, jolloin 25:ttä gaalatilaisuutta juonsi legendaarinen koomikko Bob Hope yhdessä Conrad Nagelin kanssa. 40 miljoonaa taloutta seurasi kun Cecil B. DeMillen ohjaama Suuri maailmansirkus voitti parhaan elokuvan palkinnon puolitoistatuntisen lähetyksen päätteeksi.

61 vuoden jälkeen katsojaluvut yhä pyörivät 40 miljoonan tienoilla, formaatti on edelleen sama (vain tilaisuuden kesto on pidentynyt) ja politiikka on vankasti yritetty pitää pois ohjelmasta. Ellen DeGeneresin nimeäminen tämän vuoden juontajaksi otettiin vastaan varsin positiivisesti, joskin valinta oli Akatemian luonteen mukaan tyypillisen konservatiivinen. DeGeneres juonsi ohjelman viimeksi vuonna 2007, josta hän ansaitsi vuolaat kehut ja Emmy-ehdokkuuden.

Todellinen kilpa kultaisen patsaan voitosta alkoi elokuun ja syyskuun taitteessa kun ensimmäiset varteenotettavat ehdokkaat saivat ensi-iltansa Telluriden ja Toronton elokuvajuhlilla. Festivaaleilla ensi-esityksensä kahdeksan parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaista saivat 12 Years a Slave, Dallas Buyers Club, Gravity ja Philomena. Ehdokkaista pisimmän tien on kulkenut Nebraska, joka esitettiin ensimmäistä kertaa jo toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla.

Mielenkiintoista tämän vuoden Oscareista tekee menestykseen tottuneen Weinstein Companyn harvinaisen heikko vuosi. Tänä vuonna veljesten Bobin ja Harveyn markkinoimia elokuvia olivat August: Osage County, Mandela: Pitkä tie vapauteen ja Philomena, jotka saivat yhteensä seitsemän ehdokkuutta. Näistä ainoastaan Philomena ylsi parhaan elokuvan ehdokkaaksi, jonka mahdollisuudet voittoon asti ovat lähinnä teoreettiset. Kovaa menestystä odottanut “Oscar-syötti“, The Butler, jäi yllättävästi kokonaan ehdokkuuksien ulkopuolelle.

12 Years a Slave on ennakkosuosikki illan pääpalkinnon voittajaksi. Historian valossa parhaan elokuvan voittaja usein voittaa myös parhaan ohjaajan pystin, mutta ennakkoon näyttäisi siltä, että viimevuotinen toistuu, jolloin Ang Lee voitti ohjaajan ja Argo elokuvan. Tänä vuonna Alfonso Cuarón on ylivertainen ennakkosuosikki, sillä hänet palkittiin Directors Guild of America -palkinnolla, joka usein povaa vahvaa menestystä myös Oscareissa.

Pitkästä aikaa tämän vuoden Oscarit ovat myös suomalaisittain mielenkiintoiset, sillä DreamWorks-studiolla vuosina 2007-2011 työskennellyt Janne Kontkanen palkittiin yhdessä kollegoidensa kanssa teknisellä Oscarilla työstään animaatioelokuvan hyväksi. Selma Vilhusen ohjaama Pitääkö mun kaikki hoitaa? on puolestaan ehdolla parhaan lyhytelokuvan sarjassa.

Ellen DeGeneres juontaa shown toisen kerran

Kymmenen eriskummallista Oscar-faktaa vuosien varrelta

1. Vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan, parhaan naispääosan Oscarin voittaneilla näyttelijöillä on 1.68 kertaa suurempi mahdollisuus avioeroon kuin ei-voittajilla. Lähivuosina eronneita näyttelijöitä ovat muun muassa Halle Berry (vuoden 2002 voittaja/erosi 2005), Hilary Swank (2005/2007), Reese Witherspoon (2006/2007), Kate Winslet (2009/2011) ja Sandra Bullock (2010/2010).

2. Vuonna 1941 Akatemia otti käyttöön järjestelmän, jossa eniten ääniä keränneen ehdokkaan nimi asetettiin suljettuun kirjekuoreen ja avattiin vasta ohjelman suorassa lähetyksessä. Ennen tuttua käytäntöä, Akatemia lähetti lehdistölle listan voittajista etukäteen, mutta luopui menetelmästä kun Los Angeles Times julkisti voittajat etukäteen vuonna 1939.

3. Ainoa Oscar-niminen Oscar-voittaja on säveltäjä Oscar Hammerstein II. Hammerstein voitti palkinnon parhaasta laulusta kahdesti vuosina 1942 ja 1946.

4. Vuonna 1938 koomikko ja vatsastapuhuja Edgar Bergen palkittiin kunnia-Oscarilla puisen nukkehahmonsa ”Charlie McCarthyn” luomisesta. Bergenin vastaanottama palkinto oli tehty puusta, jonka suu liikkui nuken tavoin. Walt Disneyn uran toinen kunnia-Oscar oli puolestaan tavallisen näköinen, ainoastaan suuren kultaisen ritarin vieressä seisoi seitsemän pienempää ritaria, jotka symbolisoivat Lumikkia ja seitsemää kääpiötä.

5. Oscar-patsaan suunnitteli Cedric Gibbons. Gibbons ei ainoastaan suunnitellut patsasta, vaan voitti ritaria esittävän palkinnon parhaasta lavastuksesta yksitoista kertaa. Ehdokkuuksia hän kahmi 39.

6. Vuoden 1974 Oscareissa nähtiin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa viuhahdus kesken suoran lähetyksen. David Nivenin esipuheen aikana valokuvaaja ja taidegallerian omistaja nimeltä Robert Opel valtasi lavan aatamin asussa. Viisi vuotta myöhemmin Opel löydettiin murhattuna galleriassaan ryöstön päätteeksi.

7. Legendaarinen ohjaaja Stanley Kubrick on myös Oscar-voittaja, vaikka häntä ei koskaan parhaana ohjaajana tai tuottajana palkittu. Kubrick ansaitsi pystinsä vuonna 1969 2001: Avaruusseikailun erikoistehoisteista.

8. Vuodesta 1929 lähtien Oscareita on jaettu yhteensä 2,809 kappaletta. Vain kolme voittajaa on erinäisistä syistä kieltäytynyt kunniasta: käsikirjoittaja Dudley Nichols (The Informer, 1936), näyttelijä George C. Scott (Patton, 1971) ja Marlon Brando (Kummisetä, 1973).

9. Parhaan ohjaajan Oscar on ojennettu ohjaajakaksikolle kahdesti: vuonna 1962 (Robert Wise ja Jerome Robbins, West Side Story) ja 2008 (Coenin veljekset, Menetetty maa).

10. Vuonna 2000, 55 Oscar-patsasta varastettiin. Maaliskuun 10. päivänä (16 päivää ennen seremoniaa) kaksi Roadway Express -logistiikkatyöntekijää, Lawrence Ledent ja Anthony Hart, lastasivat kymmenen laatikollista Oscareita Ledentin kuskaamaan rekkaan. Miehet myöhemmin hylkäsivät laatikot paikalliseen roskikseen, median iskettyä hampaansa tarinaan. 52 Oscaria löytyi roskiksesta ja yksi huumekartellin kodista Floridasta muutamaa vuotta myöhemmin. Ledent sai puolen vuoden vankeustuomion ja viisi vuotta ehdollista kun taas Hart selvisi kolmen vuoden ehdollisella. Loput kaksi patsasta ovat edelleen kateissa.

Helmikuussa edesmennyt Shirley Temple sai kunnian ojentaa palkinnon Walt Disneylle vuonna 1939

Kymmenen faktaa tämän vuoden ehdokkaista

1. Viisinkertainen Oscar-voittaja John Williams on ehdolla 48. kerran. Legendaarinen säveltäjä sai ehdokkuuden työstään The Book Thief -elokuvassa. Edellisen kerran hän voitti vuonna 1994 kun hänet palkittiin Oscarilla Schindlerin listan musiikista.

2. Coenin veljesten luottokuvaaja Roger Deakins on ehdolla 11. kertaa työstään Vangituissa. Deakins on kuvannut kaikki Coenin veljesten elokuvat paitsi Burn After Readingin (Emmanuel Lubezki) ja Inside Llewyn Davisin, josta Bruno Delbonnel on tänä vuonna ehdolla. Lubezki on niin ikään ehdolla Gravitystä.

3. Parhaasta miespääosasta kilpailevat Chiwetel Ejiofor ja Matthew McConaughey ovat kerran esiintyneet yhdessa valkokankaalla: Steven Spielbergin orjuutta käsittelevä Amistad (1997) oli myös Ejioforin ensimmäinen teatterilevitykseen päässyt elokuva.

4. Sivuosan Captain Phillipsissä näytellyt Barkhad Abdi on ehdolla ensimmäisestä roolistaan. Näin kävi myös viime vuonna, jolloin Quvenzhané Wallis sai debyytistään sivuosa-ehdokkuuden (Beasts of the Southern Wild). Lupita Nyong’o puolestaan on ehdolla ensimmäisestä elokuvaroolistaan (12 Years a Slave).

5. Bruce Dernin toinen Oscar-ehdokkuus (miespääosa, Nebraska) on hänen ensimmäinen 35 vuoteen. Dern oli viimeksi ehdolla vuonna 1979 parhaasta sivuosasta elokuvassa Coming Home, häviten Christopher Walkenille (Kauriinmetsästäjä).

6. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta ensimmäisestä In Memoriam -montaasista.

7. American Hustle on David O. Russellin toinen peräkkäinen elokuva, joka on saanut ehdokkuuden jokaisessa näyttelijäkategoriassa. Vuosi sitten Unelmien pelikirja ylsi samaan ensimmäisenä elokuvana sitten Redsin (1981). Samalla Jennifer Lawrencesta tuli 23-vuotiaana nuorin näyttelijä joka on saanut kolme Oscar-ehdokkuutta.

8. Meryl Streepin 18:s ehdokkuus elokuvasta August: Osage County laittoi jälleen historiankirjat uusiksi. Toiseksi eniten ehdokkuuksia on Katharine Hepburnilla ja Jack Nicholsonilla (molemmilla 12).

9. Woody Allenin 16:s ehdokkuus parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta (Blue Jasmine) on niin ikään omassa luokassaan. Toiseksi eniten ehdokkuuksia on Federico Fellinilla (kuusi).

10. Suuri kauneus (La grande bellezza) on Italian 29:s ehdokkuus parhaan ulkomaisen elokuvan kategoriassa. Vain Ranska on edellä (35).

Philip Seymour Hoffmania muistetaan tutussa In Memoriam -montaasissa

Gaalakauden merkittävät voitot Oscareita ajatellen

Producers Guild of America: Tasapeli: 12 Years a Slave ja Gravity

Directors Guild of America: Alfonso Cuarón (Gravity)

Broadcast Film Critics Association Award (Critics’ Choice):
Paras elokuva: 12 Years a Slave
Paras ohjaus: Alfonso Cuarón (Gravity)
Paras miespääosa: Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)
Paras naispääosa: Cate Blanchett (Blue Jasmine)
Paras miessivuosa: Jared Leto (Dallas Buyers Club)
Paras naissivuosa: Lupita Nyong’o (12 Years a Slave)

Screen Actors Guild Awards:
Paras miespääosa: Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)
Paras naispääosa: Cate Blanchett (Blue Jasmine)
Paras miessivuosa: Jared Leto (Dallas Buyers Club)
Paras naissivuosa: Lupita Nyong’o (12 Years a Slave)

Toimituksen Oscar-veikkaukset

Marjo Eskola

1. Paras elokuva: Gravity
2. Paras ohjaus: Alfonso Cuarón (Gravity)
3. Paras miespääosa: Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street)
4. Paras naispääosa: Cate Blanchett (Blue Jasmine)
5. Paras miessivuosa: Jared Leto (Dallas Buyers Club)
6. Paras naissivuosa: Julia Roberts (August: Osage County)
7. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Her (Spike Jonze)
8. Paras sovitettu käsikirjoitus: 12 Years a Slave (John Ridley)
9. Paras vieraskielinen elokuva: Jahti (Tanska)
10. Paras animaatioelokuva: Croodit

TULOS: 5/10 oikein

Kreeta Korhola

1. Paras elokuva: 12 Years a Slave
2. Paras ohjaus: Steve McQueen (12 Years a Slave)
3. Paras miespääosa: Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)
4. Paras naispääosa: Cate Blanchett (Blue Jasmine)
5. Paras miessivuosa: Jared Leto (Dallas Buyers Club)
6. Paras naissivuosa: Lupita Nyong’o (12 Years a Slave)
7. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Her (Spike Jonze)
8. Paras sovitettu käsikirjoitus: 12 Years a Slave (John Ridley)
9. Paras vieraskielinen elokuva: Suuri kauneus (Italia)
10. Paras animaatioelokuva: Frozen – huurteinen seikkailu

TULOS: 9/10 oikein

Aleksi Salonen

1. Paras elokuva: 12 Years a Slave
2. Paras ohjaus: Alfonso Cuarón (Gravity)
3. Paras miespääosa: Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)
4. Paras naispääosa: Amy Adams (American Hustle)
5. Paras miessivuosa: Jared Leto (Dallas Buyers Club)
6. Paras naissivuosa: Lupita Nyong’o (12 Years a Slave)
7. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Her (Spike Jonze)
8. Paras sovitettu käsikirjoitus: 12 Years a Slave (John Ridley)
9. Paras vieraskielinen elokuva: Suuri kauneus (Italia)
10. Paras animaatioelokuva: Frozen – huurteinen seikkailu

TULOS: 9/10 oikein

Tulisi voittaa:

1. Paras elokuva: The Wolf of Wall Street
2. Paras ohjaus: Steve McQueen (12 Years a Slave)
3. Paras miespääosa: Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street)
4. Paras naispääosa: Cate Blanchett (Blue Jasmine)
5. Paras miessivuosa: Jared Leto (Dallas Buyers Club)
6. Paras naissivuosa: Jennifer Lawrence (American Hustle)
7. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Her (Spike Jonze)
8. Paras sovitettu käsikirjoitus: Rakkautta ennen keskiyötä (Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke)
9. Paras vieraskielinen elokuva: Suuri kauneus (Italia)
10. Paras animaatioelokuva: Tuuli nousee

Jussi Toivola

1. Paras elokuva: 12 Years a Slave
2. Paras ohjaus: Alfonso Cuarón (Gravity)
3. Paras miespääosa: Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)
4. Paras naispääosa: Cate Blanchett (Blue Jasmine)
5. Paras miessivuosa: Jared Leto (Dallas Buyers Club)
6. Paras naissivuosa: Lupita Nyong’o (12 Years a Slave)
7. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: American Hustle (Eric Warren Singer, David O. Russell)
8. Paras sovitettu käsikirjoitus: 12 Years a Slave (John Ridley)
9. Paras vieraskielinen elokuva: Suuri kauneus (Italia)
10. Paras animaatioelokuva: Frozen – huurteinen seikkailu

TULOS: 9/10 oikein

Tulisi voittaa:

1. Paras elokuva: Her
2. Paras ohjaus: Steve McQueen (12 Years a Slave)
3. Paras miespääosa: Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)
4. Paras naispääosa: Cate Blanchett (Blue Jasmine)
5. Paras miessivuosa: Michael Fassbender (12 Years a Slave)
6. Paras naissivuosa: Lupita Nyong’o (12 Years a Slave)
7. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Her (Spike Jonze)
8. Paras sovitettu käsikirjoitus: Rakkautta ennen keskiyötä (Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke)
9. Paras vieraskielinen elokuva: Jahti (Tanska)
10. Paras animaatioelokuva: Tuuli nousee

Kaikki veikkaukseni »

Teksti: 2014 Jussi Toivola

Kuvat 1,2 ja 3: © A.M.P.A.S.: http://www.oscars.org/herewego/
Hoffmann: © Michael Goulding/Orange County Register/McClatchy-Tribune.

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202