Gaalat 2014: Golden Globe Awards

| ARTIKKELI

Vuoden 2014 Golden Globe -ehdokkaat julkistettiin joulukuussa. Valinnat enteilevät myös Oscareita.

julkaistu 2013-12-16 / päivitetty 24.02. klo 19:07

KUVA 4

Blue Jasmine
Blue Jasmine 

KUVA 3

Dallas Buyers Club
Dallas Buyers Club 

KUVA 2

12 Years a Slave
12 Years a Slave 

KUVA 1

American Hustle
American Hustle 

”The whole concept of awards is silly. I cannot abide by the judgment of other people, because if you accept it when they say you deserve an award, then you have to accept it when they say you don’t.” – Woody Allen

71. Golden Globe Awards -gaala järjestetään Beverley Hilton hotellissa, Los Angelesissa tammikuun 12. päivänä. Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia elokuvien kategorioissa keräsivät Steve McQueenin 12 Years a Slave ja David O. Russellin American Hustle, kummatkin seitsemällä ehdokkuudella. Vuosi sitten Lincoln keräsi niin ikään seitsemän ehdokkuutta, josta vain Daniel-Day Lewis vei kotiinsa kultaisen maapallon.

Television puolella eniten ehdokkuuksia ansaitsi Netflixin oma House of Cards, neljällä kappaleella. Yllätyksenä voidaan pitää Homelandin jäämistä kokonaan ehdokkuuksien ulkopuolelle, vaikka viime vuonna sarjan toinen tuotantokausi voitti kolme suurinta kategoriaa: parhaan draaman sekä mies- ja naisnäyttelijän draamasarjassa (Damian Lewis ja Claire Danes).

Arvostettu Cecil B. DeMille -kunniapalkinto ojennetaan ensi vuoden alussa Woody Allenille mittavasta urastaan elokuvien parissa. Kunniasta huolimatta, Allen on tapansa mukaan ilmoittanut jättävänsä gaalan väliin. Allen on vain kertaalleen osallistunut palkintogaalaan – Oscareihin vuonna 2002 osoittaakseen tukensa New Yorkin kaupungille WTC-iskujen jälkimainingeissa. Diane Keaton vastaanottaa palkinnon Allenin puolesta.

HFPA

Hollywoodin Foreign Press Association (HFPA) koostuu lähes yhdeksästäkymmenestä toimittajasta, ainakin viidestäkymmenestäviidestä maasta, joista muun muassa kaksi on Suomesta (Erkki Kanto ja Kirpi Uimonen-Ballesteros). Yhdistys hyväksyy vuosittain enintään viisi uutta jäsentä – tänä vuonna HFPA lisääntyi yhden tanskalaisen verran.

Yhdistystä on muun muassa moitittu syrjinnästä, sillä HFPA:n laajasta toimituskunnasta huolimatta siihen ei kuulu yhtään tummaihoista jäsentä. Viime toukokuussa The Wrap julkaisi artikkelin, jossa yhdistystä syytettiin rasismista, brittiläisen Samantha Ofole-Princen hakemuksen hylkäyksen johdosta. HFPA vetosi Ofole-Princen epäpätevyyteen.

Ennakkosuosikit

Golden Globes -gaala on myös osoitin tulevista Oscar-ehdokkaista, jotka julkistetaan tammikuun 16. päivänä. Historian valossa parhaan draaman Golden Globe -ehdokkuuden saanut elokuva on lähes varmuudella nimetty myös parhaan elokuvan ehdokkaaksi Oscareissa. Ainoa poikkeus viime vuosina kategoriassa on ollut Vallan kääntöpuoli. Kamppailu Globe-voitosta käytäneen 12 Years a Slaven ja Gravityn välillä.

Oscareita ajatellen parhaan elokuvan soppaa sekoittavat tänä vuonna vahvat ehdokkaat parhaan musikaalin/komedian kategoriassa. Martin Scorsesen, Alexander Paynen, Spike Jonzen, David O. Russellin ja Coenin veljesten tuoreimmat ovat kaikki ehdolla. Russellin American Hustle on varma Oscar-ehdokas ja todennäköisesti myös kultaisen maapallon tuleva omistaja.

Ohjaajan pysti menee helposti Alfonso Cuarónille. David O. Russell saa tyytyä parhaaseen käsikirjoitukseen yhdessä Eric Warren Singerin kanssa.

Cannesissa ansaitusti pääpalkinnon voittanut, upea Adèlen elämä: osat 1 ja 2, on vahvoilla parhaaksi vieraskieliseksi elokuvaksi. Italian La grande bellezza on varteenotettava haastaja. Vuosi sitten Michael Haneken Rakkaus ylsi vieraskielisen Globe- ja Oscar-voittonsa lisäksi aina parhaan elokuvan ehdokkaaksi Oscareissa. Näillä näkymin sama trendi tuskin toistuu.

Kilpailu näyttelijöiden välillä elokuvien kategorioissa on tänä vuonna huomattavasti tiukempi viime vuoteen verrattuna. Cate Blanchett (paras naisnäyttelijä draamassa) on suurin ennakkosuosikki. Miehissä vastassa ovat Dallas Buyers Clubin Matthew McConaughey ja 12 Years a Slaven viisinkertainen Globe-ehdokas, Chiwetel Ejiofor. Robert Redford on ryhmän musta hevonen.

Michael Fassbender ja Jared Leto kamppailevat keskenään parhaan miessivuosan pystistä, samoin kuin Jennifer Lawrence ja Lupita Nyong’o naissivuosasta.

Parhaan animaation voittaa Frozen – huurteinen seikkailu.

Television kategorioissa Michael J. Fox (paras miesnäyttelijä komediasarjassa) ja Kerry Washington (paras naisnäyttelijä draamasarjassa) ovat selkeimmät suosikit. Breaking Bad ja House of Cards kilpailevat keskenään parhaasta draamasarjasta sekä miesnäyttelijästä draamasarjassa (Brian Cranston ja Kevin Spacey), jossa edellinen on molemmissa lievä ennakkosuosikki.

Täysi ehdokaslista löytyy linkistä:

goldenglobes.com/nominees

Teksti: 2013 Jussi Toivola

Kuva 1: © Atlas Entertainment, Annapurna Pictures
Kuva 2: © Regency Enterprises, River Road Entertainment, Plan B Entertainment, New Regency Pictures, Film4
Kuva 3: © Voltage Pictures, Truth Entertainment (II)
Kuva 4: © Perdido Productions

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202