Vuoden parhaat elokuvat 2016

(2016)

| ELOKUVAVUOSI

Listasimme mielestämme vuoden 2016 parhaat elokuvat, katso kuvat!

julkaistu 2017-01-12 / päivitetty 10.02. klo 14:02

KUVA 4

Isäni Toni Erdmann
Isäni Toni Erdmann 

KUVA 3

Ghostbusters
Ghostbusters 

KUVA 2

La La Land
La La Land 

KUVA 1

Nocturnal Animals pääsi kaikkien listoille.
Nocturnal Animals pääsi kaikkien listoille. 

Vuosi on jälleen vierähtänyt, kuten niillä on tapana. Filmgoer.fi täyttää tänä vuonna 18 eli se saa vihdoin ostaa mietoja alkoholijuomia, tupakkaa, ja ajaa autolla naimisiin.

Kirjoittajamme Kreeta Korhola, Aleksi Salonen ja Jussi Toivola listasivat kuluneen vuoden parhaat elokuvat ynnä muut sellaiset.

Erinomaista alkavaa elokuvavuotta 2017!
– Aleksi Salonen ja Filmgoerin toimitus.

Kreeta Korhola

Vuosi 2016 oli elokuvatarjonnaltaan laajempi kuin kenties koskaan aikaisemmin – listalle päätyneistä elokuvista osa tulee kassakoneen kilinän saattelemana suoraan Hollywoodista, osa omaperäisempien kauhumaakareiden pajoista, osa kaukomailta luonnon helmasta, osa internetin suoratoistopalvelun originaalivalikoimasta, ja osa taiteellisia vapauksia ottavien uskalikkojen hyppysistä.

Valinnanvara ja tarjonnan häkellyttävä monimuotoisuus onkin se todellinen ykkösasia, mitä elokuvilla oli vuonna 2016 tarjota. Sitä juhlistaakseni valitsin kaikkiaan kymmenen elokuvaa tuon tarjonnan seasta esimerkeiksi siitä, kuinka monenlaisissa paketeissa mukaansatempaava elokuvanautinto voikaan asua. Valinnat on julkaistu kalenterivuoden 2016 sisällä.

1. Ghostbusters | ohj. Paul Feig

Ensimmäisen kerran kultaisella kasarilla sykähdyttäneen haamujengin seikkailut elvytettiin uuteen aikaan raikkaalla naiskokoonpanolla. Kristen Wiigin, Melissa McCarthyn, Kate McKinnonin ja Leslie Jonesin tähdittämä elokuva oli paitsi vuoden hauskimpia komedioita ja onnistuneimpia uudelleenkäynnistyksiä tällä kierrättämiseen erikoistuneella aikakaudella, myös sukupuoliroolien kääntämisen ansiosta vahva kulttuuriteko ja tasa-arvon edistäjä. Fanipoikain someraivo kaikuu kuuroille korville.

2. Rogue One: A Star Wars Story | Gareth Edwards

Vuosituhannen taitteessa ilmestyneiden episodien I-III jälkeen ilmoitukset uusista Tähtien sota –kertomuksista saavat karvat pystyyn ja kylmän hien virtaamaan pitkin selkäpiitä. Toissavuoden The Force Awakens paljastui kuitenkin lähes alkuperäisen trilogian veroiseksi uudeksi aluksi pahasti elähtäneelle scifisaagalle. Joulun 2016 megahitti Rogue One puhaltaa jälleen uusia tuulia elokuvasarjaan, joka ei milloinkaan aikaisemmin ole tuntunut niin sotaisalta, vimmaiselta ja intohimoiselta, kuin nyt. Galaksin tulevaisuus on jälleen hyvissä käsissä.

3. Arrival | Denis Villeneuve

Avaruusolentoscifiä humaanilla otteella tarjoileva Arrival on poikkitieteellinen näkemys maailman ahdinkoon, kun ulkoavaruuden vierailijat saapuvat kahteentoista eri paikkaan Maassa valtavissa aluksissaan. Kielitieteilijä (Amy Adams) ja fyysikko (Jeremy Renner) päätyvät rakentamaan siltoja paitsi olentojen ja ihmiskunnan, myös omien kipupisteidensä välille. Ohjaaja Denis Villeneuve vahvistaa auteur-asemaansa vahvan visuaalisella ja genreä uudistavalla, humaanin romanttisella scifillä.

4. Hunt for the Wilderpeople | Taika Waititi

Suomessa täysin vaille huomiota sekä minkäänlaista julkaisua jäänyt pienen pieni uusiseelantilaishelmi on kenties hauskinta ja sympaattisinta, mitä viime vuodella oli elokuvien saralla tarjota. Uudelleenkäynnistysten, jatko-osien, esiosien, kirja-, peli- ja sarjakuva-adaptaatioiden tulvassa äkkiväärä ja omaperäinen Hunt for the Wilderpeople ui rohkeasti vastavirtaan. Sama teema toistuu elokuvan pelkistetyssä kertomuksessa, jossa huostaan otettu kaupunkilaispoika ja hänen huoltajakseen jäänyt mies löytävät eksyttyään paitsi tiensä ulos uusiseelantilaisesta metsästä, myös tarkoituksen eriskummalliselle suhteelleen.

5. Yön eläimet | Tom Ford

Ohjaaja Tom Fordin muotisuunnittelijatausta näkyy kammottavan kauniissa elokuvassa virkistävän yllättävästä alkutekstijaksosta alkaen. Mallimaisia kasvoja vilisevä elokuva onkin täydellinen yhdistelmä kuvankaunista Hollywood-pintaa ja raastavaa tarinankerrontaa. Ex-aviomiehensä kirjan varta vasten hänelle lähetettyä vedosta lukeva Amy Adams on hitchcockmaisen jännärin tukevin kiintopiste katsojalle – onko mieletöntä väkivaltaa tihkuva kirja vain mukaansatempaavaa fiktiota, vai onko parin yhteisistä vuosista lainaava teos sittenkin ei niin verhottu uhkaus?

6. Zootropolis – Eläinten kaupunki | Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush

Elokuvalla Zootropolis – Eläinten kaupunki Disney on onnistunut lähestulkoon mahdottomassa tehtävässä – se onnistuu viihdyttämään samanarvoisesti sekä lapsia että aikuisia ilman, että myönnytyksiä tehdään liikaa kumpaankaan suuntaan. Eläinkertomuksen pastelliväritetty lempeys ja eläinhahmojen kouriintuntuva pehmeys miellyttää jopa ihan pienimpiä katsojia, kun taas eläinten satiirinen inhimillisyys ja oivat populaarikulttuuriviittaukset tekevät animaatiosta aikuisillekin hulvattoman hauskan elokuvaelämyksen.

7. The Conjuring 2 | James Wan

Karkeasti yleistäen kauhugenre on jo vuosikymmeniä nojannut halpoihin säikyttelyihin, huonoihin erikoistehosteisiin ja olemattomiin tarinankaariin. Siksi yllätys olikin suuri, kun kauhusaagan toinen osa osoittautui paitsi hienoa edeltäjäänsäkin onnistuneemmaksi, myös aidon pelottavaksi ja omillaan toimivaksi elokuvaksi. 70-luvun klassikoiden inspiroima hyytävä demonikuvasto, ankean harmaa brittisijainti ja tositapahtumiin pohjautuva tarina nivoutuvat yhteen ja muodostavat parhaan kauhuelokuvan miesmuistiin.

Kunniamaininnat:

Blue Jay (ohj. Alex Lehmann) – Pikkuruinen mustavalkoelokuva kahdesta keski-ikäisestä, jotka kerran olivat rakastavaisia, mutta nyt vain elämän heittelemiä ja osaansa kyllästyneitä. Katkeransuloinen rakkaustarina on kaikessa rosoisuudessaan kuin ote elävää elämää, jossa menneisyys saa kiinni.

Lights Out (ohj. David F. Sandberg) – Täyspitkä versio internetissä vavahduttaneesta karmaisevasta lyhytfilmistä käyttää pimeän pelkoa pelinappulana menneisyyden kauhujen ja psyykeongelmien pelikentällä. Vuoden toinen harvinaisen onnistunut kauhuelokuva.

The Neon Demon (ohj. Nicolas Winding Refn) – Musiikkivideomainen kuvan ja äänen ilotulitus on kuin visuaalinen essee kauneuden sudenkuopista ja kateuden kaikennielevästä voimasta.

Aleksi Salonen

1. La La Land | Damien Chazelle

Rytmikkään Whiplashin ohjannut Damien Chazelle herättää uinuneen musikaaligenren La La Landissä kukoistukseen, josta katsoja ei hetkeen toivu, ehkä koskaan. Kyynisen jazzromantikon (Ryan Gosling) ja ponnistelevan näyttelijänalun (Emma Stone) rakkaustarina svengaa kuin jättiläishirvi. Aivan erityisen siitä tekee pelkistetyistä aineksistaan huolimatta intiimi ja rehellinen paridraama, jonka pääpari tekee merkittäväksi. Etenkin Emma Stonen äänenkäyttö ja saumaton siirtyminen puheesta laululla näyttelemiseen on ennenkuulumattoman hienoa.

2. Isäni Toni Erdmann | Maren Ade

Cannesissa yllättänyt Isäni Toni Erdmann huipentuu sarjaan hieman uskomattomia tapahtumia. Ne korostavat elokuvan johtoteemaa elämän ei-rationaalisten ainesten kyvystä tönäistä ihminen pois tunnelukkojen ikuisilta näyttäviltä kiertoradoilta. Maren Aden ohjaaman epätodennäköisen draamakomedian kerronnassa on sielläolevaa, levollista vaivattomuutta.

3. Valmistujaiset | Cristian Mungiu

Naturalistisen perhedraaman taustalla raksuttaa myös kellontarkka rikosmysteerin koneisto. Romanialainen Cristian Mungiu kuvaa kotimaansa ytimiin ulottuvaa korruptiota pysäyttävällä osuvuudella. Yhteiskunnan mikrotasolle ulottuva rikkinäisyyden kuva on harvoin näin inhimillinen ja raivostuttava.

4. Certain Women | Kelly Reichard

Ei ole aivan niin, etteikö naisille annetuissa rooleissa voisi voittaa, mutta puhdas voitto on illuusio. Jokainen Certain Womenin kolmesta episodista päätyy kullekin hahmolle jonkinlaiseen Pyrrhoksen voittoon. Lempeä pastellivalo sävyttää Reichardin melankolista, mutta lauhkeaa ja todentuntuista maailmaa.

5. Yön eläimet | Tom Ford

On tapana ajatella, että fiktio voi pelastaa, mutta mitä jos suurin fiktio koskee tarinaa, jota on kertonut itsestään? Tom Fordin sykähdyttävä trilleri ei ole edes osittainen vapahdus, vaan tehtyjen virheiden peruuttamaton testamentti. Yön eläimet on samalla kehyskertomukseen kietoutuvan kirjallisen fiktion ylistys: ego häviää, tarina ja kohtalot vievät vääjäämättä mennessään, ylimääräinen leikkautuu laidoilta.

***

Alkuvuodesta ilmestynyt katkeransuloinen animaatio Anomalisa (ohj. Charlie Kaufmann), suvereeni suomalaisdebyytti Hymyilevä mies (ohj. Juho Kuosmanen) ja inhottavan osuva Chevalier (ohj. Athina Rachel Tsangari) löytävät nekin kärkevän paikan hyvän vuoden muistoissa.

Sarjat

Sarjamuotoisesta tuotannosta name-droppauksen ansaitsevat ainakin Rectify (kausi 4), Black Mirror (kausi 4), Planet Earth II, Rouva varapresidentti (kausi 5), Broad City (kausi 3) ja BoJack Horseman (kausi 3).

Jussi Toivola

Elokuvavuosi 2016 ei ollut mielestäni päätä huimaava. Aiempina olen pystynyt muodostamaan listan viidesta suosikistani varsin helposti, mutta tänä vuonna se oli huomattavasti haastavampaa. Vielä on toki moni palkintokaudella arvostusta saanut teos näkemättä, kuten La La Land, Manchester by the Sea ja Moonlight, joten en ole vielä täysin luopunut toivosta vahvan elokuvavuoden suhteen. Vaikka en laajalta rintamalta nähnyt huippuelokuvia, viisi erinomaista (ja hauskin dokumentti moneen vuoteen) kaikesta huolimatta löytyi.

1. Yön eläimet | Tom Ford

Tom Fordin toinen mestariteos sementoi muotisuunnittelijan asemaa osana Hollywoodin ohjaajaeliittiä. Elokuvan hienovarainen, nerokas kliimaksi on kuin perfektionistiluojansa tyylikäs ja täydellisesti istuva, millilleen sovitettu mittatilauspuku. Hitchcock-vaikutteet näkyvät paitsi kuvauksen ja musiikin (Abel Korzeniowskin Wayward Sisters) muodossa, myös painostavan psykologisen väkivallan tematiikassa. Trillerin vahvasta näyttelijäkaartista suurimman hatunnoston ansaitsee rikollisen aliarvostettu Michael Shannon.

2. Isäni Toni Erdmann | Maren Ade

Maren Aden loistava, lähes kolmetuntinen urotyö ei pitkästä kestostaan huolimatta ehdi missään vaiheessa kyllästyttämään. Taidokkaasti käsikirjoitettu ja rytmitetty elokuva isän ja tyttären välisestä suhteesta operoi huumorin ja komiikan voimin, mutta sen hiljaiset, sydämmelliset hetket aidosta välittämisestä tekevät elokuvasta elinvoimaisen. Sandra Hüller ja Peter Simonischeck ovat ilmiömäisiä.

3. Hymyilevä mies | Juho Kuosmanen

Pitkästä aikaa sai suomalainenkin elokuva kansainvälistä arvostusta, ja täysin ansaitusti, kiitos ohjaaja Juho Kuosmasen. Nyrkkeilijä Olli Mäestä kertova, upeasti kuvattu draama on Jarkko Lahden väkevän roolityön johdolla perinteikästä kotimaista tarinankerrontaa, jota soisi näkevän useamminkin.

4. Silence | Martin Scorsese

Legendaarisen ohjaajan ikiprojekti sai arvoisensa kruunun lähes kolmen vuosikymmenen suunnittelun jälkeen. Lopputulos ei ole täydellinen, mutta Martin Scorsesen uran henkilökohtaisimman ohjaustyön viesti uskonnon merkityksestä ihmiselle välittyy ällistyttävän voimakkaasti. Vaikka kahden uskonnon välinen kohtaaminen 1600-luvun Japanissa on väkivaltainen, narratiivi painottuu dialogiin, ja kulttuurien välisiin henkeviin keskusteluihin uskosta ja sen levittämisestä. Rodrigo Prieton kauniin kuvauksen ansiosta Silence on Scorsesen pitkän uran näyttävimpiä elokuvia.

5. Chevalier | Athina Rachel Tsangari

Kreikkalaisessa komediassa huvijahdilla seilaavat kaverukset päättävät pelata peliä, jossa he mittaavaat paremmuuttaan jokaisessa mahdollisessa asiassa. Viattomalta ajanvietteeltä kuulostava idea lähtee pian käsistä kun miesten todelliset pelot ja epävarmuudet paljastuvat. Athina Rachel Tsangarin ensiluokkainen, levottoman nokkelalla käsikirjoituksella varustettu elokuva asettaa katsojan tarkkailijan rooliin päähenkilöiden väitellessä mitä lapsellisimmista asioista. Vuoden oudoin, täysin rakastettava helmi.

Vuoden paras dokumentti: Weiner – Josh Kriegman, Elyse Steinberg

Viime vuonna mikään näkemäni dokumentti ei vedä vertoja täysin absurdille Weinerille. Dokumentin piti seurata entisen kongressiedustaja Anthony Weinerin paluuta politiikkaan pippeliskandaalin jälkeen, mutta lukuisat, itseaiheutetut toilailut tekivät alun perin vakavasti otettavasta ehdokkuudesta New Yorkin pormestariksi kaikkea muuta kuin menestyksekkään. Weiner antoi kuitenkin jostain syystä ohjaajakaksikko Josh Kriegmanille ja Elyse Steinbergille luvan julkaista dokumentin surkuhupaisasta, lähes satiirisesta kampanjasta. Yhdessä Isäni Toni Erdmannin rinnalla vuoden hauskin elokuva.

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202