Vuoden parhaat elokuvat 2014

(2014)

| ELOKUVAVUOSI

Elokuvan vuosikela on tehnyt täyden kierroksen. On hetki nostaa esiin teokset, jotka jäävät mielen kirjahyllyn hyville paikoille.

julkaistu 2015-01-08 / päivitetty 10.02. klo 18:06

KUVA 3

Markku Ylipalo nosti kärkee Spike Jonzen Her-elokuvan.
Markku Ylipalo nosti kärkee Spike Jonzen Her-elokuvan. 

KUVA 2

Aleksi Salonen piti Interstellarista.
Aleksi Salonen piti Interstellarista. 

KUVA 1

Pawel Pawlikowskin Ida oli Jussi Toivolan suosikki.
Pawel Pawlikowskin Ida oli Jussi Toivolan suosikki. 

Muutama sana, ennen kuin muistelemme menneen vuoden parhaita:

Vuoden taite ja ensimmäiset kuukaudet ovat Hollywoodin ympärillä pyörivän elokuvamaailman kiihkeimpiä aikoja. Viikottainen juttusarjamme seuraa matkaa 22. helmikuuta järjestettävään Oscar-gaalaan.

Samassa hengenvedossa voi todeta, että vuonna 2015 jatkamme muutenkin panostusta artikkeli- ja esseemuotoisiin teksteihin. Viime vuonna niiden saralla kiinnostivat muun muassa juttu Lego-elokuvan kaupallisista ulottuvuuksista, analyysi lentokonekaapparifilmin rakenteesta ja kurkistus Her-elokuvan autobiografiseen historiaan.

Toivotamme kaikille lukijoillemme elokuvarikasta uutta vuotta. Sille voi ottaa tukevan nojan kirjoittajiemme viime vuoden suosikeilla.

– Aleksi Salonen ja Filmgoerin toimitus

Aleksi Salonen

Elokuvien tarkka keskinäinen paremmuus on triviaali seikka, vaikka niiden kriitikistä voi usein saada toisenkin kuvan. Välillä ilmestyy tietysti sellainen teos kuin Paul Thomas Anderssonin Mestari, jonka yhteydessä voidaan puhua ylivertaisuudesta. Vuoteeni ei aivan sattunut sellaista. Listasin siis tähän itselleni tärkeitä elokuvakokemuksia, joita voi huoletta järjestellä heppoisin perustein.

1. Interstellar (ohj. Christopher Nolan)

Nolanien eksistentialistinen avaruusmelodraama on suuren kankaan taikuutta. Moista ihmeellistä seikkailuntuntua ja suuren tuntemattoman majesteettisuutta olen elokuvateatterissa kokenut viimeksi lapsena.

Megabudjettielokuvien joukossa Interstellar on myös järisyttävästi näytelty. Elokuvan jylhät otokset ja mystisuskonnollinen sanoma ovat inspiroivassa liitossa, jos on valmis anteeksiantamaan käsikirjoituksen raskassoutuisimmat kohdat.

Arvio »

Haluk Bilginer näyttelee pääosaa elokuvassa Winter Sleep.

2. Winter Sleep (ohj. Nuri Bilge Ceylan)

Turkkilaisohjaajan mammuttimainen (196-minuuttia) keskusteluelokuva on psykologisesti hienostuneen herkullinen ja viiltävä kuva itsetäyteisestä, kylmäsydämisestä paikallismahtailijasta (Haluk Bilginer) ja ihmisistä tämän ympärillä.

Nuri Bilge Ceylan kertoo hypnoottiseen, viippylevään tyyliinsä ja avaa hahmoistaan vähitellen uusia puolia. Tapahtunut saa nyansseja ja uusia merkityksiä kerrostuvalla, syvästi tyydyttävällä tavalla. Ensin täysin hirviömäisenä egoistina näyttäytyvä päähenkilö Aydın ei lopultakaan ole miellyttävä, mutta jo voi ymmärtää kuinka hänen kaltaisekseen tullaan.

3. Tuuli nousee (ohj. Hayao Miyazaki)

Hayao Miyazakin aikuisin elokuva katsoo yksilön paikkaa historiassa kypsän vivahteikkaaksi. Elokuva ei kumarra jälkiviisastelijoille tai moralisteille.

Päähenkilö Horikoshin suhteessa koneiden kehittämiseen on bergsonilaista kehitysuskoa, joka nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä on kuin keidas aavikolla.

Arvio »

4. The Congress (ohj. Ari Folman)

Pitkän animaation psykedeelinen merkkiteos on sukellus paitsi uuteen tietoisuuden tilaan, myös animaation mahdollisuuksiin radikaalina elokuvakielenä.

Live-näytelty kehys on vähän pakkopullaa, mutta paranoidit, surrealistiset ja anarkistiset lumevisiot palavat verkkokalvoille.

Arvio »

5. Nightcrawler (ohj. Dan Gilroy)

Käsikirjoittajana tunnetun Dan Gilroyn ohjausdebyytti kertoo kiiluvasilmäisestä start-up-yrittäjästä (Jake Gyllenhaal), joka sattuu myös olemaan väkivaltainen psykopaatti.

24-tunnin televisiokanavien veristä shokkisisältöä yksityisyrittäjänä tuottava Louis Bloom ruumillistaa uutistuotannon niljakkaan puolen. Bloom on laajemmin katsoen 2010-luvun Patrick Bateman. Nightcrawlerin satiiria ei ole vesitetty, joten siitä voi hyvin muodostua genren kestosuosikki.

Jussi Toivola

Vuonna 2014 näin kaksi elokuvaa ylitse muiden: Boyhood ja Ida. Tunteisiin vetoavien elokuvien järjestys olisi voinut olla kumminpäin tahansa, ja mielipiteeni saattaa vielä muuttua. Vahvan elokuvavuoden vuoksi listani ulkopuolelle jäivät David Fincherin erittäin onnistunut Gone Girl sekä Gregg Arakin tervetullut paluu vireeseen White Bird in a Blizzardin muodossa.

1. Ida (ohj. Pawel Pawlikowski)

Pawel Pawlikowskin lumoava Ida avaa sosialistisen Puolan tilaa 1960-luvulla. Nunnakokelaan ja tämän tädin silmin kerrottu tarina on paitsi äärimmäisen taitavasti toteutettu, myös erittäin tärkeä osa Puolan historiaa. Ida tulee varmuudella nousemaan puolalaisten elokuvaklassikoiden joukkoon, Andrzej Wajdan sotatrilogian rinnalle. Vaatii useamman katselukerran.

Eliar Coltrane ja Ethan Hawke Boyhoodissa.

2. Boyhood (ohj. Richard Linklater)

Richard Linklaterin kahdentoista vuoden mittainen projekti lukeutuu mielestäni 2000-luvun upeimpiin elokuvasaavutuksiin. Harvoin – jos koskaan – on valkokankaalla onnistuttu kuvaamaan elämää yhtä luonnollisesti. Kolmen tunnin jälkeen elokuvalla on harvinaisen voimakas ote, josta on vaikea päästää irti. Näyttelijäsuorituksia myöten lähes täydellinen Boyhood on enemmäin kuin elokuva – se on kokemus.

3. The Grand Budapest Hotel (ohj. Wes Anderson)

Wes Andersonin tuottavin elokuva sinetöi viimeistään nyt ohjaajan irtautumisen kulttistatuksen kahleista. The Grand Budapest Hotel yhdistää yhteen täydelliseen nippuun The Royal Tenenbaumsin huumorin, Steve Zissoun vedenalaisen maailman ulkoasun ja Moonrise Kingdomin charmin. Andersonin aikuistuneemmassa uutuudessa ainoa haittapuoli on kenties se, että ohjaaja tuskin enää pystyy ylittämään itseään.

4. The Tribe (ohj. Miroslav Slaboshpytskiy)

Ukrainalaisen Miroslav Slaboshpytskiyn ensimmäinen kokopitkä on uljas testamentti elokuvan jatkuvasta kehityksestä. Kuuromykkien sisäoppilaitokseen sijoittuva The Tribe on toteutettu häikäisevällä realismilla näyttelijäsuorituksia myöten. Etenkin viimeinen otos on mestarillinen näyte Slaboshpytskiyn kyvyistä, ja siitä, kuinka häiritsevän lähelle realismia pienenkin budjetin elokuvat voivat yltää.

5. Whiplash (ohj. Damien Chazelle)

R&A:n ansaittu avajaiselokuva Whiplash on monella eri tasolla vaikuttava teos musiikillisen perfektionismin löytämisestä. Elokuvan veitsenterävä äänimaailma on sen sydän, jossa jokaisen yksittäisen instrumentin ääni on osa suurta, kollektiivista kauneutta. J.K. Simmonsin väkevä esitys tulee ansaitsemaan näyttelijälle uran ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden. Vuoden parhaimpia teatterikokemuksia.

Vuoden paras dokumentti: The Look of Silence (ohj. Joshua Oppenheimer)

Dokumentaristi Joshua Oppenheimerin pysäyttävä The Look of Silence jatkaa siitä mihin kahden vuoden takainen The Act of Killing jäi. Edeltäjäänsä perinteisemmin keinoin toteutettu dokumentti on useiden vuosien työn tulos, jolla Oppenheimer on ansainnut haastateltavien luottamuksen. Aggressiivisempi tapa saada tekijöiltä vastauksia – ja kenties katumusta – pitää katsojan otteessaan voimakkaammin kuin The Act of Killingin rekonstruktiot.

Markku Ylipalo

1. Her (ohj. Spike Jonze)

Seurustelukulttuurin siirtyessä nettiin, on vain ajan kysymys koska viimeinenkin yhdysside todellisuuteen katoaa. Jonzen mietteliäs tulevaisuusvisio yksinäisestä miehestä joka rakastuu tietokoneeseen on kuitenkin kaikkea muuta kuin kylmä ja karu, kiitos Joaquin Phoenixin ja Scarlett Johanssonin.

Toni Servillo Suuren kauneuden pääosassa.

2. Suuri kauneus (ohj. Paolo Sorrentino)

Elämä on yhtä juhlaa ja Rooman syke ei sammu Torrentinon värikkäässä, viihdyttävässä, haikeassa ja kauniissa elokuvassa. Ohjaajan luottonäyttelijä Toni Servillo tekee taas kerran hienoa työtä nuoruutensa hulivilipäiviä muistelevana kirjailijana, joka aistii lopun olevan lähellä.

3. The Wolf of Wall Street (ohj. Martin Scorsese)

Elämä on yhtä juhlaa, osa 2. Ryppyotsaisista draamarooleista taukoa pitävä Leonardo DiCaprio on mainio hedonistisena pörssimeklarina 80-luvun Wall Streetillä. Viinaa, naisia ja huumeita riittää ja hyväuskoiset hölmöt maksavat lystin. Scorsese ei taivastele eikä moralisoi, mutta laittaa sentään ahneen lieronsa matelemaan elokuvan hauskimmassa kohtauksessa.

4. Mr. Turner (ohj. Mike Leigh)

Änkyrätaiteilijan muotokuva toisesta änkyrätaitelijasta. Timothy Spall murahtelee vivahteikkaasti mestarimaalari J. M. W. Turnerina ja Leigh’n hovikuvaaja Dick Pope on huippuvireessä hänkin. Brittiläisen työväenluokan armoitettu kuvaaja on sittenkin parhaimmillaan historiallisten aiheiden parissa.

5. Gone Girl (ohj. David Fincher)

Fincherin uusin alkaa pettävän tavallisena trillerinä joka muuttuu jatkuessaan yhä kipeämmäksi ja sitä myötä paremmaksi. Kolmas näytös nostaisi hymyn jopa itsensä Paul Verhoevenin suupielille. Ben Affleck on erinomainen vaimonsa murhasta epäiltynä Nick Dunnena, mutta jää auttamatta huikean Rosamund Piken varjoon. Amazing Amy, todellakin.

Katso aiempien vuosien parhaat »

 • Kreeta Korhola »
 • Kreeta Korhola

  Seuraa meitä

  PINNALLA

  Hytti nro 6

  | 28.10.

  Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

  Lue lisää »

  The Last Duel

  | 17.10.

  Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

  Lue lisää »

  007 No Time to Die

  | 29.09.

  Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

  Lue lisää »

  ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

  DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

  KOMMENTOI

  Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

  Luetuimmat – 12KK

  TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

  Turvatalo

  Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


  Filmgoer

  Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

  PÄÄTOIMITTAJA
  Aleksi Salonen

  TOIMITUS
  Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
  Filmgoer.fi 1999–2022
  ISSN 1798-7202