Vuoden parhaat elokuvat 2013

(2013)

| ELOKUVAVUOSI

On aika laittaa kulunut vuosi elokuvien parissa purkkiin. Kirjoittajamme listasivat lempielokuvansa vuodelta 2013.

julkaistu 2014-02-03 / päivitetty 07.01. klo 17:05

KUVA 3

The Wolf of Wall Street
The Wolf of Wall Street 

KUVA 2

Inside Llewyn Davis
Inside Llewyn Davis 

KUVA 1

12 Years A Slave
12 Years A Slave 

Takana on vuodellinen elokuvia. Suomen julkaisuaikataulu on listantekijälle aina pieni kiusa. Angloamerikkalaisen teatteritarjonnan parhaimmisto levitetään suurelti alkuvuodesta. Vuosi sitten nähtyjen elokuvien nostaminen esille voi tuntua hassulta. Ladoin omaan listaani pääasiassa uudempia julkaisuja. Kirjoittajilla oli elokuvavuotensa rajaviivojen vetämisessä vapaat kädet.

Erinomaisia elokuvaelämyksiä myös vuodellen 2014 toivottaen,
Aleksi Salonen ja Filmgoerin toimitus.

Marjo Eskola

1. Rakkaus

Ansaitusti Oscarin voittanut Michael Haneken riipaiseva draama toi valkokankaalle sen, mitä niin moni meistä pelkää. Nöyryyttävä taantuminen ja kituminen elämän loppumetreillä on kuvattu koruttomasti ja kärsivällisesti, samoin omaishoitajan raskas arki.

Lue arvio »

2. Searching for Sugarman

Vangitseva dokumentti mysteerirokkarin etsinnöistä. Toivoisin, että voisin katsoa uudelleen ensimmäistä kertaa. Kaikki kiteytyy myyttiset mittasuhteet saavaan mustapukuiseen mieheen, jonka jälkiä seurataan läpi ajan, äänen ja urbaanien legendojen.

3. The Master

Vahvojen roolitöiden draama, joka jäi yllättävän vähälle huomiolle. Philip Seymour Hoffmanin ja Joaquin Phoenixin dynamiikka on omaa luokkaansa. Räjähdysalttius korostuu paikoin viipyilevällä, paikoin poukkoilevalla tarinan käsittelyllä. Loistava kappale Paul Thomas Andersonin (Magnolia ja There Will Be Blood) elokuvien kultti- ja johtajajatkumossa.

Lue arvio »

4. Spring breakers

Spring break forever! Miamin huuruisilla sekoilureissuilla ihmissakka saostuu uneksi ikuisista bileistä ja vastuun pakenemisesta. Amerikkalaisnuorison turmelluksella sekä seksuaalisella ja väkivaltaisella kuvastolla kyllästetty elokuva ampuu yli koreasti ja kovaa.

Katsojalle ei kuitenkaan anneta helppoa positiota etääntyä joko vain nauraen tai kauhistuen. Paljon mielenkiintoisempaa onkin sukeltaa pintaa syvemmälle ironian ja ristiriitaisuuksien sekaan ja herättää hyllyvien pakaroiden ja rintojen välissä ajatuksia rakkaudesta ja omistautumisesta. Hahmojen valta-asemien, ulkoisen olemuksen, käytöksen ja roolien ja katsojan muodostamien vaikutelmien neuvottelu saatetaan viittein ja roolituksin yli fiktion.

Lue arvio »

5. Frances Ha

Greta Gerwigin raikkaasti tähdittämä mustavalkoelokuva on hauska ja osuva kuvaus murtuneista aikuisuuden käsitteistä ja loputtomasta keskeneräisyydestä, joka on lähes pakonomaisesti elämyksiä ja omaa uniikkia tietä etsivälle nykyihmiselle omintakeista.

Kuten jo aiemmin Noah Baumbachin ohjaustyössä (Squid and the Whale, Kicking and Screaming) paikkana on samoin osuvasti ohjaajan kotikaupunki New York, jossa unelmien ja taloudellisen pärjäämisen tasapainottelu on näkyvästi läsnä joka päivä. Myös mustavalkoisuus korostaa kontrastia fantasian ja realiteetin välillä.

Lue arvio »

Kreeta Korhola

1. Captain Phillips

Paul Greengrassin intensiivisesti tulkitsema tositarina somalimerirosvojen valtaaman rahtialuksen kapteenista on paitsi pulssianostattava jännitysnäytelmä, myös virheetöntä tarinankerrontaa ja vetävää toimintaa. Poikkeuksellisen tasokkaan elokuvavuoden ykköseksi Captain Phillips päätyy monitasoisuutensa ansiosta.

Kovan paikan eteen joutuvan taviksen rooli on kuin tehty Tom Hanksille, jonka suoritus pääsee ihon alle viimeistään sydäntäsärkevässä loppukohtauksessa. Hanksin vertaansa vailla oleva jokamiehen karisma ankkuroi kansainvälisen politiikan kuumia perunoita, kuten globalisaatiota, käsittelevän käsikirjoituksen vahvasti myös inhimilliselle tasolle.

2. Dallas Buyers Club

Vuoden parhaat roolityöt, ja suurimmat Oscar-suosikit, löytyvät Jean-Marc Valleén Dallas Buyers Clubista, jossa Matthew McConaughey ja Jared Leto yltävät uriensa hienoimpiin hetkiin. McConaugheyn ja Leton tulkinnat aidsia vastaan kyltymättömällä elämänilolla taistelevista ihmisistä liikuttavat positiivisuudellaan.

Toivottoman synkkä ja useaan otteeseen valkokankaalla nähty tarina saa uutta pontta juuri tuoreen fokuksensa ansiosta: yhteiskunnan karsastamat hahmot eivät tyydy kohtaloonsa kuolemaa odottaen, vaan kamppaillessaan oman ihmisarvonsa puolesta tulevat ottaneeksi historiallisia edistysaskeleita aids-potilaiden puolesta ympäri maailmaa. Dallas Buyers Club on vuoden odottamattomin hyvän mielen elokuva – kauniimpaa kertomusta ystävyydestä saa hakea.

Lue arvio »

3. 12 Years a Slave

Suurimmaksi ennakkosuosikiksi ja Oscareiden ykköstäkyksi jo Toronton elokuvajuhlilla muodostunut järisyttävän realistinen orjakuvaus on kaiken saamansa ylistyksen arvoinen. Elokuva antaa äänen Solomon Northupille, vapaalle miehelle, joka kidnapattiin ja myytiin orjaksi Louisianaan.

Ääniraidalla säestämättöminä kaikuvat gospelsävelmät, polttavan kuumat puuvillaplantaasit ja vavahduttavat roolityöt erityisesti Chiwetel Ejioforilta ja Lupita Nyong’olta viipyilevät mielen sopukoissa vielä pitkään. Ohjaaja Steve McQueen pukee kuviksi palan historiaa tavalla, jota on vaikea katsoa, mutta jolta ei kuitenkaan voi ummistaa silmiään.

4. The Wolf of Wall Street

Hulvattoman yliampuva, taiteellisia vapauksia huikentelevaisen finanssipohatta Jordan Belfortin elämäntarinasta ottava Wall Street -kuvaus on paitsi vaikuttava irtiotto ohjaaja Martin Scorseselta, myös kiistatta vuoden hauskin elokuva. Huiman kolmetuntisen vuoristorata-ajelun aikana ehditään vetämään överit niin huumeista ja naisista kuin rahasta ja vallastakin. Löyhämoraalisesta sikailusta tulee ähky, mutta tolkuton kerskakulutus ei ole milloinkaan ollut näin hauskaa.

Lue arvio »

5. Gravity

Alfonso Cuarónin avaruusjännäri Gravity on teknisesti huikein taidonnäyte sitten James Cameronin Avatarin vuodelta 2009. Uraauurtavaa teknologiaa hyödyntävä, kokonaan avaruuteen sijoittuva elokuva on puitteiltaan mykistävän realistinen ja näyttävä.

Ennennäkemättömän hifistelyn vastapainona on yksinkertainen ja ihmisläheinen tarina. Ei suurta filosofista tematiikkaa, mieltä askarruttavaa symbolismia tai elämän tarkoituksen etsiskelyä – vain Sandra Bullockin ja George Clooneyn vähäeleisen koskettavat roolityöt ja avaruuden merkillisen klaustrofobinen suunnaton suuruus.

Lue arvio »

Aleksi Salonen

Oivalsin listaa laatiessani, että sen otsikossa Vuoden parhaat elokuvat 2013 oli kaksi osaa, joihin en ollut kiinnittänyt juuri huomiota. Nimittäin “vuoden” ja “2013”. Niinpä sijalla yksi on…

1. The Wolf of Wall Street

Martin Scorsesen musta komedia ei välttämättä ole vuoden täydellisin taideteos, mutta sen yltäkylläinen fantasia universumin omistajista iskee aikamme keskushermoon finanssikriisin kuudentena vuonna, eurooppalaisen ja kansallisen näköalattomuuden zeniitissä.

Miljonäärikeinottelijat hurraavat päähenkilö Jordan Belfortin rikoksille yksityisnäytöksissään Lontoossa ja New Yorkissa, kriitikot syyttävät elokuvaa hedonistisen ja sovinistisen maailmansa glamorisoinnista, katsojista nykyhenkisimmät näkevät, juuri kuten kriitikot pelkäsivät, että Belfort on mahtava bilettäjä, aikamme sankarihahmo.

Anteeksipyytelijöilläkin on paljon sanottavaa: Wallstreetin ja Cityn arki on nykyään aivan toista, ei enää kosteita huumelounaita; Belfortin omaelämäkerralinen kirja on täyttä sepitettä; hän toimi lain väärällä puolen; sääntely on kiristynyt, pankkialaa ei pidä demonisoida. Tuo kaikki kertoo vain kyvyttömyydestä nähdä metsää puilta.

Laillisuus, ryöstösaaliin käyttötavat tai kosmeettiset näpertelyt sääntöpykälien kanssa eivät poista sitä, että moraaliseen todellisuuteen nähden Belfort oli ja on mitätön pikkukala. Isot pojat tappavat miljoonia ruokakeinottelulla. Täysin laillisesti. Ehkä joku heistäkin olisi kiinnostava, jos vain tajuaisi puhaltaa kokaiinia ilotytön peräaukkoon.

Lue arvio »

2. Post Tenebras Lux

Vuoden yllättäjä. Meksikolainen Post Tenebras Lux on henkilökohtaista, tyystin omalakista elokuvaa. Erityisessä “juuri näin”-luonteessaan se nousee paradoksaalisesti syvän humanistiselle, universaalille tasolle.

Carlos Reygadasin kinosilmä katselee meksikolaista perhettä, joka piirtyy erilleen köyhistä vuoristoseudun ihmisistä modernistisen lasitalon ja rahojensa turvin. Idyllin takaa paljastuu nopeasti seksuaalisia, väkivaltaisia ja eksitentiaalisiakin kipukohtia, jotka peilaavat myös meksikolaisyhteiskunnan dysfunktiota.

Täyskuvasuhteella 1.33:1 ja erikoisella, kuvaa reunoilta unenomaisesti vääristävällä linssillä kuvattu taide-elokuva ei ole luonteeltaan kertova, vaan kokemuksellinen. Otoksissa on spontaania, maagista sielläololoa, jota voi oikeutetusti verrata Andrei Tarkovskin ainutlaatuisen elokuvafilosofian hedelmiin.

Väkevin kuvin veistelty eriskummallisen spesifi, poukkoilevakin tarina on täysin valtavirtaelokuvan pääperiaatteista piittaamaton.

3. Inside Llewyn Davis

Coenin veljesten kyyniseen taipuva absurdismi saa kaivatun hipun humanismia (ja kissan). Kertomus epäonnisen folk-laulajan viikosta 60-luvun Greenwich Villagessa pyörähtää edetessään tie-elokuvaksi ja sarjaksi unenomaisia visioita. T-Bone Burnett on säveltänyt ja valinnut Llewyn Davisin repertoaariin kauniita pieniä folk-helmiä, jotka pääosan Oscar Isaac olennaisesti ja taitavasti itse tulkitsee, yleensä alusta loppuun.

Elämä näyttäytyy järjettömänä ja epäreiluna, mutta usko omiin kykyihin saa sosiaalisesti piikikkään Davisin jatkamaan. Toisin kuin veljesten heikommissa töissä, ei Inside Llewyn Davisin erikoisten hahmojen ja sattumusten kirjo näyttäydy anarkistisena vitsinä. Mikään osa ei nyt törrötä ylimääräisenä.

Jotkin Inside Llewyn Davisin hetkistä ovat silkkaa taikuutta: Auto hajoaa sumuisen moottoritien laitaan keskellä yötä. Viimeinein mahdollisuus: Llewyn esiintyy tyhjän musiikitalon kylmässä valokeilassa. Hetket ovat elokuvavuoden vangitsevimpia.

4. A Touch of Sin

Zhang-ke Jian yhteiskunnallinen rikosdraama vie ohjaajan yllättäville uomille. Kotimaansa hallitsematonta vyöryä valtionkapitalismiin aiemmissa töissään seesteisten, antonionimaisten vertauskuvien kautta tutkinut ja kritisoinut kiinalaismestari astuu kylmän väkivallan purskahduksin rytmitetyllä työllään niin kutsutun Kiinan kuudennen sukupolven radikaalimmalle laidalle.

Työ on synteesi yhtäältä esimerkiksi Beijing Bastardsissä ja Jian alku-uran ohjauksissa kuvatun väkivallan, sosiaalisen konfliktin ja kurjuuden aihelmien, sekä toisaalta Jialle itselleen ja Taiwanin toiselle uudelle aallolle ominaisen marmorisen, pitkälle hiotun runollisen esteettisen tyylin välillä.

5. Menneisyys

Asghar Farhadi ohjasi heti perään toisen mestariteoksen Nader ja Simin: Eron voitettua Oscarin. Menneisyyden kerronta on nerokkaan ekonomista. Päähenkilöiden pienet eleet ja valinnat kantavat mukanaan vuosien historiaa ja hienosyisiä lisämerkityksiä. Jokainen luonnollisen satunnaiselta vaikuttava juonenkäänne johtaa spiraalin lailla kohti lopun väistämätöntä konfliktia.

Menneisyys on mysteeri tai psykotrilleri naturalistisen draaman vaatteissa. Se puristaa otteessaan, eikä päästä irti edes aivan lopussa.

Lue arvio »

6. Jahti Lue arvio »

7. Päivien kuohu Lue arvio »

8. Rakkautta ennen keskiyötä

9. Vangitut Lue arvio »

10. Mud Lue arvio »

11. The Counselor Lue arvio »

12. Only God Forgives Lue arvio »

Yllä oleva lista koostuu vain fiktioelokuvista. Siksi siitä puuttuvat vuoden huippuihin kuuluneet jättidokumentit At Berkeley ja The Act of Killing.

Jussi Toivola

Vuoden parhaat -listani perustuu elokuviin, jotka näin aikavälillä 1.3.2013 – 31.1.2014. Haluan pitää listani mahdollisimman ajankohtaisena Suomen myöhäisistä ensi-illoista huolimatta, joten listani ei sisällä elokuvia, jotka olivat ehdolla viime vuoden palkintogaaloihin. Tämän vuoksi esimerkiksi helmikuussa ensi-iltansa saanut Mestari ei päätynyt kummankaan vuoden listalleni.

1. Adèlen elämä: osat 1 ja 2

Katsoin Adèlen elämän ensimmäistä kertaa joulukuun puolivälissä ja Beach Housen Take Care soi edelleen päässäni. Abtellatif Kechichen mestariteos on kerronnallisesti häkellyttävä, kuvaukseltaan lumoava ja roolisuorituksiltaan sensaatiomainen. Kasaantuneiden patoutumien purkaus jättää katsojan emotionaalisesti tyhjäksi, sillä tutuksi tulleen protagonistin musertavat vastoinkäymiset tuntuvat käsinkosketeltavilta. Ilmiömäisten Adèle Exarchopolousin ja Léa Seydoux’n välinen kemia lukeutuu elokuvahistorian parhaimmistoon.

Lue lisää

2. To the Wonder

Terrence Malickin pikainen paluu kameran taakse To the Wonderin muodossa ei pettänyt odotuksia. Malickin henkilökohtaisin teos rakkaudesta on visuaalisesti Tree of Lifen veroinen, jossa Emmanuel Lubezkin kuvankauniit otokset elävät harmoniassa ohjaajan tavaramerkin – filosofisen voice-overin – kanssa. Perinteisistä konventioista poikkeava elokuva pitää katsoa sen syvällisempää merkitystä huomioiden (lue Kierkegaard “uskon hyppy”), jonka vuoksi se ansaitsee useamman katselukerran.

Lue arvio

3. Her

Kuluneen elokuvavuoden kolmanneksi paras rakkaustarina sinetöi Joaquin Phoenixin statuksen osana Hollywoodin kiistatonta eliittiä. Romanssi miehen ja tietokoneen välillä kuulostaa lähinnä huonolta komedialta, mutta Spike Jonzen alaisuudessa elokuva yltää tasolle, jossa ”rakastavaisten” suloisen suhteen autenttisuudesta ei jää pienintäkään epäilystä. Jonzen käsikirjoitus ja Phoenixin suoritus ovat yhdessä sulaa kultaa.

4. Jahti

Thomas Vinterbergin tiivistunnelmainen draama pienestä valheesta, joka leviää pienessä yhteisössä kulovalkean tavoin on osoitus tanskalaisen elokuvan vahvasta asemasta. Piinaava draama on myös yksi vuoden parhaista jännityksistä, joka pitää otteessaan aina viimeiseen otokseen. Mads Mikkelsen tekee uransa parhaan suorituksen.

Lue lisää

5. Menneisyys

Loistavasta näyttelijäkaartista koostuva Menneisyys on Pariisin vähemmän hohdokkaille alueille sijoittuva draama iranilaisesta uusperheestä. Asghar Farhadin toinen täysosuma kolmen vuoden sisään on kommentaari modernin avioliitto- ja perheinstituution epävakauteen. Tarina etenee taitavasti vahvan dialogin ansiosta, jossa hyvin rakennetut henkilöhahmot ovat elokuvan suola.

Lue arvio

Erityismaininnat: Vangitut ja Frances Ha.

Lukijat kertovat

Kysyimme lukijoilta muutamia asioita vuoden 2013 mittaan:

● Alkuvuoden odotetuin kassamagneetti lukijoidemme parissa oli Man of Steel, noin viidenneksen osuudella vastauksista. Seuraava kysymyksemme, alla, paljasti, että aika moni taisi pettyä. Kärkee sijoittuivat myös aikuistunut Wolverine, Star Trek Into Darkness ja World War Z kaikki yli 15% osuuksilla.

● Kesän jälkeen kysyimme kuluneen megaelokuvista parasta. Ykköseksi tuli Star Trek Into Darkness lähes neljänneksellä äänistä. World War Z sijoittui toiseksi ja kolmanneksi Pacific Rim, oma suosikkini kesän viihdejäteistä.

● Syksyllä kysyimme minkä sarjan uutta tuotantokautta odotat eniten? Ylivoimainen suosikki oli The Walking Deadin neljäs kausi yli neljänneksellä äänistä. Sen takana oli tasaista, Homelandin kausi 3 ja Arrow’n toinen kausi täydensivät kärkikolmikon.

● Tällä hetkellä veikataan parhaan elokuvan Oscar-voittajaa. Peräti 44 prosenttia näyttäisi uskovan 12 Years a Slaven voittoon. Kaukana takana kakkosena veikkauksissa on The Wolf of Wall Street, jonka mahdollisuudet lienevät todellisuudessa lähellä nollaa. Mainittakoon, että viime vuonna lopullinen voittaja Argo sijoittui lukijoiden veikkauksissa vasta neljänneksi.

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202