Toimitus listasi suosikkinsa elokuvavuodelta 2012 ja teki veikkauksia 24.2. järjestettäviin Oscareihin.
Toimittajien listat ovat luettavissa tämän jutun lopulla. Omat suosikit kannustamme listaamaan kommenttiketjuun.
Viime vuosi oli meille erityisen merkittävä sivustouudistuksen vuoksi. Edeltänyttä ja jo aikaa sitten auttamattoman vanhentunutta ilmettä voi vertailun vuoksi ihmetellä Way Back Machinen retroarkistoissa. Katso ja itke.
Uusi sivu valmistui toimituksen järjestötyön voimin – niin kuin kaikki muukin Filmgoerissa. Kehitystyö jatkuu ja palaute sivuista ja jutuista on tervetullutta.
Yksi uudemmista ominaisuuksista sivuilla on toimituksen lista. Eihän lääkärinlausuntojakaan kannata jättää yhteen.
Toimituksen kollektiivinen – eikä muutamaa poikkeusta lukematta kovin yksimielinen – Oscar-veikkaus muodostuu eniten veikkauksia kussakin sarjassa saaneista. Nimen jälkeen on mainittu osuus kaikista veikkauksista.
1. Paras elokuva: Lincoln – 5/7 veikkausta
2. Paras ohjaaja: Steven Spielberg (Lincoln) – 7/7
3. Paras miespääosa: Daniel Day-Lewis (Lincoln) – 5/7
4. Paras naispääosa: Jennifer Lawrence (Unelmien pelikirja) – 5/7
5. Paras miessivuosa: Tommy Lee Jones (Lincoln) – 3/7
6. Paras naissivuosa: Anne Hathaway (Les Misérables) – 4/7
7. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Mark Boal (Zero Dark Thirty) – 3/7
8. Paras sovitettu käsikirjoitus: Tony Kushner (Lincoln) – 3/7
9. Paras vieraskielinen elokuva: Amour – 7/7
10. Paras animaatioelokuva: Frankenweenie (Tim Burton) – 3/7
Ja sitten itse asiaan eli toimituksen suosikkiin vuodelta 2012:
Vain yksi elokuva mainittiin neljässä listassa: Jacques Audiardin väkevä (melo-)draama Luihin ja ytimiin. Käänteisellä pisteytyksellä (1.=5p,…5.=1p) rinnalle nousisi Wes Andersonin parhaisiin kuuluva Moonrise Kingdom, mutta laajempi kannatus vie voiton Ranskaan.
1. Luihin ja ytimiin (3+4+2+4=13p)
2. Moonrise Kingdom (4+4+5 =13p)
3. Kovasikajuttu (5+5=10p)
4.-5. Säilöttyjä unelmia (2+4=6p)
4.-5. Amour (3+3=6p)
Siirry suoraan toimittajien henkilökohtaisiin listoihin tai lue vielä pätkä lukijoittemme mielipiteistä. Omista suosikeistasi voit kertoa tämän jutun kommenttiosiossa.
Edellistä muistellen ja hyvää uutta elokuvavuotta toivottaen,
Aleksi Salonen
Vastaava toimittaja
sekä muu Filmgoerin toimitus.
Uudistuksen jälkeen olemme kysyneet lukijoilta mielipiteitä muutamaan asiaan:
● Heti julkaisun jälkeen uusi sivumme sai lukijoilta arvosanan 3,82/5.
● Kesän paras blockbuster yli 50% äänisouudella oli lukijoiden mukaan Yön ritarin paluu.
● Syksyn odotetuin ensi-ilta oli Hobitti – Odottamaton matka lähes 40% ja toiseksi odotetuin Skyfall noin 30% osuudella äänistä.
● YLEN parhaan suomifilmin kyselyn TOP5:stä lukijat pitivät ykkösenä Tuntematonta sotilasta, joka nappasi 35% äänistä.
● Parhaan elokuvan Oscar-voitttajaa voi yhä veikata sivun oikeassa laidassa. Täpärää johtoa veikkauksissa pitää Lincoln, mutta Piin elämä on lähellä tuntumassa.
Erinomainen trilleri, kyseenalaisesta poliittisesta tekstistä huolimatta. Catherine Bigalow osaa tiivistää kerrontaa ja tunnelmaa taitavasti loppua
kohden. Katsoja kokee näkevänsä jotain aiemmin salattua, kärpäsenä katossa. Palkintokauden paras Hollywood -elokuva. Ei olisi ihme, vaikka Jessica Chastainille ojennettaisiin roolistaan kultainen patsas.
Lue (eriävä) arvio »
Wes Andersonin naiivi, kaunis ja nostalginen satu, jonka herkullinen kuvakieli ja dialogi aiheuttavat riippuvuutta.
Lue arvio »
Jacques Audiardin koruton, mutta koskettava kertomus viallisista ihmisistä,
perheestä ja rakkaudesta. Elokuvakonventioita rohkeasti rikkova draama ei
päästä helpolla, mutta armahtaa lopulta. Marion Cotillard ja Matthias
Schoenaerts ovat päärooleissa erinomaisia.
Lue arvio »
Brutaali kuvaus väkivallasta, vihasta ja pelastuksesta. Paremmin näyttelijänä tunnetun Paddy Considinen ensimmäinen kokopitkä ei ole vuoden paras elokuva, mutta sitäkin vaikuttavampi.
Ken Loachin elämänmyönteinen kuvaus skotlantilaisista ongelmanuorista, jotka keksivät nerokkaan tavan päästä eroon rahahuolistaan. Maanläheinen ja koskettava pieni draamakomedia.
1. Paras elokuva: Lincoln
2. Paras ohjaaja: Steven Spielberg (Lincoln)
3. Paras miespääosa: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
4. Paras naispääosa: Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
5. Paras miessivuosa: Philip Seymour Hoffman (The Master)
6. Paras naissivuosa: Sally Field (Lincoln)
7. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Moonrise Kingdom (Anderson & Coppola)
8. Paras sovitettu käsikirjoitus: Life of Pi (David Magee)
9. Paras vieraskielinen elokuva: Amour
10. Paras animaatioelokuva: Brave
1. Paras elokuva: Lincoln
2. Paras ohjaaja: Steven Spielberg (Lincoln)
3. Paras miespääosa: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
4. Paras naispääosa: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
5. Paras miessivuosa: Robert De Niro (Silver Linings Playbook)
6. Paras naissivuosa: Anne Hathaway (Les Misérables)
7. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Mark Boal (Zero Dark Thirty)
8. Paras sovitettu käsikirjoitus: Tony Kushner (Lincoln)
9. Paras vieraskielinen elokuva: Amour
10. Paras animaatioelokuva: Brave
Vitun jalkahoitajat! Kehitysvammaisten punk-yhtyettä seuraava dokumentti ilmentää vangitsevalla tavalla marginaalin tarvetta tulla kuulluksi, nähdyksi ja tunnustetuksi. Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin ohjaama Kovasikajuttu kiinnittää katsojan huomion kuitenkin erityisesti siihen äärimmäiseen ja suorastaan kadehdittavaan elämänjanoon ja -iloon, tunteiden rehelliseen näyttämiseen ja rohkeaan kannanottoon, jota bändin jäsenet elokuvassa osoittavat. Todellinen punk-henki on vahvasti läsnä tässä koskettavassa ja riemukkaassa vuoden parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnon voittaneessa elokuvassa.
Nyrjähtäneen koominen ja kaunis Moonrise Kingdom on tunnistettavaa Wes Andersonia, johon uppoutuu kuin lapsuuden kesäiseen piiloleikkiin. Tarinan päähenkilöinä esiintyvät nuoret Jared Gilman ja Kara Hayward varastavat pitkälti shown nimekkäältä näyttelijäkaartilta, mutta niin sen kuuluukin olla. Muut ovat vain kehystämässä mielikuvituksella, lapsenuskolla ja pienillä ihmeillä rikastettua värikästä tarinan kulkua.
Lue arvio »
Unenomaisen ja realistisen tehokkaasti risteyttävä äitiyden taakan kauhukuva pitää piinaavasti otteessaan. Tilda Swinton ja Ezra Miller tekevät keskeisissä rooleissa huippusuoritukset. Myös alle teini-ikäisen Kevinin esittäjiksi valikoituneet lapsinäyttelijät ovat huomionarvoisen vakuuttavia. Ahdistavaa tunnelmaa alleviivataan värein ja äänin.
Lue arvio »
Katja Gauriloffin herättävä dokumentti valottaa Heikki Färmin viipyilevän kameratyöskentelyn kautta kuvaa tehotuotantoketjussa työskentelevistä ihmisistä ja nyky-yhteiskunnan julkisista salaisuuksista. Pääpaino ei ole shokkiefekteissä, vaikka lihansyöjä joutuukin katsomaan veristä totuutta silmästä silmään. Prosessoidun, kliinisen lopputuotteen takana on köyhyyttä, unelmia ja ihmiskohtaloita sekä elävien ja hengittävien olentojen pelkoa ja kärsimystä. Säilöttyjä unelmia on tärkeä ja tarkkaan harkittu kokonaisuus, joka jättää jälkensä.
Lue arvio »
Rivouksilla, huumehörhöilyllä ja kaikenkarvaisilla ällötyksillä kyllästetty komedia henkiin heräävästä teddykarhusta ja keskenkasvuisen vastuuttoman miehen kasvusta kypsään parisuhteeseen kykeneväksi aikuiseksi ei päällisin puolin herätä paljonkaan odotuksia. Kohelluksen keskeltä löytyy kuitenkin niin paljon vaihteeksi laadukasta CGI-materiaalia, tuoreita älyttömyyksiä, nasevaa tilannekomiikkaa ja aina miellyttävän muhevaa bostonin murretta, että katsoja saattaa huomata viihtyvänsä kirkkaasti yli odotusten. Vuoden 2012 sunnuntaielokuvien aatelia: turpakäräjät karvaisen kaverin kanssa.
Lue arvio »
Perusteettoman ja perusteellisen väkivaltaviihteen ystävänä vuodelta 2012 jäivät mieleen myös Joseph Gordon-Levittin ja Bruce Willisin tähdittämä sci-fi -rutistus Looper ja Leos Caraxn mindfuck Holy Motors. Romanttisen komedian genreä täydensi oivallisesti lempeästi konventioita tuuppiva Hölmö, hullu, rakkaus.
1. Paras elokuva: Lincoln (Steven Spielberg)
2. Paras ohjaaja: Steven Spielberg (Lincoln)
3. Paras miespääosa: Joaquin Phoenix (Master)
4. Paras naispääosa: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
5. Paras miessivuosa: Tommy Lee Jones (Lincoln)
6. Paras naissivuosa: Helen Hunt (Sessions)
7. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Wes Anderson ja Roman Coppola (Moonrise Kingdom)
8. Paras sovitettu käsikirjoitus: Chris Terrio (Argo)
9. Paras vieraskielinen elokuva: Amour (Mihael Haneke)
10. Paras animaatioelokuva: Frankenweenie (Tim Burton)
Mielenterveysongelmat komediassa tuottavat mielleyhtymän päättömään sekoiluun ja avuttomaan puujalkasanailuun, mutta Unelmien pelikirjaa ei voi edes mainita samassa lauseessa. Kreisikomedian kanssa. Bradley Cooperin ja Jennifer Lawrencen riemastuttavien roolisuoritusten lisäksi elokuva on ensimmäistä kertaa 31 vuoteen ehdolla Oscar-palintoihin kaikissa neljässä näyttelijäkategoriassa.
Lue arvio »
Huolimattoman vapaaottelijaisän ja elämänmullistuksissa kamppailevan valaankouluttajan rakkaustarina on ehdottomasti vuoden 2012 mieleenpainuvimpia teoksia. Vahva realistinen kuvaus, ihmisten välinen kemia, väkivalta ja rakkauden säännöt. Jacques Audiardin draama on karu, mutta myös toiveikas.
Lue arvio »
Pitkän odottelun ja tuotantoyhtiö MGM:n konkurssisotkujen jälkeen ohjaaja Sam Mendes täräytti vihdoin eetteriin uuden James Bond -rymistelyn, joka juhlisti myös Bondin 50-vuotista taivalta elokuvan saralla. Skyfall myös palautti Bondin mutkattomaan ja tyypillisempään toimintaan mahtavan Casino Royalen ja heikomman Quantum of Solacen jälkeen.
Lue arvio »
Babak Najafi jatkoi ensimmäisen Stockholm Noir –osan viitoittamalla tiellä ja ohjasi Jens Lapiduksen romaanista uskottavan alamaailmakuvauksen. Rahalla saa 2 on ensimmäistä osaa synkempi ja väkivaltaisempi, petosten kyllästämä ajojahti, joka vie helposti vuoden kovimman pohjoismaalaisen elokuvan tittelin.
Richard Gere loistaa roolissaan ökyrikkaana liikemiehenä, jonka elämää varjostavat valheet. Pitkän elokuvan ensikertalainen Nicholas Jarecki ohjasi käsikirjoittamansa tarinan harvinaisen osuvasti. Kaikki pyörii rahan ympärillä, raha pyörii kaiken ympärillä.
Lue arvio »
1. Paras elokuva: Lincoln (Steven Spielberg)
2. Paras ohjaaja: Steven Spielberg (Lincoln)
3. Paras miespääosa: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
4. Paras naispääosa: Jennifer Lawrence (Unelmien pelikirja)
5. Paras miessivuosa: Christoph Waltz (Django Unchained)
6. Paras naissivuosa: Anne Hathaway (Les Misérables)
7. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Mark Boal (Zero Dark Thirty)
8. Paras sovitettu käsikirjoitus: Lucy Alibar ja Benh Zeitlin (Beasts of the Southern Wild)
9. Paras vieraskielinen elokuva: Amour (Michael Haneke)
10. Paras animaatioelokuva: Frankenweenie (Tim Burton)
On se kova, sekä bändi että elokuva. Kovasikajuttu on täynnä hyväntahtoista komiikkaa ja toisaalta rehellistä arkea. Kotimaisella dokumentilla muutenkin menee nyt lujaa. Kovasikajutun lisäksi viime vuonna säväyttivät Säilöttyjä unelmia sekä laajan keskustelun herättänyt dopingelokuva, Sinivalkoinen valhe.
Rauhallisuudellaan vakuuttava ja vetoava kolmiodraama 1950-luvun Englannista.
Lue arvio »
Tyylikäs kuvaus, viiltävä käsikirjoitus sekä ohjaaja David Cronenbergin luoma vinksahtanut maailma, joka kuitenkin korreloi riittävästi todellisen kanssa. Cosmopoliksen haluaa katsoa uudestaan ja uudestaan, ja se on paljon se.
Lue arvio »
Toinen vaikuttava kolmiodraama viime vuodelta kuvaa rakkauden elämänkaarta rehellisesti ja tarkkanäköisesti.
Lue arvio »
Roman Polanskin kamarikomedia on omassa lajissaan klassikko. Hykerryttävä käsikirjoitus kuljettaa hienosti elokuvaa, joka tapahtuu lähes kokonaan yhdessä asunnossa, yhden iltapäivän aikana.
Lue arvio »
1. Paras elokuva: Lincoln (Steven Spielberg)
2. Paras ohjaaja: Steven Spielberg (Lincoln)
3. Paras miespääosa: Joaquin Phoenix (Master)
4. Paras naispääosa: Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
5. Paras miessivuosa: Philip Seymour Hoffman (The Master)
6. Paras naissivuosa: Helen Hunt (Sessions)
7. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Michael Haneke (Amour)
8. Paras sovitettu käsikirjoitus: Behn Zeitlin & Lucy Alibar (Beasts of the Southern Wild)
9. Paras vieraskielinen elokuva: Amour (Michael Haneke)
10. Paras animaatioelokuva: Frankenweenie (Tim Burton)
Kärjessä fiktioelokuvan seitsemän muistamisen arvoista ja niiden alla dokumenttielokuvan TOP 5.
Fiktioelokuvan TOP 7 2012
Paul Thomas Andersonin myyttisen, raudanlujan ohjaustyön voi uskoa kestävän aikaa kuin pyhä kirja. Elokuva ei lyö heti laudalta vaan viipyilee mielessä pitkään katsomisen jälkeen. PTA:sta on nyt tullut niin hyvä, että Oscarit jättävät hänet rauhaan. Joaquin Phoenixin läpäisemätön pääosasuoritus on Daniel Day-Lewisin Lincolnin kanssa vuoden vahvimpia.
Lue lisää »
Fiktioelokuvassa harvoin näin perinpohjaisesti tutkiskeltu aihe – elämän päättyminen vanhuuteen – saa paljon Haneken viileästi etäältä seuraavasta, verkkaisesta ja kuvakieleltään staattisesta tyylistä. Draaman paljaassa avoimuudessa on jotain kaunista, vaikka hirvittävää.
Jacques Audiardin väkevä draama kertoo nyrkkisankarin ja kohtalon murjoman valaankouluttajan romanssin. Kuvakerronta, leikkaus etenkin, on mestarillista ranskalaisen rantakaupungin henkisille laitamille sijoittuvassa tyyliltään realistisessa, mutta käsikirjoitukseltaan lyyrisessä kertomuksessa.
Lue lisää »
John Le Carrén vakoilutrillerin herkullisen kuivan filmatisoinnin keskiössä ovat suurvaltapelin nappulat, joille inhimilliset vaikuttimet – turhamaisuus, kateus, uskollisuus – ovat kaikkein painavimpia. Gary Oldman mikronäyttelee yhdessä kirjavan uran merkkipaalusuorituksista.
Lue lisää »
Venäjän suurimman nykyohjaajan Aleksandr Sokurovin elokuva käy yksinäisenä, mutta pystypäin nykyaikaisen Faust-myytin kimppuun. Hämmästyttävä kuvallinen tyyli lainaa renesanssin taiteesta ja varhaisista valokuvista. Elokuva on nähtävä jo yksinomaan, koska huomattavan määrän otoksista voi kuvitella maalauksina.
Lue lisää »
Espoo Cinéssä nähty Just The Wind ottaa suuntansa Unkarissa 2008 ja 2009 tehdyistä hyökkäyksistä romanivähemistöä vastaan. Intiimi köyhän arjen kuvaus kehittyy väkivallan uhan sinfoniaksi. Piinaaviin mittoihin nouseva jännitys rakentuu etenkin kuvakielen kautta: hahmojen olan yli, linssi etäisyyksiin sumeana, kamera kuin pää alas painettuna. Tuntuu kuin joku löisi kohta takaapäin.
Nuoren kanadalaisauteur Xavier Dolanin veikeästi tyylittelevällä sukupuoliroolikuvauksella on edellistä karamellia todempi tarina, jonka teemat käyvät hienosti yhteen ohjaajan erityisen visuaalisen näkemyksellisyyden kanssa.
Dokumenttien top 5 (2012):
Ihmislähtöinen, kiihkoton ja stimuloiva tutkielma modernin ruoan eettisestä hinnasta loistaa taiteellisilla keinoillaan; työläisromanttiseen vivahtavan kuvauksen sekä äänen ja kuvakerronnan taitavalla yhteenasettelulla.
Lue lisää »
Loputtoman surullinen, mutta epätoivoon vaipumaton dokumentti kahdesta murhaajasta ja heidän julmien tekojensa kerrannaisvaikutuksista on poikkeuksellisen väkevä argumentti kuolemanrangaistuksen poistamiseksi.
Lue lisää »
Dylanin veroinen laulava kaupunkirunoilija Rodriguez jäi huippuotuottajiensakin ihmeeksi täyteen tuntemattomuuteen kahdella 1970-luvun taitteen albumillaan. Apartheidin Etelä-Afrikassa kriittisistä lauluista tuli kuitenkin osa vastarintaliikkeen identiteettiä. Ruotsalaisen Malik Bendjelloulin dokumentti on paitsi jännittävä etsivätarina, myös kertomus musiikista, epätavallisesta miehestä ja vähempiosaisten välisestä empatiasta.
Koyaanisqatsin pääkuvaajana kaupunkisinfonioiden perillisgenreen, globaaliin kuvarunoon erikoistunut Ron Fricke jatkaa Samsaralla vuoden 1992 Barakan jäljissä. Osin itserakennetuin 65mm kameroin ja puolen vuosikymmenen ajan kuvattu puheeton dokumentti ihmettelee ihmislajin paikkaa luonnossa. Meditatiivinen työ ei aiheidensa omaperäisyydessä yllä aivan edeltäjiensä tasolle, mutta kompositioiltaan se on kenties vuoden kaunein.
Haastatteludokumentti sisältää kertakaikkisen hämmästyttäviä lausuntoja Israelin armeijan keskustelutiedustelupalvelu Shin Betin entisiltä johtajilta. Erikoista Israelin palaestiinalaispartisaaneja tai -terroristeja vastaan vuosikymmeniä toimineiden älykkäiden ja tunnekylmien ammattilaisten haastatteluissa on niiden suorapuheinen kriittisyys maan hallituksien toimia kohtaan.
1. Paras elokuva: Argo (Ben Affleck)
2. Paras ohjaaja: Steven Spielberg (Lincoln)
3. Paras miespääosa: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
4. Paras naispääosa: Jennifer Lawrence (Unelmien pelikirja)
5. Paras miessivuosa: Robert DeNiro (Unelmien pelikirja)
6. Paras naissivuosa: Anne Hathaway (Les Misérables)
7. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Quentin Tarnatino (Django Unchained)
8. Paras sovitettu käsikirjoitus: Chris Terrio (Argo)
9. Paras vieraskielinen elokuva: Amour (Michael Haneke)
10. Paras animaatioelokuva: Räyhä-Ralf
—
11. Paras leikkaus: William Goldenberg (Argo)
12. Paras kuvaus: Claudio Miranda (Piin elämä)
13. Paras dokumentti: Searching for Sugar Man
14. Paras musiikki: Mychael Danna (Piin elämä)
Moonrise Kingdom täyttää kaikki ne kriteerit mitä Wes Anderson-elokuvalta parhaimmillaan sallii odottaa. Suloinen ja hurmaavan hauska rakkaustarina nuoresta karkuriparista kesällä ’65 on upeasti toteutettu kokonaisuus. Elokuvan tyylikkäät värisävyt, millintarkasti suunniteltu kuvaus ja omalaatuinen musiikki muistuttavat Andersonin parasta teosta, The Royal Tenenbaumsia.
Lue arvio »
Profeetan ohjaajan, Jacques Audiardin, mestariteos on yksi viime vuosien voimakkaimmista elokuvakokemuksista. Jokainen otos on henkeäsalpaavan kaunis ja Marion Cotillardin roolityö vuoden paras naispääosa, vaikka akatemia ei sitä noteerannutkaan.
Lue arvio »
Espoo Cinén 2012 avannut Michael Haneken Rakkaus on mainion leffavuoden rehellisin elokuva. Herkkä tarina vanhenemisesta legendojen Jean-Louis Trintignantin ja Emmanuelle Rivan näyttelemänä ei väkisin manipuloi katsojan emotionaalista tunnetilaa siirappisella musiikilla tai dialogilla. Rakkaus siitä huolimatta onnistuu iskemään kuin höyryjuna katsojan tunteisiin.
Sarah Polleyn toinen ohjaustyö Take This Waltz pääsi maailmanlaajuiseen levitykseen vasta vuoden 2012 puolessavälissä. Säkenöivä draama on onnistunut kuvaus rakkauden vastustamattomasta voimasta ja sen aiheuttamasta vastuuttomuudesta. Ilmiömäinen Michelle Williams on Hollywoodin kiistatonta eliittiä.
Lue arvio »
Ben Affleckin kolmas ja toistaiseksi täydellisin ohjaustyö sementoi Michael Bayn entisen luottonäyttelijän vakavasti otettavien ohjaajien joukkoon. Argon upeasti rytmitetty tarinankulku, hyvin tasapainotettu huumori sekä oikein ajoitettu jännitys tekevät siitä yhden vuoden viihdyttävimmistä elokuvista.
Lue (eriävä) arvio »
Erityismaininnat: Beasts of the Southern Wild ja Django Unchained.
1. Paras elokuva: Argo
2. Paras ohjaaja: Steven Spielberg (Lincoln)
3. Paras miespääosa: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
4. Paras naispääosa: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
5. Paras miessivuosa: Tommy Lee Jones (Lincoln)
6. Paras naissivuosa: Anne Hathaway (Les Misérables)
7. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Mark Boal (Zero Dark Thirty)
8. Paras sovitettu käsikirjoitus: Tony Kushner (Lincoln)
9. Paras vieraskielinen elokuva: Amour
10. Paras animaatioelokuva: Räyhä Ralf
Muista myös
● Elokuvavuosi 2014
● Elokuvavuosi 2013
● Elokuvavuosi 2011
● Elokuvavuosi 2010
● Elokuvavuosi 2009
● Elokuvavuosi 2008
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA