Elokuvavuosi 2007

(2007)

Filmikelojen joukosta löytyi todellisia helmiä… ja melkoisia ankkoja.

Lasse Lepola
julkaistu 2008-01-17 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Die Hard 4
Die Hard 4 

KUVA 3

Parfyymi
Parfyymi 

KUVA 2

The Simpsons Movie
The Simpsons Movie 

KUVA 1

Rocky Balboa
Rocky Balboa 

Jälleen on yksi vuosi vierähtänyt elokuvateattereiden penkeillä ja kotisohvien uumenissa. Filmikelojen joukosta löytyi todellisia helmiä… ja melkoisia ankkoja. Myös me täällä Filmgoerin toimituksessa valitsimme omat suosikkimme, ja siinä sivussa selkeät inhokit.

KARI GLÖDSTAF

En poikkeuksellisesti laadi listaa vuoden parhaimmista tai huonommista, sillä en keksinyt kumpaankaan kategoriaan maata mullistavia pätkiä. Vuosi 2007 jäi historiankirjoihin kotimaisen elokuvan 100-vuotisjuhlavuotena. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että kauppojen dvd-hyllyt täyttyivät vanhoista kotimaisista nimikkeistä, jotka tosiasiassa olivat olleet siellä jo vuosia aiemminkin.

Mitään kotimaisen elokuvan historiikkia tai muuta laajempaa katsausta menneeseen ei nähty sen enempää televisiossa kuin elokuvissakaan. Ehkäpä sitten sadan vuoden päästä?

Ulkomaisten elokuvien kohdalla mieleen jäivät paitsi tehostetykitykset, myös Rocky-saagan päätösosa Rocky Balboa sekä tietokoneaikaan päivitetty Die Hard 4.0. Kotikaupungissani eniten huomiota keräsi Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla, joka toivottavasti – joskaan ei todennäköisesti – jäi elokuvasarjan viimeiseksi osaksi loppuhuipennuksen ollessa jo täyttä tietokonepeliä. Toinen kohokohta täkäläisille elokuvissa kävijöille oli The Simpson Movie, joka toimikin kohtalaisesti onnistumatta kuitenkaan nousemaan aivan tv-sarjan tasolle. Myös Harry Potter -sarjan tuorein tuotos, Harry Potter ja Feeniksin kilta oli miellyttävä yllätys. Kotimaisista elokuvista niin Ganes, Joulutarina kuin Röllin sydän -animaatiokin voidaan laskea “ihan mukaviksi tuttavuuksiksi”.

DVD-puolella huomio kiinnittyi Blu-rayn ja HD-DVD:n formaattisotaan, joka tässä vaiheessa näyttänee kääntyvän Blu-rayn voitoksi – joskin lopullinen tulos lienee selvillä vasta muutaman vuoden kuluttua. Kotimaisista dvd-julkaisuista etusijalle nostan Andrei Tarkovskin alkupään julkaisut, Euroopassa kehuja saavat Eurekan laadukas Masters of Cinema -sarja sekä Ruotsissa julkaistu kuuden mykkäelokuvan kokoelmaboksi. USA:n markkinoiden ehdoton voittaja on joulukuussa ilmestynyt, yli kaksikymmentä John Fordin elokuvaa sisältävä kokoelma Ford at Fox (R1, NTSC)

ANTTI HONKALA

Eurooppalaisista ja aasialaisista elokuvista vain harva löysi tiensä meillä Suomessa elokuvateattereihin, tai edes DVD:lle vuonna 2007. Vuosi oli siis jälleen kerran hyvin amerikkalainen vuosi elokuvatarjonnaltaan, ja tämä näkyy myös top-listoillani. Tässä vaiheessa täytyy muistuttaa, että useat vuoden merkittävimmistä elokuvista eivät ole vielä saapuneet Suomen maaperälle tätä listaa kirjoittaessani, jonka takia 2007 vuoden elokuvia tulee jälleen löytymään ensi vuoden listaltani.

Tänäkään vuonna suomalaisten elokuvien puuttuminen top-5 listalta ei ole sen enempää sattuma kuin yllätyskään.

Vuoden positiivisista tapauksista olisi voinut tehdä vaikkapa top-10-listan, sillä hyviä elokuvia oli runsaasti tarjolla. Varsinkin Edvard Nortonin hyvin henkilökohtainen projekti Kirjava huntu, ja Tom Tykwerin ohjaama Parfyymi tuottivat poikkeuksellisia nautinnon hetkiä.

Kuten aina, huonojen elokuvien listaa olisi voinut jatkaa melkein loputtomiin, mutta mitäpä moisia muistelemaan. Guy Ritchien uusimmasta surkeudesta kerrottakoon kuitenkin sen verran, että elokuva on valmistunut jo vuonna 2005, mutta se päästettiin Suomessa levitykseen vasta vuoden 2007 lopulla – ja suoraan DVD:lle.

Hyvää elokuvavuotta 2008 kaikille FilmGoerin lukijoille! May it be a great one!

Parhaimmat:

1. Parfyymi
2. Kirjava huntu
3. The Good Shepherd
4. Kirjeitä Iwo Jimalta
5. Zodiac

Kalkkunat:

1. Sekavia suhteita
2. Taxi 4
3. Revolver
4. Catch & Release
5. 300
+ erikoismaininnat: Jaettu Berliini, Sävel ja sanat, Norbit, Tali-Ihantala 1944, Nuori Hannibal

LASSE LEPOLA

Olipahan melkoinen vuosi! Kiinnostukseni leffateatterin lippuluukkua kohtaan romahti täysin. Keskitin tarmoni DVD julkaisuihin ja erilaisiin “klassikkoelokuvia” esittäviin maksukanaviin, kuten vaikkapa KinoTv. Vuoden aikana tulikin kahlattua pitkälle kolmatta sataa elokuvaa. Seikkailin DVD ja maksu-tv viidakossa täysin laidasta laitaan, mutta pääpaino oli kuitenkin juuri 80-90 lukujen tuotannoilla. Sain todeta, että nämä minulle kultaiset leffa-ajat eivät koskaan enää palaa… Moni suosikkinäyttelijäni on pahasti ikääntynyt. Mistä tilalle Harrison Fordin ja Mel Gibsonin kaltaisia tähtiä?
Kuten nähdä saattaa, top listani koostuvat sekä 2006 että 2007 vuonna valmistuneista elokuvista. Tämä siksi, että DVD osasto laahaa puolisen vuotta maailmanensi-iltaa perässä. Useamman hyvän (ja huonon) elokuvan valmistumisvuosi oli siis 2006 mutta Suomeen, ja DVD:lle, ne saapuivat vasta 2007.

Viime vuoden tapaan vain kalkkunalistalle oli tungosta. Ehdoton ykkönen oli kerrassaan hyytävän mainion Saw elokuvasarjan totaalinen pilaaminen. Ja aivan kuin tämä kolmas yritys ei olisi riittänyt, tekijät kyhäsivät heti perään neljännen. Viidettä kauhulla odotellessa. Menneeseen vuoteen mahtuu tukku muitakin todellisia rimanalituksia. Pitkästyttävä World Trade Center tuhlasi aikaani raunioita kyttäillessä ja Jackass hemmot saivat vereni jälleen kiehumaan. En katso MTV:tä enää koskaan. No niin, lista olisi loputon…

Onneksi vuoteen mahtui paljon hyvääkin. Paatuneena Die Hard fanina olin enemmän kuin innoissani päästessäni todistamaan John McClanen paluuta valkokankaalle. Kylmiä väreitä aiheutti myös erään toisen legendan kohtaaminen: Rocky Balboa. Kaikesta siirappimaisuudestaan huolimatta tarinan langat solmittiin hyvin ja Italian Ori päästettiin niille kuuluisille vehreämmille laitumille. Erikoistehosteiden (hyvien sellaisten) ystävänä kelpuutan mielipiteitä jakaneen Transformersin vuoden parhaiden saavutusten listalle. Sanokaa mitä sanotte. Yllätysvetona top-listalleni kohoaa Paholainen pukeutuu Pradaan. Anne Hathawayn pirteä tulkinta ja David Frankelin iloinen ohjaus toivat sitä kaipaamaani raikasta tuulahdusta vuosien takaa.

Kaiken kaikkiaan elokuvavuosi 2007 oli parempi kuin edeltäjänsä. En perusta tätä väitettä mihinkään muuhun kuin omaan näppituntumaan. Tästä on hyvä jatkaa. Pysytään katselulla!

Parhaimmat:

1. Die Hard 4.0
2. Transformers
3. Rocky Balboa
4. Paholainen pukeutuu Pradaan

Kalkkunat:

1. Snakes on a Plane
2. World Trade Center
3. Jackass II
4. Saw III (ja IV)

kuvat: 1. © 2006 Metro-Goldwyn-Mayer, Rogue Marble, Columbia Pictures Corporation, Revolution Studios ja Chartoff-Winkler Productions, 2. © 2007 Akom Production Company, Gracie Films ja Twentieth Century-Fox Film Corporation, 3. © 2006 Constantin Film Produktion, VIP 4 Medienfonds, Nouvelles Éditions de Films, Castelao Producciones S.A., Davis-Films, Ikiru Films S.L., 4. © 2007 Cheyenne Enterprises, Dune Entertainment ja Twentieth Century-Fox Film Corporation, 5. © 2006 Paramount Pictures, Double Feature Films, Intermedia Films, Kernos Filmproduktionsgesellschaft & Company.

koonnut: © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202