Elokuvavuosi 2001

(2001)

Kun vuosi 2001 muistetaan Yhdysvaltoihin kohdistuneista terrori-iskuista, muistetaan elokuvavuosi muutamaa suurelokuvaa lukuunottamatta vaisuna.

julkaistu 2002-01-09 / päivitetty 20.06. klo 20:08

Elokuvavuosi 2001

Kun mennyt vuosi 2001 muistetaan Yhdysvaltoihin kohdistuneista terrori-iskuista muistetaan elokuvavuosi muutamaa suurelokuvaa lukuunottamatta vaisumpana mitä aikaisempi vuosi 2000. FilmGoer on tehnyt yhteenvedon menneestä vuodesta. Sivulla kriitikot rankkaavat elokuvat järjestykseen ja kotimaisen ja ulkomaisen elokuvantarjonta käydään läpi.

Kotimainen elokuva

Vuosi 2001 oli takapakkia suomalaiselle elokuvalle, kun vuodesta 1996 alkanut nousukausi vaihtui laskuun. Tämä ei ole kuitenkaan sen erikoisempaa, ainoastaan luonnollista seuraamusta pitkän menestyksellisen ajanjakson jälkeen. Vuosi 2001 alkoi kotimaisittain lupaavasti Rentun Ruusun ensi-illalla 5.1. Alkuvuoteen on aina mahtunut enemmän kotimaisia elokuvia mitä kesään ja loppuvuoteen yhteensä. Kevään positiivinen yllättäjä oli nuorista kilpapyöräilijöistä kertonut Cyclomania ja suuren arvosteluhajauman taas teki Ponterosa.

Kesän hiljaisemman kauden jälkeen teattereissa riitti taas niin kotimaisia kuin ulkomaisia elokuvia. Nuorisoelokuva Young Love, Joki, Emmauksen tiellä ja oiva suomen-ruotsalaiskuvaus Leijat Helsingin yllä. Olli Saarelan Rölli ja metsänhenki oli vuoden odotetuimmista kotimaisista elokuvista. Samoin vuoden viimeinen elokuva Minä ja Morrison, joka sai ensi-iltansa Helsingissä muutama päivä ennen vuoden loppua. Alkuvuoden Timo Koivusalon Rentun ruusu, joka kertoi kansanlaulaja Irwin Goodmanista keräsi komean määrän reilusti yli 350 000 katsojaa.

Ulkomainen elokuva

Ulkoimainen elokuva toi teattereihin suuria ja pieniä elokuvia. Tarjonta sisälsi Hollywood-tuotantoa kuin myös menestyneitä ruotsalaisia elokuvia. Vuoden viimeiset kuukaudet olivat suuri piikki, kirjafilmatisointi Harry Potter ja viisasten kiven ja Taru Sormusten herrasta: Sormuksen ritareiden ansiosta. Potter ja Sormusten herrasta keräsivät yhteensä lähes 600 000 katsojaa, joka on vähintään hyvä saavutus vain alle 40 päivässä. Elokuvat jatkavat teattereissa vielä kevään ajan.

Kesäksi teattereista siirryttiin terasseille, jolloin suurelokuvat Pearl Harbor ja Muumion paluu olivat varmojan tapauksia, myöhemmin myös tietokonepelistä filmille muutettu toiminta Lara Croft Tomb Raider. Vuoden naiselokuva oli Bridget Jonesin päiväkirja, se keräsi lähes 300 000 katsojaa. Odotettu filmatisointi oli varmasti edesmenneen Stanley Kubrickin luonnoksista väsätty Steven Spielbergin A. I. – Tekoäly.

Vuosi 2001 sisälsi suurelokuvien lisäksi monia yllätyksiä Hollywoodin ulkopuolisilta alueilta. Kauko-Idän ihme oli mahtavan katsoja- ja arvostelumenestyksen saavuttanut Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme, joka oli keväällä kerännyt myös Oscareita Amerikan maalla. Iloinen ja kotimaassaan Britaniassa menestynyt Billy Elliot tarttui musiikin kautta teollisuuskaupungin rakenteisiin, kun samalla Jalla! Jalla! nauratti omalla asenteellaan ruotsalaisessa kulttuurikirjossa. Syksyn piristys oli säihkyvä musikaali Moulin Rouge, jonka pääosissa lauloivat Nicole Kidman ja Ewan McGregor.

Vuoteen 2001 mahtui myös nämä mainitsemisen arvoiset elokuvat: ohjaajan versio kauhunklassikosta Manaaja, odotettu jatko-osa Hannibal, tieteiselokuva Apinoiden planeetta, elokuvallisesti erilainen trilleri Memento, huumetarina Traffic ja Renny Harlinin floppi Driven.

Video- ja DVD-julkaisu ja televisio tarjosivat kasvavan määrän elokuvia, joiden taso vaihteli roimasti. Vuosi 2001 osoitti sen, että tuleva Digi-TV on uusi askel tv-ajassa ja menestynyt DVD-tekniikka varmisteli jalansijojaan. Muutaman vuoden sisällä VHS-elokuvat tullaan syrjäyttämään DVD:n voimalla. Uudesta tekniikasta onkin seurannut vanhojen klassikkoelokuvien uudelleen marssin aika.

Kriitikoiden mielipiteet

FilmGoerin kriitikot rankkasivat menneeltä vuodelta näkemänsä elokuvat paremmuus- ja surkeusjärjestyksiin. Riippuen näkökulmasta mikä on ollut elokuvan ensi-iltapäivämäärä on joukkoon mahtunut vanhempiakin elokuvia. Vuoden menestyjä oli selkeästi Taru Sormusten herrasta: Sormuksen ritarit, huonoja elokuvia taas olivat Driven ja Pearl Harbor.

KARI GLÖDSTAF

Yleisesti ottaen ihan hyvä vuosi. Odottamani Manaaja ei pettänyt. Harry Potter oli positiivinen yllätys, samoin Taru Sormusten herrasta, jolta en odottanut mitään. Useita limboja, turhia jatko-osia, jotka olisivat saaneet jäädä tekemättä. Valitettavan paljon tehoste-elokuvia. TV-elokuvat edelleen, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, tusinatavaraa, mutta ilahduttavaa on huomata vanhojen klassikoiden (kuten Rio Bravo, Hitchcock-filmit, Kubrick-boxi) tulo DVD:lle.

TOP-5
1. Manaaja – Director’s Cut (RM)
2. Harry Potter ja viisasten kivi (KG)
3. Taru Sormusten herrasta: Sormuksen ritarit (AH)
4. Blow
5. Traffic (RM)

BOTTOM-5
1. Driven (RM)
2. Muumion paluu (AH)
3. Pearl Harbor (RM)
4. Hannibal (RM)
5. Lara Croft: Tomb Raider (RM)

ANTTI HONKALA

Vuonna 2001 ei omasta mielestäni erikoisen legendaarisia elokuvia syntynyt Sormusten Herra-trilogian ensimmäistä osaa lukuunottamatta. Voi olla, että allekirjoittanut on syyllistymässä johonkin anteeksi antamattomaan unohdukseen niin sanoessaan, mutta sanonpa sen kuitenkin. Mementon otin top-5-listaan ihan jo senkin takia, että se tuntui olevan vuoden oivaltavin elokuva. Harvoin tulee vastaan elokuvaa, joka on aidosti erilainen. Huonojen elokuvien top-5-listaa pitää perustella sen verran, että vaikka Taistelukenttä Maa ei olekaan virallisesti tämän vuoden elokuva niin se oli tosiaankin niin huono elokuva, että oli pakko ottaa se vielä tämänkin vuoden listaan. Muut tämän listan elokuvista eivät ole välttämättä teknisesti vuoden huonoimpia leffoja, mutta ne seisovat listalla osoituksena siitä, että käsittämättömän suurella rahalla voidaan tehdä myös käsittämättömän huonoa ja yleisöä halventavaa viihdettä. Hävetkään Hollywood-studiot!

TOP-5
1. Taru Sormusten herrasta: Sormuksen ritarit (AH)
2. Hannibal (RM)
3. Memento
4. Cast Away – tuuliajolla (RM)
5. Space Cowboys

BOTTOM-5
1. Taistelukenttä maa (AH)
2. Pearl Harbor (RM)
3. Blade
4. Lara Croft: Tomb Raider (RM)
5. Evoluutio

RAIMO MIETTINEN

Jokavuotinen ongelma toistui: teattereissa esitettiin huonoja elokuvia, jotka olisivat saaneet joutua suoraan videolle, kun taas monet videolle tulleet olisivat kuuluneet teatterilevitykseen. Tarantinomainen Tuhon tiellä ja klaustrofobiaa aiheuttava Cube – Kuutio esimerkkeinä. Vuosi oli suurelokuva Taru Sormusten herrasta odottelua ja laskua alaspäin kotimaisella elokuvarintamalla. Kokonaisuudessaan vuosi oli kuitenkin hyvä huonoine ja hyvine puolineen.

TOP-5
1. Leijat Helsingin yllä (RM)
2. Memento
3. Shrek (RM)
4. Manaaja – Director’s Cut (RM)
5. Melkein julkkis (RM)

BOTTOM-5
1. Driven (RM)
2. Scary Movie 2
3. Vertical Limit (RM)
4. Eläintohtori 2
5. Muumion paluu (AH)

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202