Elokuvalehdet ProScreen ja TV Elokuvat

(2004)

Syyskuussa ja lokakuussa (2004) alkaa ilmestyä kaksi uutta elokuvalehteä. Näistä TV Elokuvat on nimensä mukaisesti television elokuvatarjontaan keskittyvä aikakauslehti.

julkaistu 2004-09-20 / päivitetty 22.07. klo 14:02

Syyskuussa ja lokakuussa (2004) alkaa ilmestyä kaksi uutta elokuvalehteä. Näistä TV Elokuvat on nimensä mukaisesti television elokuvatarjontaan keskittyvä aikakauslehti. Lehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa sisältäen sivuillaan kahden kuukauden TV-elokuvat. Lehteä julkaisevan Hohto Publishing Oy:n Antti Tolonen uskoo lehdellä olevan tilaa Suomen televisiolehtimarkkinoilla. (Tuoreen tiedon mukaan juorulehdiksi laskettavat 7 päivää, OHO! ja uudistunut Katso ovat kasvattaneet lukikuntaansa, Lähde: YLE). Näiden lehtien joukkoon TV Elokuvat ei pyri, vaan jättää juorujen levittämisen muille lehdille. Seuran ja Suomen kuvalehden välissä julkaistava TV-Maailma on todennäköisen kilpailija uudelle lehdelle. Sanomalehdistä mm. Helsingin Sanomien Nyt-liite julkaisee sesonkien (kevät/syksy) mukaan laajoja katsauksia tulevista televisioelokuvista. TV Elokuvat-lehden myötä elokuvadiggarit toivottavasti pystyvät helpommin tutustumaan tuleviin elokuviin ja sarjoihin. Todelliseksi elokuva-aktivistin lahjaksi osoittautunut YLE Teema huomioidaan lehden sivuilla, joka on mielestäni yksi vallan hyvä syy tutustua lehteen.

Hohto-korporaation toinen uusi elokuvalehti ProScreen tipahti postiluukusta tänään. Kyseessä on elokuva-alan “ammattilaisten ammattilehti ja on line-palvelu”. Selvästi pienemmälle lukijakunnalle tarkoitetun lehden debyyttinumerossa on tuttujen top-listojen lisäksi alan ammattilaisten haastatteluja kuin ajankohtaiset tiedot tulevista elokuvista ja tapahtumista. Top-listat ovat edustettuna hyvin. Mukana on yli 20 maan lipputulot hajanaisilta ajanjaksoilta (yllättäen Argentiina ja Yhdistyneet arabiemiraatit). Myös Suomen teatterilevityksessä olevien elokuvien suosion voi tarkistaa sekä katsojamäärissä että euroina. Samanlaista euromääräistä arvottamista on näkynyt myös kuluttajapuolella Suomessa, joka mielestäni ei ole järkevää taiteen muodoksi miellettyä elokuvaa kohtaan. Elokuvan suosion mittaaminen rahavirran syvyyden perusteella on peräisin tietenkin Yhdysvalloista.

“Lippujen hintojen nostamisella voitaisiin saada aikaan pientä piristymistä myös tällä elokuva-alan sektorilla.”

ProScreenin haastatteluissa FS Film Oy:n Lasse Hyyti pohtii suomalaisen elokuvateatteribisnestä. Kotimaisen elokuvan buumin myötä katsojat ovat innostuneet katsomaan suomalaista elokuvaa, ja tämä on näkynyt myös katsojamäärissä. Tulevaisuuden näkymistä puhuttaessa Hyyti mainitsee teatteribisneksen kasvun pysähtyneen. Lippujen hintojen nostamisella voitaisiin saada aikaan pientä piristymistä myös tällä elokuva-alan sektorilla. Tavallisena elokuvissa kävijänä tämä tuntuu tyrmäävältä kuulla, sillä tällä hetkellä ymmärtääkseni Suomen elokuvateattereiden hinnat ovat jo pilvissä eurooppalaisestikin mitattuna. 10 euron hinta nyt perjantai-iltana ensi-illassa on jo monelle elokuvien kohderyhmäläiselle eli opiskelijalle liikaa.

Alan muutosten aiheuttamaa kieroutta kuvaa se, että DVD-elokuvamarkkinoilla Suomi on tällä hetkellä yksi Euroopan edullisimpia maita. Hinnat ovat laskeneet selvästi ja nykyään tuoreen julkaisun saa helposti alle 20 eurolla. Suurimpana syynä on Anttilan hinnanpoljenta, jossa uudet ensi-iltaan tulleet DVD:t päätyvät nopeassa kierrossa alelaareihin. Fiksu asiakas noutaa suosikkinsa pari viikkoa myöhemmin alennuksesta 10 euron hintaan. Free Record Shopin toimitusjohtajan Elena Katajan mukaan hinnat tulevat pysymään alhaalla. Se minkälaiset vaikutukset vääristyneillä markkinoilla on jatkossa DVD-elokuvien hintaan tai julkaisuun jää nähtäväksi.

ProScreenin ja TV Elokuvat julkaisija Hohto Publishing on tehnyt rohkean ja järkevän tuntuisen ratkaisun tarjotessaan selvästi tietylle ryhmälle suunnattua elokuvalehteä. ProScreenin toimituksessa häärii samoja kirjoittajia mitä julkaisijan kahdessa muussa lehdessä Hohdossa ja DVD Hohdossa. Herää kysymys ovatko kirjoittajat todella näin laajalti osaavia toimittajia mitä kovin erilaiset ProScreenin ja Hohdon lukijat vaativat?

teksti: © 2004 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Gagarine - Kiertoradalla

| 08.10.

Kohottava nuorisoromanttinen avaruussatu tallentaa koskettavasti entisen kommunistilähiön purkuprosessin sekä kodittomuuden trauman.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

Freddy tunnistaa Battyssa kaltaisensa.

Kuka pelkää puudelia Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202