Elokuvalehdet ProScreen ja TV Elokuvat

(2004)

Syyskuussa ja lokakuussa (2004) alkaa ilmestyä kaksi uutta elokuvalehteä. Näistä TV Elokuvat on nimensä mukaisesti television elokuvatarjontaan keskittyvä aikakauslehti.

julkaistu 2004-09-20 / päivitetty 22.07. klo 14:02

Syyskuussa ja lokakuussa (2004) alkaa ilmestyä kaksi uutta elokuvalehteä. Näistä TV Elokuvat on nimensä mukaisesti television elokuvatarjontaan keskittyvä aikakauslehti. Lehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa sisältäen sivuillaan kahden kuukauden TV-elokuvat. Lehteä julkaisevan Hohto Publishing Oy:n Antti Tolonen uskoo lehdellä olevan tilaa Suomen televisiolehtimarkkinoilla. (Tuoreen tiedon mukaan juorulehdiksi laskettavat 7 päivää, OHO! ja uudistunut Katso ovat kasvattaneet lukikuntaansa, Lähde: YLE). Näiden lehtien joukkoon TV Elokuvat ei pyri, vaan jättää juorujen levittämisen muille lehdille. Seuran ja Suomen kuvalehden välissä julkaistava TV-Maailma on todennäköisen kilpailija uudelle lehdelle. Sanomalehdistä mm. Helsingin Sanomien Nyt-liite julkaisee sesonkien (kevät/syksy) mukaan laajoja katsauksia tulevista televisioelokuvista. TV Elokuvat-lehden myötä elokuvadiggarit toivottavasti pystyvät helpommin tutustumaan tuleviin elokuviin ja sarjoihin. Todelliseksi elokuva-aktivistin lahjaksi osoittautunut YLE Teema huomioidaan lehden sivuilla, joka on mielestäni yksi vallan hyvä syy tutustua lehteen.

Hohto-korporaation toinen uusi elokuvalehti ProScreen tipahti postiluukusta tänään. Kyseessä on elokuva-alan “ammattilaisten ammattilehti ja on line-palvelu”. Selvästi pienemmälle lukijakunnalle tarkoitetun lehden debyyttinumerossa on tuttujen top-listojen lisäksi alan ammattilaisten haastatteluja kuin ajankohtaiset tiedot tulevista elokuvista ja tapahtumista. Top-listat ovat edustettuna hyvin. Mukana on yli 20 maan lipputulot hajanaisilta ajanjaksoilta (yllättäen Argentiina ja Yhdistyneet arabiemiraatit). Myös Suomen teatterilevityksessä olevien elokuvien suosion voi tarkistaa sekä katsojamäärissä että euroina. Samanlaista euromääräistä arvottamista on näkynyt myös kuluttajapuolella Suomessa, joka mielestäni ei ole järkevää taiteen muodoksi miellettyä elokuvaa kohtaan. Elokuvan suosion mittaaminen rahavirran syvyyden perusteella on peräisin tietenkin Yhdysvalloista.

“Lippujen hintojen nostamisella voitaisiin saada aikaan pientä piristymistä myös tällä elokuva-alan sektorilla.”

ProScreenin haastatteluissa FS Film Oy:n Lasse Hyyti pohtii suomalaisen elokuvateatteribisnestä. Kotimaisen elokuvan buumin myötä katsojat ovat innostuneet katsomaan suomalaista elokuvaa, ja tämä on näkynyt myös katsojamäärissä. Tulevaisuuden näkymistä puhuttaessa Hyyti mainitsee teatteribisneksen kasvun pysähtyneen. Lippujen hintojen nostamisella voitaisiin saada aikaan pientä piristymistä myös tällä elokuva-alan sektorilla. Tavallisena elokuvissa kävijänä tämä tuntuu tyrmäävältä kuulla, sillä tällä hetkellä ymmärtääkseni Suomen elokuvateattereiden hinnat ovat jo pilvissä eurooppalaisestikin mitattuna. 10 euron hinta nyt perjantai-iltana ensi-illassa on jo monelle elokuvien kohderyhmäläiselle eli opiskelijalle liikaa.

Alan muutosten aiheuttamaa kieroutta kuvaa se, että DVD-elokuvamarkkinoilla Suomi on tällä hetkellä yksi Euroopan edullisimpia maita. Hinnat ovat laskeneet selvästi ja nykyään tuoreen julkaisun saa helposti alle 20 eurolla. Suurimpana syynä on Anttilan hinnanpoljenta, jossa uudet ensi-iltaan tulleet DVD:t päätyvät nopeassa kierrossa alelaareihin. Fiksu asiakas noutaa suosikkinsa pari viikkoa myöhemmin alennuksesta 10 euron hintaan. Free Record Shopin toimitusjohtajan Elena Katajan mukaan hinnat tulevat pysymään alhaalla. Se minkälaiset vaikutukset vääristyneillä markkinoilla on jatkossa DVD-elokuvien hintaan tai julkaisuun jää nähtäväksi.

ProScreenin ja TV Elokuvat julkaisija Hohto Publishing on tehnyt rohkean ja järkevän tuntuisen ratkaisun tarjotessaan selvästi tietylle ryhmälle suunnattua elokuvalehteä. ProScreenin toimituksessa häärii samoja kirjoittajia mitä julkaisijan kahdessa muussa lehdessä Hohdossa ja DVD Hohdossa. Herää kysymys ovatko kirjoittajat todella näin laajalti osaavia toimittajia mitä kovin erilaiset ProScreenin ja Hohdon lukijat vaativat?

teksti: © 2004 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Bruce Springsteen

Western Stars

| 19.12.

Kuka sanoi, ettei vanha Pomo opi uusia temppuja?

Lue lisää »
Joel Kinnaman

Kolme sekuntia

| 27.11.

Korruptio ja puolalainen mafia kurittavat perhettään kalterien takaa puolustavaa ex-linnakundia.

Lue lisää »
Helena Zengel

System Crasher

| 02.12.

Sosiaalipunkin pinkki pienoistulivuori purkautuu rajusti Saksan lastensuojelun rattaista.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202