DocPoint 2012 kosketti ja pysäytti

DocPoint 2012

| FESTIVAALI

DocPoint-festivaali (24.-29.1.2012) toi tänäkin vuonna Helsingin elokuvateattereihin vuoden parhaita kotimaisia ja ulkomaisia dokumenttielokuvia.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2012-01-30 / päivitetty 20.06. klo 19:07

KUVA 4

George Harrison
George Harrison 

KUVA 3

You've been Trumbed
You've been Trumbed 

KUVA 2

Jaffa, the Orange’s Clockwork
Jaffa, the Orange’s Clockwork 

KUVA 1

Säilöttyjä unelmia
Säilöttyjä unelmia 

DocPoint-festivaali (24.-29.1.2012) toi tänäkin vuonna Helsingin elokuvateattereihin vuoden parhaita kotimaisia ja ulkomaisia dokumenttielokuvia. Pohjoismaiden suurimman dokumenttifestivaalin ohjelmistossa oli tuoreita ja ajankohtaisia elokuvia muun muassa arabimaista ja Euroopasta.

Festivaalin ohjelmisto oli jaettu 17 kategoriaan, joiden avulla pystyi paremmin hahmottamaan ohjelmiston laajuuden. Alla on otteita muutamasta kategoriasta.

Kotimaisia dokumentteja

Tänä vuonna kotimaiseen esityssarjaan ilmoitettiin 60 elokuvaa. Näistä valittiin DocPointin ohjelmistoon 17 dokumenttia. Valintaraati piti ilahduttavana sitä, että tekijät ovat tarttuneet rohkeasti kotimaisiin aiheisiin ja toisaalta myös uskaltaneet matkustaa kaukomaille aiheiden perässä. Poimintoina tästä kategoriasta voisi nostaa esille kolme elokuvaa: Kaisa Gaurilofin säilyketeollisuudesta kertovan Säilöttyjä unelmia (lue myös Aleksi Salosen arvostelu), Aleksi Raijin suomalaisen surffielokuvan Finnsurf ja Sonja Lindenin koneiden mahdollisuuksista kertovan Five Star Exitence. Myös suomalaisten oppilastöiden sarjassa oli koskettavia lyhyitä dokumentteja.

Kunnianosoitus Eyal Sivanille

Palkittu dokumentaristi Eyal Sivan oli festivaalin päävieras ja piti sunnuntaina Masterclass-luennon. Kerrotaan, että hän katsoo tarkasti ja kuvaa katsomaansa vielä tarkemmin. Neljä hänen dokumenteistaan oli koottu Meet the Master: Eyal Sivan -sarjaan. Route 181 on nelituntinen matka Israelissa asuvien ihmisten elämän kohtaloihin ja asenteisiin. The Specialist, Portrait of a Modern Criminal kuvaa Adolf Eichmannia kameran ollessa vankkumattomasti oikeussalissa, ja elokuva on karmean huikea. Jaffa, the Orange’s Clockwork on kaunis tarina appelsiinilehtojen kohtaloista.

Musiikin tekijöitä

Thank yo for the music -sarjaan on koottu dokumentit George Harrisonista, Ozzy Osbournesta, U2:sta ja islantilaisesta Sigur Ros -yhtyeestä. Musiikkidokumentit tuovat mukavaa vaihtelua ohjelmistoon.

Vastavirtaan

Power of the people -sarjaan on koottu dokumentteja, joissa pohditaan muun muassa mitä tapahtuu, kun kansalaiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä? Aktivistit, lammasfarmarit ja tavalliset talonomistajat puolustavat ideologiaansa ja omaisuuttaan valtaapitäviä ja öykkäreitä vastaan. Anthony Baxterin dokumentissa You have been Trumbed viedään katsoja keskelle Skotlantia, jonne Donald Trump on rakentamassa jättimäistä Golf-paratiisia. Tämä ei kuitenkaan ole kovin hyvä diili paikallisille, joiden kodit joutuvat purku-uhan alle. Dokumentti osoittaa karulla tavalla, kuinka kuitenkin rahalla ja maineella on taipumus jyrätä soraäänet alleen.

Roskaa ja taidetta

Hyvä design pelastaa arjen. Huonosti suunniteltu tavara päätyy kaatopaikalle. Onneksi roskastakin saa tarvittaessa taidetta. Design/Garbage -elokuvasarja esitettiin osana World Design Capital Helsinki 2012-vuoden ohjelmaa. Ballroom Dancer, tosielämän jännityskertomus Catfish, erilainen rakkaustarina Planet of Snail ja dokumentti ajajalegenda Ayrton Sennasta. Mukana on myös maailman ensimmäisen 3D-dokumentin, Werner Herzogin Cave of Forgotten Dreams, Suomen ensi-ilta.

Parhaimmillaan dokumentti kykenee tiivistämään olennaisen olemassa olevasta. Kaiken kaikkiaan DocPoint 2012 tarjosi monipuolisen ohjelmiston, josta jokainen katsoja varmasti löysi itselleen sopivaa katsottavaa. Mukana oli koskettavia, pysäyttäviä ja myös hauskoja elokuvia. Toivottavasti mahdollisimman moni näistä ansiokkaista dokumenteista nähdään valkokankailla tai television dokumenttiohjelmistossa.

Teksti: © 2012 Heta Kämäräinen

Lähde ja kuvat: Docpoint.fi

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202