Espoo Cine 2011: Toivoa ja toivottomuutta

Espoo Ciné 2011 (2011)

| FESTIVAALI

Kymmenpäiväiseksi venynyt Espoo Ciné jäi kahdesta edellisvuodesta katsojaluvuin mitattuna, mutta valikoimaltaan festivaali oli tavallista kiinnostavampi.

julkaistu 2011-08-29 / päivitetty 11.08. klo 11:11

KUVA 4

Attenberg
Attenberg 

KUVA 3

Gamin au Vélo
Gamin au Vélo 

KUVA 2

Tree of Life
Tree of Life 

KUVA 1

Turin Horse
Turin Horse 

Kymmenpäiväiseksi venynyt Espoo Ciné jäi kahdesta edellisvuodesta katsojaluvuin mitattuna  (n. 23 000), mutta valikoimaltaan festivaali oli tavallista kiinnostavampi. Esillä oli runsaasti muun muassa Cannesissa ja Berliinissä menestyneitä, korkealaatuisia teoksia. Ajatuksia niin ikään määrällisesti tavoitteesta jääneestä, mutta taiteellisesti erinomaisesta omasta festarikattauksestani, kiinnostavimmat edellä:

Béla Tarr: A Torinói ló - 5 tähteä. Friedrich Nietzsche koki tunnetusti lopullisen hermoromahduksen nähtyään ajurin piiskaavan hevostaan julmasti. Tarrin kaikkiaan 30:llä otoksella kertoma tragedia keskittyy hevoseen ja ajuriin sekä vanhan miehen tyttäreen, heidän alati kurjistuvaan olemassaoloonsa tuulen pieksämällä aroseudulla. Äärilleen pelkistetty kuvakieli ei totisesti säästelee katsojaa, mutta ankara tyyli loihtii hengissäpysymisen rajoilla häilyvien ihmisten elosta kamalalla tavalla mahtavan kuvan. Kertomus toimii allegoriana nihilistifilosofin mielen liekin sammumiselle ja nietzscheläisen maailmankuvan lihaksi tulemiselle.

Terrence Malick: The Tree of Life - 5 tähteä. Avajaiselokuvana nähty Tree of Life on oodi ihmettelevälle minälle. Ohjaajan vuosia valmisteleman suurtyön henkilökohtaisuus laajenee universaaliksi hengellisen tematiikan kautta. Leikkaukselta ja kuvaukseltaan elokuvahistorian kärkeen sijoittuvan työn ihmeellisin hedelmä on fragmentein kerrottu kasvu syntymästä kielen maailmaan. Siinä ilmenee tiivistetyimmin elokuvan filosofia olemisen luonteesta ja yksilön kokemuspiirin keskeisyydestä. Lue koko arvio >>

Jean-Pierre ja Luc Dardenne: Le gamin au vélo - 5 tähteä. Yksinkertaisuudessaan kaurismäkeläinen tarina isänsä hylkäämän nuoren pojan kamppailusta on runollista realismia parhaimmillaan. Vikkeläliikkeinen Cyril Catoul (Thomas Doret) on sinnikyyden perikuva, mutta maailma on silti pojalle yksin liian kova vastus. Yhteiskunnallisuus toimii yksilötason kautta, opetus on vastaansanomaton.  Vertauskuvallinen ja optimistinen loppu on erityisen kaunis.

Ulrich Köhler: Schlafkrankheit - 4 tähteä. Eräänlainen moderni konradilainen tarina; Saharan eteläpuolisen Afrikan ja entisten siirtomaaisäntien moniongelmaista suhdetta kahden limittyvän tarinan kautta luotaava draama on ovela ja liukkaasti kerrottu. Unitautiklinikkaa Kamerunissa pitävän valkoisen lääkärin ja WHO:n tarkastuskäyntiä tekemään saapuvan nuoren mustan ranskalaislääkärin hahmoissa on timanttista metonymisyyttä.

Athina Rachel Tsangari: Attenberg – 4 tähteä. Ihmisenä olemisen rajoja selvitellään luontodokumentin suurmestari David Attenborough’n inspiroimana. Haikean koominen ja raikas kertomus outolinnusta tyttärestä, tämän ystävästä ja syöpään kuolevasta isästä. Samassa sivutaan kreikkalaisen yhteiskunnan pysähtyneisyyttä.

Michel Ocelot: Les Contes de la nuit – 4 tähteä. Joukko niin kutsuttua primitiivistä logiikkaa seuraavia kansantarumukaelmia nähdään tunnelmallisena 3D-siluettianimaationa. Metatasolta lähtevät tarinat antavat moraliteeteille toisinaan modernin käänteen, mutta todistavat samalla mikä poikkeuksellinen voima myyttisillä perustarinoilla on. Toisteinen huumori on kuplivaa.

Florin Serban: If I Want to Whistle, I Whistle - 4 tähteä. Jacques Audiardin Profeetan jalanjäjissä seuraava vankilakuvaus ei ole yhtä suuri teos, mutta uuden romanialaiselokuvan karhean naturalistinen edustaja ottaa silti voimalla kantaa sijattomien nuorten miesten ongelmiin ja niiden ratkaisemiseen vapauden poistolla. Herkkä alkupuoli saa yllättävän, räjähtävän ja pessimistisen loppukäänteen.

Woody Allen: Midnight in Paris - 4 tähteä. Woodyverse herää kirjaimillistetussa allegoriassa henkiin, keskiyön jälkeen Owen Wilsonin kirjailija tapaa muun muassa Hemingwayn, Cole Porterin, Zelda Fitzgeraldin, Picasson ja Gertrude Steinin. Rahtusen omahyväinen ja itsevarma komedia kertoo yhä mielikuvituksen ja romantiikan pelastavasta voimasta. Nokkela ja hauska käsikirjoitus jatkaa itsetietoisuudessaan Cairon purppuraruusun ja Zeligin linjalla. Michael Sheenin pedantti besserwisser ja Kathy Batesin Gertrude Stein varastavat kohtauksensa. Lue koko arvio >>

Paula Markovich: El Premio - 3 tähteä. Pikkutytön on vaikea ymmärtää Argentiinan diktatuurin ajan epäoikeudenmukaisuuksia ja isän poissaoloa. Subjektivistinen draama kuvaa tarkasti pienen lapsen hämmennystä, pelkoa ja surua. Pääosan seitsenvuotias Paula Galinelli Hertzog on loputtoman herttainen. Elokuva lataa paljon Argentiinan historian painoon, vaikuttavuus tuntunee täydeltä vain aikaan siteen omaaville.

Bruno Dumont: Hors Satan - 3 tähteä. Kulttiseurannan saavuttaneen Dumontin satu aikuisille pitää katsojaa jatkuvasti varpaillaan. Festivaalilla näkemistäni oudoin elokuva seuraa myyttisen, moraalin ulkopuolella liikuvan olennon toimia maalaiskylässä. Dumont ei anna katsomisohjeita, asiat tapahtuvat ilman eksplisiittistä merkitystä. Mallikelpoista anti-Hollywood-elokuvaa.

Matt Reeves: Let Me in - 3 tähteä. Kehutun ruotsalaisen vampyyridraaman lähes kuvasta kuvaan etenevä uusintaversio on toimiva suspensen, verikekkereiden ja kiusattujen lasten elämän kuvauksen genresekoitus. Lopputvistissä on koskettavaa patetiaa.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202