50 X-Files faktaa

(2008)

Vuosien aikana vankan fanilauman kerännyt X-Files, eli suomalaisittain Salaiset kansiot, on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Lasse Lepola
julkaistu 2008-07-30 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

The X-Files
The X-Files 

KUVA 3

The X-Files
The X-Files 

KUVA 2

The X-Files
The X-Files 

KUVA 1

The X-Files
The X-Files 

Maailmankaikkeuden tunnetuimmat FBI agentit saapuivat jälleen valkokankaalle Chris Carterin ohjaaman X-Files: Usko koetuksella leffan myötä. Vuosien aikana vankan fanilauman kerännyt X-Files, eli suomalaisittain Salaiset kansiot, on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Montako sinä niistä tiedät..?

1. X-Files: Usko koetuksella pohjautuu suosittuun tv-sarjaan The X-Files, jota tuotettiin vuosina 1993-2002 peräti 201 jakson verran.

2. Suomessa sarjan avaus oli alkuvuodesta 1995 ja sitä esitti MTV3. Sittemmin sarjaa on uusittu mm. Sub tv:n puolella.

3. The X-Files sarjaa on Suomessa esitetty nimellä Salaiset kansiot. Pohjat veti kuitenkin Israel, jossa sarja tunnetaan nimellä Files in the Dark.

4. X-Filesin on luonut Chris Carter, joka aloitti uransa 80-luvun puolivälissä Walt Disney Studioiden käsikirjoittajana.

5. X-Filesin pilottijakso esitettiin 10.9.1993 eli melko tarkalleen 15 vuotta ennen Usko koetuksella elokuvaa.

6. Tv-sarjan pilottijakson ohjasi mies nimeltä Robert Mandel, joka muistetaan mm. elokuvasta FX – Murha tilauksesta.

7. X-Filesin juoni lyhykäisyydessään: FBI:n agentti Fox Mulder (David Duchovny) jäljittää yliluonnollisia ilmiöitä yhdessä kollegansa Dana Scullyn (Gillian Anderson) kanssa. Työssään heille lyö kapuloita rattaisiin mahtava vastustaja: maan hallitus.

8. Ei liene sattumaa, että 20th Century Fox Television yhtiön tuottamassa sarjassa päähenkilön roolinimi on Fox Mulder.

9. 20th Century Fox Television oli ensimmäinen (ja ainoa) yhtiö, jolle Carter aikanaan tarjosi sarjaideaansa.

10. Sitkeä huhu kertoo, että roolihahmo Dana Scully sai nimensä baseballiin erikoistuneen toimittaja Vin Scullyn mukaan. Oli miten oli, niin alun perin tv-yhtiö olisi halunnut Scullyn rooliin uhkean blondin, mielellään tunnetun Hollywood näyttelijän, mutta sarjan luoja Chris Carter piti päänsä ja valitsi mieluumin tuntemattoman Gillian Andersonin, joka on kertonut pelkäävänsä kaikkea yliluonnollista.

11. Tv-sarjan tunnuslauseena komeili ”The Truth is Out There” joka ensin käännettiin virheellisesti muotoon ”Totuus on tuolla ulkona”. Sittemmin lause korjattiin ”Totuus on tuolla jossain”.

12. Vaikka sarjaa tehtiin 201 jaksoa, niin yksikään sen näyttelijöistä ei esiintynyt kaikissa jaksoissa. Duchovny poti välillä motivaatiopulaa, Anderson synnytti lapsen, jne.

13. X-Filesin kirjain X tarkoittaa X-arkistoa, jonne FBI siirtää selvittämättömät tapauksensa (tv-sarjassa).

14. X-Filesin ideat ammennettiin usein aikakauslehtien artikkeleista ja vähemmälle huomiolle jääneistä uutisista.

15. Tv-sarjaa kuvattiin pitkään Kanadan puolella Vancouverissa. Siellä kuvaukset olivat edullisempia ja tiimi sai työskennellä rauhassa. Tuotanto siirrettiin suosion aallonharjalla (kausi 6) Los Angelesiin.

16. Tv-sarja sai kylkiäisiksi ensimmäisen valkokangaselokuvan vuonna 1998. Leffa kantoi suomalaisittain nimeä X-Files – Taistelu tulevaisuudesta.

17. Taistelu tulevaisuudesta elokuvan juoni perustui vahvasti tv-sarjaan. Elokuvassa nähtiin myös useita tv-sarjan näyttelijöitä.

18. Tv-sarjassa ja ensimmäisessä elokuvassa Mulderin arkkivihollinen on Tupakkamies nimellä toimiva salaseuran johtohahmo. Salaseuran tarkoituksena on salata avaruusolentojen olemassaolo tavallisilta kansalaisilta. Nimensä mukaisesti Tupakkamies laittoi sauhuamaan ketjussa. Tupakkamiestä näytteli William B. Davis, joka ironista kyllä toimii tupakoinnin vastustajien puhemiehenä.

19. Jos X-Filesissä luetaan lehteä, niin mitä suurimmalla todennäköisyydellä se on julkaisu nimeltään World Weekly Informer.

20. Usko koetuksella elokuvassa Duchovnyn ja Andersonin kanssa nähdään tv-sarjan alkuperäiseen näyttelijäkaartiin kuulunut Mitch Pileggi, joka esittää FBI:n apulaisjohtaja Walter Skinneriä.

21. Mark Snow sävelsi X-Filesin unohtumattoman tunnusmelodian. Moni ei kuitenkaan tiedä, että sävellyksen nimi on Materia Primoris ja että se on palkittu useasti parhaimpana tv-sarjojen tunnarina. Niin tai että sarjan luoja Chris Carter ehti hylkäämään useita Snow:n teemaehdotuksia ennen kuin Materia Primoris syntyi.

22. Musiikista puheenollen, bändi nimeltä Catatonia tekaisi hitin nimeltä ”Mulder and Scully” vuonna 1998. Popahtava kappale kipusi Iso-Britannian singelistan sijalle kolme!

23. Tv-sarjaa ja elokuvia on tuottanut Chris Carterin X-Filesiä varten perustama Ten Thirteen Productions. Yhtiön tunnuslause on ”I made this” jonka lausuu erään ääniteknikon lapsi.

24. Ten Thirteen Productions nimi ei ole umpimähkään valittu. Chris Carter nimittäin viettää synttäreitään 13.10.

25. Sarja ja elokuvat sisältävät useita sisäpiirin viittauksia, esimerkiksi tuotantotiimin tai sen perheenjäsenten syntymäpäiviä on käytetty käsikirjoituksessa. Myös X-Filesin fanien nimiä on hyödynnetty roolinimissä. Huikein veto on kuitenkin se, että yksi tv-sarjan jaksoista on nimetty Gillian Andersonin tyttären, Piper Marun, mukaan.

26. Dana Scullyn email osoite on D_Scully@FBI.gov ja hänen FBI id-numeronsa 2317-616.

27. X-Files oli Andersonille menestys myös eräällä toisella saralla: hän tapasi sarjan kuvauksissa aviomiehensä Clyde Klotzin, joka toimi lyhyen aikaa tuotantotiimin visuaalisen suunnittelun assistenttina. Andersonilla ja Klotzilla on yksi yhteinen lapsi, Piper Maru. Pariskunta on sittemmin eronnut.

28. Chris Carter on Andersonin tyttären, Piper Marun, ylpeä kummisetä.

29. Kahdella valkokangas elokuvalla on ollut väliä tasan kymmenen vuotta. Tämä ei suinkaan ole sattumaa.

30. Ensimmäisen elokuvan (Taistelu tulevaisuudesta, 1998) ohjaajana toimi Rob Bowman, joka luotsasi useita tv-sarjankin jaksoja. Sittemmin Bowmanin uralla on ollut hieman hiljaisempaa. Tunnetuin miehen ohjaama elokuva on vuoden 2005 floppi Elektra.

31. Taistelu tulevaisuudesta ajoittui saumaan, jolloin X-Files tv-sarjan suosio alkoi aavistuksen laskemaan. Tv-sarja oli suosionsa huipulla viidennellä tuotantokaudella.

32. Seitsemännellä tuotantokaudella sarjaa oltiin kuoppaamassa. Pääroolissa ollut David Duchovny riitaantui tuotantoyhtiö 20th Century Fox Televisionin kanssa ja lähti sarjasta. Tämä ei kuitenkaan lannistanut tuottajia vaan Duchovny korvattiin kahdeksannella tuotantokaudella Robert Patrickilla, joka on tunnettu mm. Terminator 2:n häijynä T-1000 robottina. Patrick esitti agentti John Doggettia. Mulderin poistuminen selitettiin ”katoamisella” ja Doggett oli juuri se mies joka Mulderia etsi.

33. X-Files tv-sarja päättyi yhdeksänteen tuotantokauteen, jonka päävastuun kantoi agenttikaksikko John Doggett (Robert Patrick) / Monica Reyes (Annabeth Gish). Tämä sai fanit raivoihinsa, joiden mielestä sarjan looginen päätös olisi ollut edellisen kauden finaalijakso. Fanien raivon lievitykseksi Mulder ja Scully nähtiin vielä viimeisissä jaksoissa tositoimissa.

34. Viimeisen jakson ohjauksen kunnian sai tv-alan veteraani Kim Manners, jolle jakson luotsaaminen oli järjestyksessään 52. Mannersin ohjaustaidot muistetaan myös eräästä toisesta supersuositusta tv-sarjasta, Charlien Enkelit. Sitä vastoin uusimmassa Usko koetuksella elokuvassa Manners ei enää ole mukana.

35. X-Files synnytti ns. spin-off sarjan nimeltä The Lone Gunmen, jossa X-Filesissä agenttiparin apuna olleet tietokonenörtit pelastavat maailmaa. Sarjan nimi viittaa John F. Kennedyn murhaan, jonka tutkintakomissio sysäsi ”yksinäisen pyssymiehen” eli Lee Harvey Oswaldin tekosiksi. Tämänkin tv-sarjan luoja oli yllättäen mies nimeltä Chris Carter, mutta sekään ei pelastanut alun alkaen tuhoon tuomittua viritelmää, joka jäi yhden tuotantokauden mittaiseksi. Jännä yksityiskohta sarjasta on se, että esittelyjakson juoni kertoi terroristien kaappaamasta lentokoneesta, jonka oli määrä törmätä World Trade Centeriin. Jännäksi tämän tekee se, että pilotti esitettiin puoli vuotta ennen surullisen kuuluisia tapahtumia vuonna 2001..!

36. Usko koetuksella elokuvan ohjauksesta vastaa itse Chris Carter. Tämä on miehen valkokangasdebyytti. Carter vastaa myös elokuvan käsikirjoituksesta yhdessä tv-sarjan vakiokirjoittajiin kuuluneen Frank Spotnitzin kanssa.

37. Vaikka X-Files tv-sarjaa tehtiin yli 200 jaksoa, niin niistä Chris Carter ohjasi vain kymmenen. Muutamassa jaksossa hänet jopa nähtiin pienessä sivuosassa.

38. Usko koetuksella elokuvaa kuvattaessa Gillian Anderson oli useasti vaikeuksissa fyysisesti vaativien kohtausten kanssa. Juorulehdet ”uutisoivat” oitis Andersonin (40v) olevan auttamattomasti liian vanha roolia varten.

39. Anderson on 1,60m pitkä kun taas Duchovnylla on pituutta 1,84m. Pituusero ei ollut haitaksi ainakaan fanien keskuudessa, vaan se ainoastaan lisäsi kiinnostavuutta. Sen sijaan sarjan ja elokuvien kuvauksissa jouduttiin usein turvautumaan vippaskonsteihin, jotta pituuseroa saatiin tasoitettua.

40. David Duchovny on naimisissa näyttelijätär Tea Leonin kanssa. Muistamme Leonin mm. elokuvasta Bad Boys. Gillian Andersonilla ei sen sijaan ole ollut yhtä paljon onnea rakkausrintamalla. Hän on eronnut jo kahdesti.

41. Itse sarjassa tai elokuvissa ei romantiikalla pröystäillä: Mulderilla on laskettu olevan vain neljä suutelukohtausta kautta aikain. Juonipaljastus toisesta elokuvasta: Pussailua on luvassa…

42. Mulderin työhuonetta pääsee kuka tahansa ihailemaan Hollywood Entertainment Museossa.

43. Uusin elokuva Usko koetuksella palasi sinällään vanhaan hyvään aikaan, että se kuvattiin kokonaisuudessaan Kanadassa.

44. Chris Carter on kertonut, että mikäli Usko koetuksella menestyy hyvin, niin se saanee jatkoa kolmannella X-Files elokuvalla. David Duchovny on puolestaan puoli leikillään uhonnut tekevänsä ilomielin lisää X-Filesiä jos Usko koetuksella menestyy kaupallisesti hyvin. Gillian Anderson on myös valmis kolmanteen elokuvaan.

45. Tv-sarjan päättymisen jälkeen Mulder ja Scully asuvat yhdessä ja heillä on (tai pikemminkin oli) yhteinen lapsi, William, joka syntyi tv-sarjan juonenkäänteiden tuloksena. Näistä faktoista lähdetään liikkeelle myös elokuvassa Usko koetuksella.

46. Usko koetuksella elokuvan tarkoitus on olla sarjasta irrallinen, mutta kuitenkin hyödyntää sen rakastetuimpia elementtejä.

47. Elokuvan sloganina on käytetty lausetta ”Believe Again” joka kosiskelee etenkin tv-sarjan vannoutuneimpia faneja.

48. Usko koetuksella budjetti on arvioitu olevan ”vain” 35 miljoonaa taalaa.

49. Usko koetuksella elokuvan alkuperäinen nimi on X-Files: I Want to Believe. Lause viittaa julisteeseen Mulderin työhuoneessa. Juliste on myös uudessa elokuvassa rekvisiittana. Juliste oli alun perin tarkoitus olla vain taustalavaste, mutta sarjan fanit ottivat sen nopeasti omakseen ja niinpä liikeidean haistanut Chris Carter alkoi myymään oheistuotteena mm. juuri kyseisen julisteen tarkkaa kopiota.

50. Chris Carterin päätä X-Files ei ole sekoittanut, ainakaan miehen omien puheiden mukaan. Hän väittää edelleen, ettei usko mihinkään yliluonnolliseen.

Lue myös: X-Files: Usko koetuksella elokuvan arvostelu .

Artikkelissa käytetyt kuvat: © 1993-2008 Ten Thirteen Productions, 20th Century Fox Television, Twentieth Century-Fox Film Corporation, X-F Productions, Crying Box Productions ja FS Film.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202