50 Quentin Tarantino -faktaa

(2009)

Quentin Tarantinon uusin ja takuulla omaperäinen sotaseikkailu Kunniattomat paskiaiset saa ensi-iltansa 4.9. Sen kunniaksi Filmgoer luotaa elokuvavelhon elämää 50 knoppifaktan avulla.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-09-02 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Grindhouse Death Proof, 2007
Grindhouse Death Proof, 2007 

KUVA 3

Kill Bill 1, 2003
Kill Bill 1, 2003 

KUVA 2

Jackie Brown, 1997
Jackie Brown, 1997 

KUVA 1

Quentin Tarantino elokuvassa Hämärästä aamunkoittoon, 1996
Quentin Tarantino elokuvassa Hämärästä aamunkoittoon, 1996 

Elokuvavelho Quentin Tarantino on jo vuosia tarjonnut elokuvaelämyksiä omaperäiseen tyyliinsä. Mutta mitä me tästä supersuositusta suunnannäyttäjästä oikeastaan tiedämme… FilmGoer otti selvää.

1. Quentin Jerome Tarantino syntyi 27.3.1963 Hänen äitinsä on puoliksi irlantilainen, puoliksi cherokee ja isänsä suku on kotoisin Italiasta. Legenda kertoo, että Quentin olisi nimetty takavuosien lännensarja Gunsmoken hahmon, Quint Asperin mukaan.

2. ”Erittäin vilkkaaksi” mainitun Quentinin koulumenestys tyssäsi aikanaan lukihäiriöön ja niinpä 16-vuotias nuorimies keskittyi opiskelemaan näyttelemistä. 16 on merkittävä numero myös toisellakin tapaa: Quentinin äiti oli vain 16-vuotias synnyttäessään hänet.

3. On useasti maininnut, että näyttelijätär Uma Thurman on hänen muusansa.

4. Vuoden 1959 western-klassikko Rio Bravo on tämän kulttiohjaajan suosikkielokuva.

5. Tarantino ei kirjoita ikinä mitään sellaista, mistä ei tiedä entuudestaan. ”What I write is what I know”.

6. Suosikkiohjaaja: Howard Hawks.

7. Omien sanojensa mukaan hän on ottanut vaikutteita seuraavilta suurohjaajilta: Martin Scorsese, Brian De Palma, Sergio Leone ja Jean-Luc Godard.

8. Tarantino inhoaa tuotesijoittelua elokuvissa. Hiljaisena vastalauseena hän sijoittelee itse keksimiensä ”merkkien” tuotteita elokuviinsa, kuten Red Apple tupakoita tai Big Kahuna Burgereita. Tästä huolimatta Tarantinon elokuvissa nähdään lähes aina General Motorsin autoja, erityisesti Chevroleteja ja Cadillaceja.

9. Työskenteli 22-vuotiaana videovuokraamossa rahoittaakseen elokuvantekoaan. Ensimmäinen käsikirjoitus oli nimeltään Captain Peachfuzz and the Anchovy Bandit. Se valmistui vuonna 1985.

10. Uransa alkuaikoina Quentin tekaisi itselleen ansioluetteloita. Niissä hän väitti työskennelleensä mm. George A. Romeron Dawn of the Deadissä (1978). Quentin onnistuikin saamaan jalansijaa Hollywoodissa. Hänellä oli pieni rooli legendaarisessa sarjassa Tyttökullat, jota on Suomessakin esitetty kyllästymiseen asti.

11. Tarantino on kertonut, että hän sai uransa alussa arvokasta opetusta Allen Garfield nimiseltä näyttelijältä. Toisena mentorinaan hän mainitsee James Bestin.

12. Sai todellisen läpimurron käsikirjoituksensa kautta vuonna 1990. Quentin myi tuolloin True Romance –nimisen tarinansa 30 000 dollarilla. Sen osti Morgan Creek tuotantoyhtiö. Elokuvasta tuli pienoinen hitti Tony Scottin ohjauksessa. Näyttelijäkaartikin oli muhkea: Christian Slater, Dennis Hopper, Val Kilmer, Patricia Arquette, Gary Oldman, Brad Pitt, Samuel L. Jackson… True Romance kuitenkin valmistui vasta vuonna 1993. Näihin aikoihin Quentin asui näyttelijätär Jennifer Bealsin kanssa.

13. True Romancesta saaduilla rahoilla Quentin työsti uutta käsikirjoitusta ja niin syntyi legendaarinen ryöstöelokuva Reservoir Dogs (1992). Tämä oli myös Quentinin ensimmäinen pitkä elokuva ohjaajana ja ensimmäinen isompi rooli näyttelijänä. Elokuva sai hyvän startin, sillä sitä se pääsi Sundancen filmifestivaalien viralliseen ohjelmistoon.

14. Reservoir Dogs elokuvassa käytetään erästä tietty F-alkuista kirosanaa hulppeat 272 kertaa. RD:ssä käytetty idea mustista puvuista ja valkoisista kauluspaidoista puolestaan tuli John Woon elokuvasta A Better Tomorrow II (1987).

15. Kerrotaan, että Tarantinolla olisi melkoinen jalkafetissi. Tämä käy selvästi ilmi lähes kaikista elokuvistaan, joissa sääriä ja paljaita jalkoja kuvataan antaumuksella.

16. Vuoden 2009 elokuvansa Kunniattomat paskiaiset käsikirjoitus valmistui jo neljä vuotta aiemmin kuin mitä sen ensiesitys oli. Quentin ei ollut siihen kuitenkaan tyytyväinen, vaan halusi siihen roppakaupalla lisää ammuskelua. Kerrotaan, että Quentin puursi tämän käsiksen kanssa yhteensä vuosikymmenen ajan.

17. Tarantino on jo ehtinyt voittamaan Oscarinkin. Tämä palkinto hänelle myönnettiin parhaasta käsikirjoituksesta elokuvaan Pulp Fiction (1994). Jymymenestykseksi osoittautunut kulttielokuva voitti samana vuonna myös arvostetun Kultaisen Palmun Cannesin elokuvajuhlilla. Elokuvaa tähdittivät mm. John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman ja Bruce Willis.

18. Kymmenen vuotta myöhemmin (2004) urallaan pikavauhtia edennyt lahjakkuus johti tuomaristoa Cannesin festivaaleilla.

19. Tarantino ei käytä elokuvissaan viimeisimpiä hittejä, vaan niissä soi jo unohdettujen artistien sävellyksiä ja uudempaakin marginaalimusiikkia.

20. Tarantino ajautui vuonna 1994 muhkeaan riitaan toisen ohjaajan, Oliver Stonen kanssa. Kyse oli Natural Born Killers elokuvan alkuperäiskäsikirjoituksesta, jonka Quentin oli myynyt Stonelle. Quentin oli raivoissaan siitä, kuinka paljon Stone oli käsikirjoitusta muunnellut.

21. Kaikkien hämmästykseksi Quentin vieraili vuonna 1998 Broadwaylla. Siellä hän oli mukana Frederick Knottin tekstiin perustuvassa näytelmässä Wait Until Dark.

22. Quentinin älykkyysosamäärä on todistetusti huimat 160.

23. Uskokaa tai älkää, mutta tämä mies inhoaa huumeita ja väkivaltaa, vaikka viljelee niitä estoitta elokuvissaan.

24. Haluaisi ohjata jossain vaiheessa uraansa James Bond-elokuvan.

25. Näytteli suositun tv-sarja Aliaksen neljässä jaksossa vuosina 2002-2004.

26. Viljelee elokuvissaan viittauksia Alankomaihin. Esimerkiksi Reservoir Dogs –elokuvassa Tim Rothin esittämän hahmon sukunimi (Newandyke) on suora väännös hollantilaisesta perinnenimestä Nieuwendijk. Saman elokuvan koodinimi Mr. Orange viittaa tietenkin kyseiseen maahan, jne.

27. Käsikirjoituksissaan Tarantino on käyttänyt samoja henkilönimiä ristiin. Esim. Pulp Fictionissa ja Reservoir Dogs -elokuvissa molemmissa on henkilö nimeltä Marvin.

28. Tarantinon ystäviin lukeutuu ohjaaja/käsikirjoittaja/näyttelijä Eli Roth, jonka töitä Tarantino jaksaa alati kehua. Rothia hän on kutsunut vaatimattomasti ”kauhuelokuvan tulevaisuudeksi”.

29. Näin hurjat määrät ruumiita kertyy Tarantinon ohjaamissa elokuvissa: Kill Bill vol.1: 95 kpl, Kunniattomat paskiaiset: 76 kpl, Reservoir Dogs: 12 kpl, Pulp Fiction: 10 kpl, Grindhouse – Death Proof: 8 kpl, Jackie Brown: 4 kpl ja Kill Bill vol. 2: 3 kpl. Näyttelijänä Quentin on itse ”kuollut” elokuvissaan kuudesti.

30. Miksi ihmeessä Kunniattomien paskiaisten alkuperäisnimi Inglourious Basterds on kirjoitettu väärin? Tarantino vastaa itse: ”En kerro sitä teille koskaan”.

31. Tarantino on sanonut, ettei koskaan aio käyttää elokuvissaan lapsinäyttelijöitä.

32. Hämärästä aamunkoittoon –nimen Tarantino keksi drive-in pikaruokaloiden valomainoksista, jotka ilmoittavat ohikulkijalle kyseisellä lauseella ”aukioloajat”.

33. Käsikirjoituksissaan Tarantino viljelee usein viittauksia muihin klassikkoelokuviin tai tv-sarjoihin. Esim. Hämärästä aamunkoittoon elokuvan alussa on dialogi: ”Mitä Meksikossa on?” -> ”Meksikolaisia” …joka on otettu Sam Peckinpahin ohjaamasta länkkäriklassikosta nimeltä Hurja joukko (1969).

34. Vuonna 2008 Empiren haastattelussa Tarantino kertoi parhaimpien elokuvien listansa. Viisi ensimmäistä olivat: 1. Hyvät, pahat ja rumat / Sergio Leone (1966), 2. Rio Bravo / Howard Hawks (1959), 3. Blow Out – viimeinen todistaja / Brian De Palma (1981), 4. Taksikuski / Martin Scorsese (1976), 5. Meidän vastaeronneitten kesken / Howard Hawks (1940)

35. Ainakin näille ohjaustarjouksille Tarantino on sanonut ”kiitos, mutta ei kiitos”: Speed – Kuoleman kyydissä (1994), Men in Black (1997) ja Westworld (2009).

36. Sin City (2005) on elokuva, jossa Tarantino ei tehnyt mitään muuta kuin ohjasi: yhden ainoan kohtauksen. Kaikissa muissa elokuvissaan hän on toiminut muissakin tehtävissä. Sin Cityn varsinaisena ohjaajana toimivat Robert Rodriguez ja Frank Miller.

37. Tarantino on aina silloin tällöin palannut myös television puolelle. Kuten aiemmin mainittiin, niin vuosina 2002-2004 hänet nähtiin pienessä roolissa J.J. Abramsin luomassa Aliaksessa. Tämä ei suinkaan ole ainoa kerta, sillä vuonna 2005 Tarantino kirjoitti ja ohjasi viidennen kauden päätökseen tv-sarjassa CSI.

38. Vuoden 1997 elokuvassaan Jackie Brown myös Tarantinolla oli pieni rooli, itse asiassa äänirooli: hän toimi eräässä kohtauksessa kuultavan puhelinvastaajan äänenä.

39. Tarantino ystävystyi Robert Rodriguezin kanssa Neljä huonetta (1995) elokuvaa tehtäessä: molemmat herrat osallistuivat käsikirjoituksen tekoon. Itse elokuva sai kriitikoilta haukut ja se keräsi tuottoja vain nippa nappa budjettinsa verran.

40. Vaikka kyseessä onkin hyvin kiireinen mies, Tarantinolla on ollut aina aikaa lupaavien kykyjen opettamiseen. Hän on mm. toiminut luennoitsijana elokuvajuhlilla.

41. Tuntuisi usein, että Tarantino käyttää samoja näyttelijöitä ohjaamissaan elokuvissa. Tämä ei niinkään pidä paikkaansa, sillä vain Samuel L. Jackson on nähty neljässä elokuvassa. Kahdessa elokuvassa näytelleitä onkin sitten jo useampi. (Kill Bill 1-2 laskettu yhdeksi elokuvaksi).

42. Hauska yksityiskohta: Austinin kaupungissa on järjestetty elokuvajuhlat nimeltään Quentin Tarantino Film Festival. Tähän tapahtumaan mestari myös itse osallistuu erikoisella tapaa: Tarantino valitsee festareilla näytettävät elokuvat. Eikä ainoastaan valitse, vaan myös tuo itse elokuvat paikalle, omista kokoelmistaan.

43. Playboy miestenlehdelle antamassaan haastattelussa Tarantino myönsi pössytelleensä marihuanaa ja käyttäneensä ekstaasia kuvatessaan Kill Billiä vuonna 2003.

44. 90-luvun alussa supersuosittu grunge-yhtye Nirvana kiitti Tarantinoa viimeiseksi jääneen studioalbuminsa In Utero (1993) sisälehtisessä. Tarantino oli otettu, vaikkakin hänen nimensä oli kirjoitettu väärin. Vastapalveluksena Tarantino kiitti bändiä Pulp Fictionin soundtrackillä. Mukana oli myös teksti ”RIP Kurt”. Tämä sen vuoksi, että Nirvanan laulaja Kurt Cobain teki itsemurhan 5.4.1994, siis vain puoli vuotta ennen Pulp Fictionin ensi-iltaa.

45. Ainakin seuraaviin näyttelijättäriin tai ohjaajiin Tarantinon nimi on yhdistetty romanttisessa mielessä: Mira Sorvino, Allison Anders, Sofia Coppola, Julie Dreyfus, Shar Jackson, Kathy Griffin, Margaret Cho ja tietysti Uma Thurman.

46. Reservoir Dogs elokuvassa Tarantino käyttää päähenkilöillään värikoodeja: Mr. White (Harvey Keitel), Mr. Orange (Tim Roth), Mr. Blonde (Michael Madsen), Mr. Pink (Steve Buscemi), Mr. Blue (Eddie Bunker) ja itsellään Mr. Brown. Idea koodeista on otettu vuoden 1974 ryöstöklassikosta Kaappaus metrossa – Pelham 123.

47. Moni on miettinyt, miksi ihmeessä Tarantino näytteli vuonna 2007 ilmestyneessä japanilaisessa elokuvassa Sukiyaki Western Django. Tarina menee näin: Tarantino ja japanilainen ohjaaja Takashi Miike ovat hyviä ystäviä. Tarantino pyysi Miikea näyttelemään pienen osan toisen ystävänsä, Eli Rothin, kauhuelokuvassa Hostel (2006). Miike suostui ja vastapalveluksena Tarantino esiintyi hänen elokuvassaan.

48. Elokuvien tekeminen on Tarantinon tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Se menee jopa rakkauselämän ja lapsienteon edelle. Tarantino on itse sanonut: ” I’ve made a choice, so far, to go on this road alone. Because this is my time to make movies.”

49. Legendan mukaan Grindhouse – Death Proof elokuvan tavaramerkkinä toimivat kuvan ”naarmut” tehtiin fyysisesti, ei tietokoneilla. Uskokoon ken tahtoo.

50. Tarantinon ohjaamat elokuvat ovat täynnä tahattomia ja tahallisia virheitä. Esimerkiksi Reservoir Dogs elokuvien fanit ovat laskeneet ainakin 50 erilaista mokaa. Se on jo paljon.

Lue myös: Kunniattomat paskiaiset (2009) arvostelu

Artikkelin tietolähteet: IMDB ja Wikipedia

Kuvat: 1. © 1996 Miramax, 2. © 1997 A Band Apart, Lawrence Bender Productions, Mighty Mighty Afrodite Productions ja Miramax Films, 3. © 2003 Miramax Films, A Band Apart ja Super Cool ManChu, 4. © 2007 Dimension Films, A Band Apart, Big Talk Productions, Dartmouth International, Eyetronics USA, International Production Company, Raw Nerve, Rodriguez International Pictures, Troublemaker Studios, Weinstein Company ja The Yer Dead, 5. © 1994 A Band Apart, Jersey Films ja Miramax Films.

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202