Oscar-palkinnot jaetaan jälleen Hollywoodissa helmikuun lopulla. Mikä on tuon 34cm korkean kullatun patsaan historia? Filmgoer otti selvää.
Mikä on tuon 34cm korkean kullatun Oscar-patsaan historia? Entä minkälaista nippelitietoa liittyy itse Oscar-gaalaan? Filmgoer otti selvää ja niin syntyi 50 Oscar-faktaa…
1. Oscar pystit jakaa Yhdysvaltain elokuva-akatemia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Akatemian jäsenet äänestävät palkinnon saajista.
2. Oscar kategorioita on nykyään kaikkiaan 24.
3. Arvostetuimmat Oscar palkinnot ovat Paras elokuva, Paras ohjaus, Paras miespääosa, Paras naispääosa ja Paras käsikirjoitus.
4. Eniten Oscareita, peräti 11 kpl, ovat kahmineet Ben-Hur (1959), Titanic (1997) ja Taru Sormusten Herrasta: Kuninkaan paluu (2003).
5. Oscar pystin on suunnitellut akatemian alkuperäisjäsen Cedric Gibbons.
6. Oscar patsas on 34 cm korkea ja painaa 3,85 kg. Se on valmistettu britanniumista ja päällystetty kullalla. Hauska yksityiskohta löytyy toisen maailmansodan ajalta, jolloin patsaat olivat kipsiä ja ne vaihdettiin “oikeisiin” kun sota oli päättynyt. Näin tuettiin kotijoukkojen sotaponnisteluja.
7. Palkintogaala pidetään nykyään Yhdysvalloissa joko helmikuussa tai maaliskuussa, kuitenkin kuusi viikkoa ehdokkaiden julkistamisen jälkeen. Vuonna 2009 gaala järjestettiin 22.2. Aiemmin Oscarit jaettiin maaliskuun lopulla tai huhtikuun alussa.
8. Ensimmäinen Oscar gaala järjestettiin 16.5.1929 ja paikkana oli Hollywood Roosevelt Hotel. Gaala kesti vain 15 minuuttia.
9. Gaalan pitopaikka on vuosien varrella vaihdellut jonkin verran, mutta vuodesta 2002 lähtien paikaksi on vakiintunut Hollywoodin Kodak Theater.
10. Vuoden 2009 gaala on järjestyksessään 81. Siinä missä ensimmäinen tilaisuus kesti vartin, tämän vuoden arvioitu kesto on kolme ja puoli tuntia. Gaalan televisioiva ABC yhtiö odottaa vastaanottimien ääreen peräti 40 miljoonaa kotimaista katsojaa.
11. Nuorin miespääosan voittaja on Adrien Brody elokuvasta Pianisti (2002). Brody oli tuolloin 29 vuotias. Nuorin naispääosan voittanut on puolestaan Marlee Matlin (Sanaton rakkaus, 1986) joka oli palkintohetkellä vain 21 vuotias.
12. Vanhin miespääosan voittaja on tietenkin Henry Fonda, joka pokkasi pystin elokuvasta Kultalampi (1981). Fonda oli 76 vuotias. Naispääosan iäkkäin voittaja on Jessica Tandy, 80 v. (Palveluksessanne Miss Daisy, 1989)
13. Herra nimeltään Walt Disney on todellinen Hannu Hanhi mitä tulee Oscareiden voittamiseen. Mies pokkasi niitä eläessään peräti 31. Varsinaisen tempun Disney teki vuonna 1953 jolloin hän rohmusi samalla kertaa palkintoja itselleen neljä, yhden per elokuva. Ehdokkuuksia Disney keräsi kaikkiaan 60.
14. Suomalainen Oscar voittaja on harvinaisuus. Jörn Donner on tähän kuitenkin pystynyt. Donner sai palkinnon Ingmar Bergmanin elokuvasta Fanny ja Alexander (1982) jonka tuottajiin hän kuului.
15. Postuumisti, eli kuoleman jälkeen, on näyttelijää muistettu Oscar-patsaalla vain kahdesti. Ensimmäinen oli Peter Finch (Kasvot kuvaruudussa, 1977) ja seuraavaa saimme odotella yli 20 vuotta kunnes vuonna 2008 kuollut Heath Ledger sai tunnustuksen elokuvasta Yön ritari. Postuumisti on toki myönnetty useitakin Oscareita, mutta näyttelijöille siis vain kahdesti.
16. Mitä enemmän ehdokkuuksia, sen varmemmin elokuva voittaa palkinnon. Ei aina, sillä elokuvat Käännekohta (1977) ja Häivähdys purppuraa (1985) kaappasivat 11 ehdokkuutta, mutta jäivät tyystin ilman voittoa.
17. Suoran gaalan juontaa (virallinen termi: host) sanavalmis esiintyjä. Viime vuosina suosittua on ollut käyttää koomikkoa. Aikaisempina vuosina gaalaisäntänä tai emäntänä on nähty mm. Billy Crystal, Steve Martin, Whoopi Goldberg, Chris Rock, Jon Stewart ja Ellen DeGeneres. Vuonna 2009 81. lähetyksen juonsi monen mielestä todellinen yllätysveto, hieman tylsän miehen maineessa oleva Hugh Jackman, joka kuitenkin suoriutui tehtävästään hienosti.
18. Miten Oscareihin pääsee ehdolle? Säännöt ovat yksinkertaiset: Kuluvan vuoden gaalaan otetaan elokuvat joiden ensi-ilta on edellisen vuoden 1.1.-31.12. välisenä aikana. Toki muitakin sääntöjä löytyy. Lopulliset voittajat setvii akatemian jäsenistö toisen kierroksen äänestyksessä.
19. Akatemian jäseneksi ei kuka tahansa voi liittyä. Mukaan pääsee vain erikseen kutsutut henkilöt. Suurin osa akatemian jäsenistä on näyttelijöitä (22%). Kaikkiaan jäseniä akatemiassa on n. kuusi tuhatta.
20. Virallisten laskujen mukaan, ennen vuoden 2009 gaalaa, Oscareita olisi jaettu yhteensä 2701 kpl.
21. Ihka ensimmäinen patsaan voittanut oli Emil Jannings (paras näyttelijä, The Last Command / The Way of All Flesh, 1929)
22. Oscar patsaat valmistaa Chigacossa majaansa pitävä lahjatavaroiden erikoispaja R. S. Owens & Company. Tämä yritys työstää pystejä muihinkin maailmankuuluihin tilaisuuksiin kuten Emmy, MTV Movie Awards ja Toronto Film Festival.
23. Ensimmäisen parhaan elokuvan palkinto matkasi vuonna 1927 Siivet (Wings) nimiselle elokuvalle. Elokuvan ohjasi William A. Wellman.
24. Myös parhaan ohjaajan pysti on himoittu. Eniten voittoja on osunut John Fordille, neljä kappaletta. Tämä on varsin hyvä suoritus, sillä Ford on ollut kategoriassa ehdolla vain viidesti.
25. Vanhin ohjaajan pystin voittanut on yllättäen herrasmies nimeltä Clint Eastwood. Tämä tapahtui elokuvasta Million Dollar Baby ja vuosi oli 2004. Eastwood oli tuolloin 74 vuotias. Kaikkiaan Eastwood on voittanut neljä Oscaria (2 x Million Dollar Baby, 2 x Armoton).
26. Nuorin voittaja on tietenkin Shirley Temple, joka palkittiin hänen ollessaan vain kuusi vuotias. Palkinto tuli erikoiskategoriasta “Academy Juvenile Award” joka ei ole ollut käytössä vuoden 1960 jälkeen.
27. Fantasia genren filmit eivät ole juhlineet parhaan elokuvan palkintoa jaettaessa. Itseasiassa kautta aikain vain Taru Sormusten Herrasta III on pystynyt siihen. Toistaiseksi…
28. Jälkeenpäin on hauska seurata kuinka kovatasoisia tietyt vuodet ovat olleet. Esimerkiksi vuoden 1994 gaalassa elokuvamaailmaa hämmästytti tehosteillaan Jurassic Park, mutta parhaan elokuvan palkinnon vei Shindlerin lista.
29. Vastakkaisiakin esimerkkejä löytyy. Vuoden 1998 gaalassa Titanic pyyhki palkintopöydän 11 Oscarin arvosta, mm. paras elokuva. Monien mielestä kyseisen vuoden taso oli kuitenkin heikko. Titanicin kanssa palkinnoista kilpaili “kevyen luokan” elokuvia, mm. Jackie Brown, LA Confidential, Housut pois, Amistad, Gattaca, Air Force One, Face/Off ja The Fifth Element… Vaan kukapa näitä enää jälkeenpäin muistaa..?
30. Luulisi, että Oscar palkinto on unelmien täyttymys. Ei kaikille, sillä historia tuntee kaksi henkilöä, jotka ovat kieltäytyneet vastaanottamasta kullattua pystiä. He ovat näyttelijä George C. Scott (Patton, 1970) ja yllättäen myös Marlon Brando (Kummisetä, 1972). Scottin syy oli, ettei hän arvostanut näyttelemisen kilpailuttamista. Brando puolestaan vain halusi osoittaa mieltään.
31. Amerikassa tilastoidaan kaikki. Hauska yksityiskohta tilastojen kätköistä on Beatrice Straightin naissivuosan voitto vuoden 1976 elokuvasta Kasvot kuvaruudussa. Straightin osuus elokuvassa kestää vaivaiset 5 min 40 s.
32. Eniten palkintoehdokkuuksia kerännyt miesnäyttelijä on Jack Nicholson, 12 kpl. Näistä voitto on osunut kohdalle kolmesti (Elämä on ihanaa, 1997, Hellyyden ehdoilla, 1983 ja Yksi lensi yli käenpesän, 1975). Eniten ehdokkuuksia rohmunnut naisnäyttelijä, tai näyttelijä ylipäätään, on Meryl Streep, 15 kpl. Vain kahdesti Streep on poistunut palkinto taskussaan (Sofien valinta, 1982 ja Kramer vs. Kramer, 1979).
33. Grand Hotel (1932) on siitä jännä elokuva, että se on ainut parhaan elokuvan voittanut tuotos, joka ei ollut ehdolla missään muussa kategoriassa. Kerta siis toden sanoi.
34. Ensimmäinen naispuoleinen tummaihoinen voittaja oli puolestaan Hattie McDaniel (Tuulen viemää, 1939). Ensimmäinen parhaasta naispääosasta palkittu tummaihoinen oli Halle Berry (Monster’s Ball, 2001). Ensimmäinen Oscarin voittanut tummaihoinen miesnäyttelijä oli Sidney Poitier (Kedon kukkaset, 1963). Denzel Washington on toistaiseksi ainut kahdesti palkittu tummaihoinen näyttelijä (Glory, 1989 ja Training Day, 2001).
35. Säveltäjänero John Williams on ollut ehdolla peräti 45 kertaa Oscar pystiin. Se on eniten elossa olevista henkilöistä. Williams on voittanut palkinnon viidesti (Shindlerin lista, 1994 / ET, 1983 / Tähtien Sota, 1978 / Tappajahai, 1976 / Viulunsoittaja katolla, 1971). Moni on ihmetellyt, ettei Williams voittanut myös Indiana Jones tunnarilla vuoden 1982 gaalassa. Tuolloin Tulivaunut oli Akatemian mielestä parempi sävellys. Palkinnon pokkasi kreikkalaissyntyinen Vangelis.
36. Silloin tällöin palkintoja ja ehdokkuuksia on myönnetty täysin kuvitteellisille henkilöille. Näin kävi mm. viime vuonna (2008) jolloin Roderick Jaynes niminen leikkaaja pääsi ehdolle elokuvasta Menetetty maa. Kyseessä on tietenkin Coenin veljesten alias, sillä juurikin he olivat vastuussa editoinnista. Pahiten Akatemia meni vipuun romkom elokuvan Loma Roomassa (1953) kohdalla. Käsikirjoittaja Dalton Trumbo oli tuolloin Akatemian mustalla listalla, joten krediitti merkittiin Ian McLellan Hunter nimiselle henkilölle, jolla ei ollut mitään tekemistä elokuvan kanssa. Sittemmin Akatemia on korjannut tilastot Trumbon nimiin, mutta Hunterin poika kieltäytyi palauttamasta Oscar pystiä.
37. Yleensä alle puolitoistatuntinen filmi ei korjaa parhaan elokuvan palkintoa. Näin kävi silti mm. vuonna 1955 jolloin vain 88 minuuttinen Marty korjasi parhaan elokuvan palkinnon. Pisin elokuva tässä voittajakategoriassa on tietenkin Tuulen viemää (1939) joka kestää kuutta minuuttia vaille neljä tuntia.
38. Miksi patsaan nimi sitten on Oscar? Tästä ei ole lopullista varmuutta, mutta tarinoita on kaksi. Ensimmäisen mukaan Akatemian kirjastonhoitajana työskennellyt Margaret Herrick lausahti pystin näyttävän Oscar sedältään. Toinen suosittu versio kertoo, että näyttelijätär Bette Davis nimesi patsaan ensimmäisen miehensa mukaan, sillä Davisin mielestä yhdennäköisyys oli suorastaan ilmeistä.
39. Aiemmin mainitsimme viisi himotuinta kategoriaa: Paras elokuva, Paras ohjaus, Paras miespääosa, Paras naispääosa ja Paras käsikirjoitus. Vain kolme elokuvaa on onnistunut voittamaan nämä kaikki. Elokuvat ovat tietenkin Tapahtuipa eräänä yönä (1934), Yksi lensi yli käenpesän (1975) ja hieman yllättäen Uhrilampaat (1991). Tämä ainakin toistaiseksi…
40. Ääniteknikko Kevin O’Connell pitää hallussaan kyseenalaista kunniaa: hän on ollut Oscar ehdokkaana peräti 20 kertaa, vaan ei ole koskaan palkintoa voittanut. O’Connell on työskennellyt mm. Transformersin, Top Gunin, Kunnian miehiä ja Twisterin parissa.
41. Clint Eastwood, kuten aiemmin mainitsimme, on voittanut neljä Oscaria, mutta vain ohjauksesta. Muita ohjaaja/näyttelijöitä jotka ovat voittaneet ohjaamalla, mutta eivät näyttelemällä: Robert Redford, Warren Beatty, Richard Attenborough, Kevin Costner ja Mel Gibson.
42. Oscar gaala televisioitiin ensimmäisen kerran (vasta) vuonna 1953 NBC yhtiön toimesta. Nykyään ABC televisiojätillä on sopimus gaalan lähettämisestä aina vuoteen 2014 asti.
43. Televisiointiin liittyy myös puhdas markkinafakta: Jos palkittavana on elokuvia, jotka eivät ole puhtaita blockbustereita, se näkyy ja tuntuu myös televisiolähetyksen katsojamäärissä. Vertailua voi tehdä vaikkapa vuodelta 1998, jolloin megahitti Titanic oli palkittavana. Tuolloin ruutujen äärellä päivysti yli 57 miljoonaa amerikkalaista. Vuoden 2008 gaalaan (n. 31 miljoonaa katsojaa) verrattuna ero on selvä. Tuolloinhan puhtaat blockbusterit loistivat poissaolollaan käytännössä täysin.
44. Taru Sormusten Herrasta III siis rohmusi vuonna 2003 pystejä peräti 11 kappaletta. 2000-luvulla näin suuri saalis on puhdasta herkkua. Vuoden 2009 gaalassahan Slummien miljonääri pokkasi kaikkien hämmästykseksi kahdeksan pystiä (kymmenestä ehdokkuudesta) mutta sen jälkeen ajassa täytyy palata vuoteen 2002, jolloin Chicago onnistui keräämään kuusi voittoa. Nykyään palkinnot jakautuvatkin tasaisemmin, ainakin niin kauan kuin odottelemme seuraavaa “blockbusteria”.
45. Oscareita on joskus jaettu hassuissakin kategorioissa. Palkinto on ollut mahdollista voittaa mm. värillisestä lyhytelokuvasta, avustavasta ohjauksesta tai otsikkokirjoituksesta. Jälkimmäinen palkinto jaettiin vain kerran vuonna 1928 ja sen voitti mies nimeltä Joseph Farnham. Hänestä myös tuli ensimmäisenä kuollut Oscar voittaja.
46. Oscareita jaetaan myös erikoiskategorioissa, joita tänä päivänä ovat: Kunniapalkinto, Erityinen saavutus, Tieteellisen tai teknisen saavutus, Irving G. Thalbergin muistopalkinto, Jean Hersholtin humanitaarinen palkinto ja Gordon E. Sawyerin palkinto. Näistä himoituin on tietenkin alusta asti jaettu Kunniapalkinto, joka voidaan myöntää suht lavein perustein henkilölle, järjestölle tai yhtiölle. Muutama poiminta tästä kategoriasta: Walt Disney (1932 Mikki Hiiren luomisesta), Fred Astaire (1950 työstään musiikki- ja tanssielokuvien hyväksi), 20th Century Fox (1954 CinemaScopen eli elokuvissa käytetyn laajakuvaformaatin kehittelystä), Paul Newman (1986 unohtumattomista rooleistaan) ja Ennio Morricone (2007 elämäntyöstään säveltäjänä).
47. Oscar patsaiden ympärille liittyy myös paljon epävirallista kohua. Palkinnot on mm. varastettu ennen gaalaa. Tämä tapahtui vuonna 2000. Poliisi löysi pystit sittemmin vihjeen perusteella erään supermarketin roskiksesta viikkoa ennen gaalaa. Varastettuja Oscareita oli kaikkiaan 55, joista kolme jäi teille tietämättömille. Erikoinen tapahtuma sai Akatemian varuilleen seuraavana vuonna: pytinkejä valmistettiin silloin tuplasti.
48. Muutakin erikoista on vuosien varrella sattunut. Oscareista on taisteltu oikeudessa (viimeksi 2008) ja niitä on kaupattu ties missä enemmän tai vähemmän virallisessa paikassa. Erään huhun, joidenkin mukaan varman tiedon, mukaan Akatemialla on aina etuostooikeus hankkia Oscar pysti takaisin 10 dollarin hintaan mikäli sitä joku jossain kauppaa. Hassun hauska (ainakin joidenkin mielestä) tapaus löytyy myös vuodelta 2004, jolloin Los Angelesin oikeus tuomitsi Carmine Caridi nimisen näyttelijän 300 000 dollarin sakkoihin Oscaria tavoitelleiden elokuvien laittomasta levittämisestä internetissä.
49. Oscar gaalaa on myös boikotoitu useasti, yleensä Yhdysvaltojen sotatoimien vuoksi. Suomalaisittain kyseenalaista kunniaa pokkasi Aki Kaurismäki, joka ilmoitti kieltäytyvänsä ehdokkuudesta (Laitakaupungin valot, 2007). Akatemia yritti pyörtää Kaurismäen päätöksen, mutta turhaan.
50. Elokuvastudioiden voittolistan top5 tähän mennessä: 1. MGM (191 voittoa), 2. 20th Century Fox (187 voittoa), 3. Paramount (186 voittoa), 4. Warner Bros. (182 voittoa), 5. Columbia (155 voittoa). Tämä mielenkiintoinen tilasto ja paljon muuta jokaisen ulottuvilla osoitteessa www.littlegoldenguy.com josta löytyy erittäin helppokäyttöinen tietokanta.
Teksti © 2009 Lasse Lepola
Artikkelissa käytetyt kuvat: 1. © 1959 Metro-Goldwyn-Mayer. 2. © 2002 R.P. Productions, Heritage Films, Studio Babelsberg, Runteam, Agencja Produkcji Filmowej, Beverly Detroit, Canal+, FilmFernsehFonds Bayern, Filmboard Berlin-Brandenburg, Filmförderungsanstalt, Interscope Communications, Mainstream S.A., Studio Canal ja Telewizja Polska. 3. © 1927 Paramount Famous Lasky Corporation. 4. © 1977 Lucasfilm ja Twentieth Century-Fox Film Corporation. 5. © 2001 Lee Daniels Entertainment ja Lions Gate Films.
Tietolähteet: Wikipedia.fi, LittleGoldenGuy.com, IMDB.com, Oscars.com
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA