powered by FreeFind

 

Titanic (1997)

James Cameron aloitti uransa erikoisefektimiehenä elokuvassa Battle Beyond the Stars. Tämän jälkeen hän siirtyi italialais-amerikkalaiseen elokuvaan ohjaten elokuvan Piranha 2. Näiden kahden vaatimattoman suorituksen jälkeen hän teki itsestään tunnetun ohjaamalla Terminatorin köykäisellä 8 miljoonan dollarin budjetilla. Sitten hänen uransa alkoikin jo etenemään pitkälti omalla painollaan. Terminatoria seurasi menestykset The Abyss - syvyys, Terminator 2 - tuomion päivä, True Lies - tosi valheita ja nyt, hänen uransa todennäköisin kruunu, Titanic (1997 USA).

Titanic toteutettiin massiivisella rahamäärällä, ja siitä tulikin maailman tähän mennessä kallein elokuva. Tämä ei kuitenkaan loppujen lopuksi rasittanut kenenkään kukkaroa, sillä elokuva onnistui suuresta panoksestaan huolimatta tienaamaan rahansa takaisin sijoittajille. Ihmiset ihastuivat Titanicin ajattomaan tarinaan kaikkialla maailmassa ja ihmiset suorastaan rynnistelivät lippuluukuille. Nyt MTV 3 esittää tämän useasti kehutun klassikon, klassikoksi sitä voidaan jo kutsua - vaikka se menettääkin osan tehostaan 25" Salorassa.

Kaikki tietävät surullisen kuuluisan tarinan Titanicin neitsytmatkasta. Tämän tutun tarinan Cameron meille kertoo, mutta lähtee liikkeelle 1990-luvulta.

Brock Lovett (Bill Paxton) etsii Titanicilta 56 karaatin timanttia ryhmänsä kanssa. Sukeltaessaan syvälle merenalaiseen museoon (todellista materiaalia, jonka Cameron on itse kuvannut elokuvaa varten) videokamera löytää hylystä piirroksen, jossa esiintyy nainen suuri timantti kaulassaan. Rose DeWitt Bukater (Gloria Stuart) näkee tämän piirroksen uutisissa ja tunnistaa naisen: se on hän itse, 17-vuotiaana. Lovett lennättää 101-vuotiaan Rosen tutkimuspaikalle keskelle merta, jossa Rose kertoo ihmeellisen tarinansa ryhmälle, ja meille.

Nyt hyppäämme aikaan, jolloin Titanic oli lähdössä ensimmäiselle ja viimeiselle matkalleen, 10. 4 1912. Nuori Rose (Kate Winslet) on lähdössä matkalle sulhasensa Cal Hackleyn (Billy Zane) ja äitinsä kanssa. Avioliitto ei ole Rosen mieleen, vaan se tehdään lähinnä rahatilanteen parannuksen takia. Hackley on nimittäin rikas ja pystyy helposti elättämään Rosen ja hänen äitinsä, siitä todisteena myös ensimmäisen luokan liput "uppoamattomaan".

Toisaalla laivaan nousee myös nuori Jack Dawson (Leonardo DiCaprio), joka on voittanut lipun Titanicin kolmanteen luokkaan korttipelissä juuri muutamaa hetkeä aikaisemmin. Jack nousee laivaan villinä ja vapaana, mielessään unelmiensa maa, Amerikka.

Laivalla Jack huomaa kuinka Rose roikkuu vaarallisesti kannen kaiteella: Rose aikoo heittäytyä alas mereen paetakseen ahdistavaa seurapiirielämää ja avioliittoaan, jonka hän tietää olevan tuhoon tuomittu. Ensisilmäyksellä Roseen rakastunut Jack puhuu nuoren tytön takaisin turvalliselle kannelle ja pelastaa hänen henkensä. Kiitokseksi urotyöstään Jack kutsutaan ensimmäiseen luokkaan illalliselle.

Kestettyään muutaman tunnin seurapiirien vinoilua Jack "kaappaa" Rosen mukaansa kolmanteen luokkaan, jossa köyhät ihmiset pitävät hauskaa omalla tavallaan. Yön ajan nuoret tanssivat ja juopottelevat suuren laivan pohjakerroksessa kaikenkarvaisten ihmisten seurassa ja näin romanssi saa tuulta alleen.

Kaikki meistä kuitenkin tietävät, että tämä ei voi päättyä hyvin. Jack saa ensin niskoihinsa mustasukkaisen Hackleyn ja hänen ärsyttävän ystävänsä, ja pelkästään he tekevät jo Jackin elon vaikeaksi. Mutta vielä pahempaa on tulossa: 15.4 1912 Titanic törmää piilossa olevaan jäävuoreen ja hauskanpito päättyy aika tarkkaan siihen.

Cameron ohjaa rauhassa, eikä kiirehdi tarinansa kanssa. Tämä näkyy jo elokuvan kestossa, joka yltää lähes kolmeen tuntiin. Leonardo ja Winslet saavat siis rauhassa tutustua toisiinsa ja kehitellä romanssia, joka muuttaa heidän elämänsä lopullisesti. Nuoren kaksikon screen-kemia toimii kieltämättä mukavasti, mutta monia saattaa rasittaa heidän yli-imelät ja punastuttavat fraasinsa, joita Cameron on ympännyt mukaan enemmän kuin edes romanttisten elokuvien laki sallii.

Elokuvan erikoisen kallis visuaalinen puoli toimii moitteettomasti alusta loppuun. Tavaraa tuhotaan suurella sydämellä ja suuressa vesitankissa kuvatut ulkokohtaukset ovat kieltämättä vaikuttavia. Osa näistä kohtauksista on kuvattu "pienoismallin" avulla, joka on peräti 90 % alkuperäisen Titanicin koosta! Cameron luo tarinan puitteet niin taitavalla tavalla, että terävänkin leffafriikin on vaikea havaita mihin todellisuus päättyy ja mistä efektit alkavat.

Ohjaaja olisi kuitenkin voinut rakentaa elokuvansa samalla innolla muiltakin osin, sillä elokuva kärsii puoleen väliin asti tavanomaisuudesta. Elokuvan alku ja keskiosa tuntuvat vain pakolliselta "lataukselta" loppuelokuvan kliimaksille.

 

teksti: © 2001 Antti Honkala

ohjaaja: James Cameron
näyttelijät: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Maggie Smith, Billy Zane
genre: draama, romantiikka, laivaonnettomuus
net: http://akas.imdb.com
kuvat: © 1997 20th Century Fox, Lightstorm Entertainment ja Paramount Pictures.

© 1999-2007 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: