powered by FreeFind

 

Superman Returns (2006)

Vuonna 1978 valmistuneen elokuvan ja lukuisien jatko-osien jälkeen Teräsmies on jälleen herätetty henkiin. Smallville-sarjan menestys on ilmeisesti vakuuttanut tuottajat Teräsmiehen markkina-arvosta ja kiinnostavuudesta nykysankarina. Superman Returns (USA, 2006) ei kuitenkaan onnistunut vakuuttamaan allekirjoittanutta.

Elokuva sijoittuu ensimmäisen Teräsmies-elokuvan jälkeiseen aikaan. Teräsmies on ollut viisi vuotta etsimässä itseään ja hänen poissaollessaan on tapahtunut paljon. Lois Lane on mennyt naimisiin, perustanut perheen ja Teräsmiehen arkkivihollinen Lex Luthor on vapautunut vankilasta. Luthor onnistuu paikallistamaan Teräsmiehen maanpäällisen turvapaikan, Yksinäisyyden linnakkeen, josta hän varastaa uutta elämää luovan timantin. Luthorin lopulliseksi hankkeeksi käy uuden mantereen luominen ja Teräsmiehen tuhoaminen.

Muutaman tv-roolin kokemuksella Brandon Routh sai kantaakseen Teräsmiehen raskasta viittaa. Samoin kuin Christopher Reeve myös Routh on Teräsmiehen rooliin täydellinen. Kummastakaan ei saisi irti tyydyttävää näyttelemistä kirveelläkään. Routh on pökkelö ja kömpelö, toisaalta niin ovat hänen esittämänsä hahmonsakin. Lex Luthorina nähdään Kevin Spacey (American Beauty), jolla on Gene Hackmanin (Armoton) isot saappaat täytettävinään. Lopulta koko elokuva jää Spaceyn Lex Luthor -hahmon kannettavaksi, joka on koko elokuvan kiinnostavin, koossapitävä voima.

Poikkeuksellista on että elokuvan mielenkiintoisimmat hahmot ovat kaikki elokuvan antagonisteja. Kahdesta naispääosasta Kate Bosworth (Lois Lane) ei vedä läheskään vertoja Parker Poseyn ilkeälle, mutta inhimilliselle Kitty Kowalskille. Superman Returns luottaa synkkyyteen, samoin kuin viime vuonna ilmestynyt Batman Begins ja se osoittautuu elokuvan parhaaksi puoleksi. Teräsmies-hahmon hyvyys ja asema periamerikkalaisena symbolina tosin estää synkkyyden hyödyntämisen loppuun saakka.

Toisin kuin muissa sarjakuvafilmatisoinneissa Superman Returns ei tarjoa mitään erityisen mielenkiintoista sanomaa tai pinnan alla kuplivaa opetusta ihmisenä olemisesta. Elokuvassa kuljetetaan isä-poikasuhdetta ja perheen merkitystä, mutta vain pintapuolisesti. Elokuvan parhaat hetket ovat kuitenkin ilman teennäisiä kertojaääniratkaisuja taikka katsojaa aliarvioimatta tehdyt tunnelmat. Varsinkin alkupuolella monet takautumat ja pohjustukset on hoidettu hyvin tunnelmallisilla kohtauksilla. Kaikki tämä jää lopulta toiminnan ja merkityksettömien juonenkäänteiden alle, joten kokonaisuus ei ole erityisen virkistävä – vain ja ainoastaan puuduttava.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä (x)

ohjaaja: Bryan Singer
näyttelijät: Brandon Routh, Kate Bosworth, Kevin Spacey, James Marsden
genre: toiminta, seikkailu, sci-fi, romantiikka
net: http://akas.imdb.com
kuvat: © 2006 Red Sun Productions Pty. Ltd., Warner Bros. Pictures, Original Film, Bad Hat Harry Productions, DC Comics ja Legendary Pictures. Peters Entertainment.

© 1999-2007 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: