powered by FreeFind

 

The Simpsons Movie (2007)

18 vuotta ja yhtä monta tuotantokautta myöhemmin massiivisen suosion kerännyt TV-sarja Simpsonit on vihdoin saatu valkokankaalle. Simpsonit olivat jo parin tuotantokauden jälkeen Foxin merkittävimpiä – ellei merkittävin – prime time-ohjelma, ja sitä se on edelleen. Yhdysvalloissa pyörii tällä hetkellä 19. tuotantokausi, eikä loppua ole näkyvissä. Ja miksi olisikaan? Simpsonit keräävät edelleen kiitettävän määrän ihmisiä tv-vastaanottimien ääreen ja The Simpsons Movie (2007 Yhdysvallat) on jo nyt varsinainen ilmiö, vaikka tätä kirjoittaessa sitä ei ole maksava yleisö vielä edes nähnyt.

Vaikka itse elokuvan tuotantokustannukset tuskin päätä huimaavat, Fox on kuitenkin saanut venyttää niin lompakkonsa kuin mielikuvituksensakin äärimmilleen leipoessaan tuoreesta elokuvasta maailmanlaajuista ilmiötä. Englantiin, kuuluisan Cerne Abbasin hedelmällisyyssymbolin viereen ilmestyi jättikokoinen Homer, joka pitelee donitsia kohotetussa kädessään. Yhdysvalloissa kaikki 7-Eleven myymälät on muutettu toistaiseksi Kwik-E-Marteiksi. Seattle Space Needlen katolle ilmestyi jättimäinen donitsi. Elokuvan on paras tuottaa vähintään 50 miljoonaa ensi viikonloppunaan, jotta Foxin markkinointimiehet saavat tulevaisuudessakin makkaraa leipänsä päälle. Ja saavathan he. Simpsonit tulee olemaan valtaisa menestys. Sen ennustamiseen ei kristallipalloja tarvita.

Juonenkaan selittämisessä ei kauan nokka tuhise. Springfieldissä on kaikki niin kuin ennenkin, kunnes Lisa alkaa herätellä kaupunkilaisten omatuntoja luonnonsuojelun nimissä, ajan trendiä mukaillen. Springfield-järvi alkaa nimittäin olla aika kurjassa kunnossa, mutta Lisan mukaan yhteisvoimin sekin saatettaisiin vielä onnistua pelastamaan. Kaupunkilaiset vastaavat Lisan huutoon, käärivät hihansa ylös ja käyvät työhön puhtaamman Springfieldin puolesta. Kaikki sujuukin yllättävän hyvin, kunnes Homer astuu mukaan kuvioihin. Eipä aikaakaan, kun Homer on ajanut Springfieldin niin suunnattoman ympäristökatastrofin partaalle, että valtionkin on pakko puuttua asiaan. Ainoa, joka Springfieldin voi lopulta pelastaa, on kuitenkin – kukas muu kuin Homer itse.

Miten pystytään tyydyttämään fanien nälkä näiden 18 vuoden jälkeen, kun melkein kaikki mahdollinen ja mahdotonkin on jo nähty? Pystyykö elokuva vastaamaan kaikkeen tähän hypeen? Miten The Simpsons Movie poikkeaa tv-sarjasta? Eipä juuri mitenkään. Elokuva on neljän tv-jakson pituinen vitsikavalkadi, joka on vastoin ajan henkeä täysin perinteinen piirretty elokuva ilman mitään 3D- tai digitaalihömpötyksiä. Niinpä Simpsonit näyttävät valkokankaalla täysin samoilta kuin televisioruuduillakin. Tietenkin työn jälki on huolellisempaa ja yksityiskohtaisempaa, ja elokuva esitetään laajakuvaversiona, mutta periaatteessa kaikki on niin kuin ennenkin. Ja hyvä niin, päähuomio on keskitetty olennaiseen: tarinaan, henkilöhahmoihin ja huumoriin.

Myös juoneen on elokuvassa luonnollisesti panostettu enemmän kuin tv:n 20-minuuttisiin, sillä kerrankin sille on aikaa. Tässä mielessä elokuva on lähellä Simpsoneiden ensimmäisiä 1-8. tuotantokausia, jolloin jaksot olivat vielä enemmänkin tarina- kuin sketsivetoisia. Tämä varmasti ilahduttaa kaikkia niitä ”vanhojen hyvien” Simpsoneiden ystäviä, joiden joukkoon myönnän itsekin kuuluvani.

Elokuvassa nähdään tutun Simpson-perheen lisäksi tietysti Moe, Barney, Mr. Burns, Pormestari Quimby, Kent Brockman, Ned Flanders ja monet muut tutut springfieldiläiset. Jotkut hahmoista loistavat tietenkin poissaolollaan, mutta eihän puoleentoista tuntiin voi montaa kymmentä hahmoa tunkea. Hienoa on myös se, että mukana ei ole liikaa vierailevia tähtiä (ainoat merkittävät ovat Tom Hanks ja Albert Brooks), vaan käsikirjoittajat ovat luottaneet sarjan omiin ”tähtiin”.

Lopulta The Simpsons Movie ei tarjoa oikeastaan mitään uutta tai kovin kiinnostavaa (mitä nyt muutamia inside-vitsejä sarjan vannoutuneimmille faneille), mutta itsenäisenä komediana se on epäilemättä yksi vuoden parhaimmista. Vanhaa tuttua Simpsons-menoa siis, ei sen enempää, mutta ei myöskään yhtään sen vähempää. Simpsonien ystävät tulevat takuuvarmasti viihtymään tuoreen elokuvan äärellä, näin uskallan luvata.

Mainittakoon vielä, että Simpsonit valtaavat Suomen 80 kopion voimalla, joista 65 on originelliversioita ja 15 suomeksi dubattuja. The Simpsons Movie ei todellakaan ole lasten elokuva missään mielessä, joten dubbausta on hyvin vaikea perustella. Kannattaa siis katsoa huolella mitä versiota elokuvasta menee katsomaan, muuten saattaa huomata kuuntelevansa mm. Markku Toikkaa Homerina ja Eija Vilpasta Margena. Ja siitä onkin sitten huumori kaukana.

teksti: © 2007 Antti Honkala

ohjaaja: David Silverman
näyttelijät: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Hank Azaria
genre: komedia, animaatio
net: http://akas.imdb.com
kuvat: © 2007 Akom Production Company, Gracie Films ja Twentieth Century-Fox Film Corporation.

© 1999-2007 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: