powered by FreeFind

 

Sideways (2004)

Vuoden 2005 yksi kestosuosikeista elokuvateattereissa on ollut Paul Giamattin ja Thomas Haden Churchin tähdittämä arkinen road movie Sideways (2004 Yhdysvallat). Kahdesta keski-ikää lähestyvästä kaveruksesta kertovassa elokuvassa matkataan Kalifornian viinitiloilla toisen miehen viimeisen aviottoman viikon kunniaksi. Kaverukset vierailevat maistelemassa viinejä, mutta haluavat elää kuin nuoruudessaan ilman vastuuta teoistaan tai menneisyydestään.

Sideways oli mm. ehdolla parhaaksi elokuvaksi Oscareissa keväällä, vaikka ei palkintoa loppujen lopuksi saanutkaan. Voittohan meni Clint Eastwoodin Million Dollar Babylle. Sidewaysin heikkoudeksi voidaan laskea sen ”kevyt” juoni, jossa ei suuremmin tapahdu mitään. Juryhan on arvostanut lähes poikkeuksetta sankaritarinoita eikä niinkään leffoja antisankareista. Sideways nappasi kuitenkin kaksin kappalein maapalloja Golden Globe Awardseista (paras elokuva ja paras käsikirjoitus). Myös kriitikot ovat suitsuttaneet elokuvaa laajalti.

Miles (Paul Giamatti, Storytelling) ja Jack (Thomas Haden Church, Tombstone) ovat opiskeluaikaisia ystäviä. Päähenkilö Miles elää eronneena ja on syvästi masentunut. Jack taas on juuri menossa naimisiin rikkaan perheen tyttären kanssa, osittain taloudellisten etujen eikä niinkään todellisen rakkauden takia. Miles haluaa tarjota viimeisen aviottoman viikon kunniaksi ystävälleen reissun aurinkoisille viinitiloille nauttimaan hieman viinistä ja golfista. Jack aikoo nauttia vapaudestaan ja päästä naimaan ennen avioliiton kahleita. Punainen avoauto suunnataan Milesille jo tutulle viinitilalle, jossa he tapaavat tämän vanhan ystävän Mayan (Virginia Madsen) sekä hänen ystävättärensä Stephanien (Sandra Oh). Huoleton viikko alkaa heti vauhdikkaasti, kun Jack pyrkii vällyjen väliin Stephanien kanssa. Miles taas ei ymmärrä Mayan kiinnostusta häneen, vaan torjuu aluksi tämän itsesäälissään ja kieltää omat tunteensa tätä kohtaan.

Sideways on aikuisten elokuva aikuisten ongelmineen. Turhautunut Miles on kirjoittanut kirjaansa ja juonut viiniä hukaten samalla halun elää, mutta myös kyvyn tehdä päätöksiä elämässään tai edes päättää sen. Kahden vuoden takainen ero vaimostaan Victoriasta on kuluttanut Milesin elämänilon tyystin ja mies on vaipunut ajatuksiinsa maistelemaan viiniä. Tarjoilija Maya on ainoa, joka pystyy jollain tasolla koskettamaan Milesin tunteita viinituntemuksellaan.

Paul Giamatti tekee yllättävän roolisuorituksen monien pöhköjen komediaroolien ja mitäänsanomattomien sivuosien jälkeen. Giamatti on edelleen hauska, mutta arkisen ja uskottavan hauska eikä vain stereotypinen naamanvääntäjä. Parin vitsin hahmo. Vain kerran näyttelijän aikaisemmat esiintymiset nousevat mieleen, kun Giamatti vääntää naamansa muistuttamaan klovnia. Muuten Milesin hahmosta otetaan irti monin verroin. Hahmon elämäntilanteen takia kasvoilla on suurimmaksi osaksi vuosien turhautuminen, ahdistus ja itsesääli. Loppua kohti Milesin hahmosta kaavitaan irti viimeisetkin rippeet. Kerta kaikkiaan kiitettävän hyvä roolisuoritus Paul Giamattilta. Ulkoinen olemus on saattanut estää näyttelijän saamasta pääosarooleja, mutta toivottavasti jatkossa näemme Giamattin uudelleen pääosassa.

Aivan saman tason nautintoa ei katsojalle tarjoa Thomas Haden Churchin hahmo Jack. Poikamaisen Jackin osa on selvästi aiheuttaa kitkaa ja peilata vastahahmonsa tunteita ja tilannetta. Tässä valossa Church onnistuu loistavasti.

Elämän makuiset roolit ovat elokuvan kantavin voima. Sidewaysin kohdalla tarina on työnnetty sivummalle, jolloin hahmot saavat tilaa runsaammin. Jo Jack Nicholsonin tähdittämässä About Schmidtissä henkilökuvaustaitonsa osoittanut ohjaaja Alexander Payne loistaa tälläkin kertaa. On hämmästyttävää miten Payne rakentaa Milesin hahmosta ihohuokosia myöten elävän henkilön, jonka tunteet satuttavat katsojaa. Road movie -elokuvista Sideways ei välttämättä ole se ikimuistoisin, mutta siinä on päähenkilöt, joiden tunteet tuntuvat ehdottomasti aidoimmilta.

Sideways on siitä hauska elokuva, että se herättää uskomattoman paljon tunteita suhteessa siihen kuinka paljon siinä loppujen lopuksi tapahtuu. Joskus vain riittää, että kamera pysyy lähikuvassa sen sijaan, että lentää helikopterilla vuorien ylitse.

teksti: © 2005 Raimo Miettinen (x)

ohjaaja: Alexander Payne
näyttelijät: Paul Giamatti, Thomas Hayden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh
genre: draama, romantiikka, komedia, road movie
net: http://akas.imdb.com
kuvat: © 2004 Fox Searchlight Pictures , Michael London Productions ja Sideways Productions Inc.

© 1999-2007 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: