powered by FreeFind

 

Pertsa ja Kilu ja viimeiset kaanit (1975)

Vuonna 1975 valmistunut Pertsa ja Kilu ja viimeiset kaanit (1975 Suomi) on muistaakseni ensimmäinen Pertsa ja Kilu, joka esitettiin televisiossa. Vili Auvisen ohjaama lastenseikkailu elokuva on piristävä ja hieno aikansa elokuva. Pertsaa esittänyt Tommi Auvinen ja Kilun roolissa ollut Jyrki Thil ovat olleet aikaneen sankareita oman ikäistensä joukossa. Tällainen elokuva on aivan muuta kuin joku Power Rangers, jonka määränpäänä voidaan kai pitää potkut ja judoheitot.

Pertsa ja Kilu pelastavat hukkumasta kumman parin, joiden vene upposi mereen. Arpinaamainen mies kieltää heitä kertomasta veneen uppoamisesta kenellekään ja antaa vieläpä rahaa pojille. Seuraavana päivänä pojat lukevat lehdestä pankkiryöstöstä ja varastetusta veneestä. Pertsa tajuaa asioiden yhteensopivuuden ja niinpä pojat keräävät kaanin kokoon ja alkavat vakoilemaan tätä arpinaamaa. Ilmakiväärillä, kivillä ja ritsalla pojat saavatkin tämän arpinaaman monta kertaa hätään, kun tämä on hämärissä puuhissa veneveistämöllä. Pojat saavat ratkaistua jutun poliisin avustukella ja varas joutuu telkien taakse.

Auviselta hieno ohjaus, jonka kevyt seikkailuhenki saa tällaisen ison miehen haluamaan takaisin lapsuuteen. Vaikka elokuva onkin hieno ja sen lapsinäyttelijät osaavat hommansa, niin se ei ole pelkästään ruusuilla tanssimista. Suomalaisen elokuvan huonona puolena on ollut aina ääni, jonka tasoa tässä elokuvassa ei voi ainakaan kehua. Lisäksi tyyli esittää kaikki niin iloisena myös lastenelokuvissa on välillä rasittavaa. Kokonaisuutena elokuva päihittää useita muita elokuvia esimerkiksi Susikoira-Roin.

Esitettiin TV 2:lla sunnuntaina 12. joulukuuta 1999.

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

 

ohjaaja: Vili Auvinen
näyttelijät: Tommi Auvinen, Jyrki Thil
genre: seikkailu, toiminta, lasten-, musta-valko
net: [ei sivuja]
kuvat: © 1975 ???.

© 1999-2007 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: