powered by FreeFind

 

Miami Vice (2006)

Televisiosarjasta nimensä lainannut toimintatrilleri Miami Vice (2006 Yhdysvallat) on täysin sarjasta irrallinen ja riippumaton, vaikka elokuvan ohjaajana toiminut Michael Mann tuotti sarjan. Ohjaaja Mann, joka on myös elokuvan tuottaja sekä käsikirjoittaja, on tuonut etsivät Sonnyn ja Ricardon 2000-luvulle. Elokuvan pääosissa nähdään Colin Farrell (The New World, Alexander) ja Jamie Foxx (Collateral, Ray). Itse asiassa myös tässä elokuvassa etsivät nähdään ajelemassa Miamin yössä avo-Ferrarilla kuin aikoinaan näyttelijät Don Johnson ja Philip Michael Thomas televisiosarjassa.

Ohjaajan vankka visuaalinen kerronta siivittää huumepoliisin etsiväkaksikon sisälle rikollisliigaan ja matkalle Kuubaan. Kaksikko saa tehtäväkseen soluttautua kuubalaisen José Yeron (John Ortiz, Narc) liikekumppaneiksi, toimimaan huumekuriireina Kuuban ja Floridan välillä tarkoituksenaan myöhemmin paljastaa Yeron bisnekset. Omaan rikosvainuunsa luottava kaksikko huomaa pian, ettei ” Cochi Locona” tunnettu huumekauppias ole kuin yksi huumeliigan välikäsistä. Ensimmäisellä huumekauppiaiden tapaamisella Sonny saa silmiinsä liigan johtajan ystävättären, joten myös romanssille tuntuu olevan tilaa.

Michael Mann on edelleen varmasti yksi Hollywoodin mielenkiintoisimpia ohjaajia viimevuosien ajalta, vaikka selkeää jatkoa ohjaajan uralla varsin onnistuneen Collateralin jälkeen Miami Vice ei tarjoa. Onko kysymys sitten liian vakavasta ammuskelusta? Vai eikö sisältö heppoisuudessaan pysty kantamaan tarinaansa loppuun saakka? Kyllä ja ei. Miami Vice on näyttävä ja vauhdilla etenevä tumma dekkaritarina, mutta ei juurikaan enempää. Sen kasvot Farrell ja Foxx eivät pääse missään vaiheessa muodostamaan välilleen kunnon sidettä sen enempää itse tarinassa kuin sen ulkopuolellakaan. Foxxilla tietääkseni oli ongelmia koko projektin kanssa. Tämän kautta koko tarina jää yksipuoliseksi eikä draamasta voida puhua. Katsoja ei jaksa välittää elokuvan henkilöiden kohtalosta loppujen lopuksi rahtuakaan.

Mutta jollain ihmeellä ohjaaja Mann välttää kokonaisuudessaan floppaamisen. Siinä missä katsoja odottaa Miami Vicen onnistuvan elokuva tarjoaa vastineensa. Osaava tyylittely, yksityiskohtaisesti hallittu kuvaus tarjoavat yllin kyllin silmäkarkkia katsojalle. Michael Mann ja kuvaaja Dion Beebe (Collateral, Geishan muistelmat) tallentavat Miamin yön varsin mallikkaasti, jopa esimerkkillisesti. Valkokankaalla pakahduttavan kauniit siirtymät autoilla, veneillä ja suihkukoneilla ovat turhanpäiväisyydessään juuri tärkeä osa tämän tyylistä toimintatrilleriä, vaikka kolme rakastelukohtausta tuntuu jo katsojan aliarvioimiselta. Myös elokuvan realistisen kaaottiset ammuskelukohtaukset ovat hienoja.

teksti: © 2006 Raimo Miettinen (x)

ohjaaja: Michael Mann
näyttelijät: Colin Farrell, Jamie Foxx, Gong Li, John Ortiz
genre: toiminta, trilleri, rikos, poliisi
net: http://akas.imdb.com
kuvat: © 2006 Universal Pictures, Forward Pass ja Michael Mann Productions.

© 1999-2007 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: