powered by FreeFind

 

Bruce - taivaanlahja - Bruce Almighty (2003)

Jim Carrey on nähty elokuvissaan viime aikoina myös vakavammissa rooleissa. Tästä hyvänä esimerkkinä Frank Darabontin The Majestic, jossa Carrey esitti minuuttaan etsivää ex-käsikirjoittajaa. Mieleenpainuvan tulkinnan hän teki Andy Kaufmanina Milos Formanin (Yksi lensi yli käenpesän) loistavassa omaelämäkerrallisessa kuvauksessa Man on the Moon. Ehdottomasti myös katsottavaa on ollut miehen työ satiiri The Truman Show:ssa tositelkkarin 24-tuntisena päähenkilönä. Näyttelijän DVD:lle ilmestynyt jumaluuksiin menevä komedia Bruce - taivaanlahja (Bruce Almighty, 2003 USA) ei ole edellä mainittujen kaltainen tunteisiin vetoava kyynelfilkka, vaikka mistään suoranaisesta crazy-komediasta ei ole kyse.

Carrey on kolmatta kertaa yhteistyössä elokuvista Valehtelija, valehtelija ja Lemmikkidekkari tuttu Tom Shadyacin kanssa. Miesten yhteinen elokuvapuurtaminen jakautuu Carreyn näytellessä ja Shadyacin ohjatessa. Elokuva kertoo Carreyn esittämästä uutisreportteri Brucesta, joka haaveilee korkealle uutisankkurin pallille. Brucen epäonneksi hän tuntuu olevan vain pelkkä vitsi työpaikalla ja tuupattavissa pois ruudusta parhaimpien juttujen aikaan. Kova yritys arvovaltaisemman ankkurin paikalle aiheuttaa kitkaa kotipuolessa, jossa reportterilta odotetaan muutakin kuin taloudellista tukea kotiasioissa. Synkimmän maanantain päätteeksi Bruce huomaa menettäneensä työpaikkansa, tulleensa pahoinpidellyksi, riidelleensä tyttöystävänsä kanssa ja koiransa opettelevan sisäsiistiksi olohuoneen matolle. Itsesäälissä mies kiroaa kohtaloaan ja samalla jumalansa syvimpään helvettiin. Aamulla jumala soittaa hänelle ja antaa Kaikkivaltiaan mahdin Brucelle.

Elokuva näytti trailerin perusteella mielenkiintoiselta yksikertaisen mutta rajattoman hauskuuden tarjoavan ideansa ansiosta. Elokuvassa hauskuuttelu keskittyy alkuasetelman ympärillä. Bruce yrittää päästä takaisin unelmatyöhönsä, johon varmasti itsekin pyrkisin kaikkivoivana, unohtaen megalomaanisen itsekeskeisyyden tyydyttämisen kaikenlaisella materialla. Aikaa on sentään suotu hieman tällaiselle hauskanpidolle. Tunnelma lämpiää rakkaustarinaksi tyttöystävän elätellessä unelmia avioliitosta, joten Bruce - taivaanlahja voidaan laskea romanttiseksi komediaksi. Elokuva latistuu näin kovin tylsäksi eikä Jennifer Aniston tuo vaisulla osaamisellaan väriä tyttöystävänä.

Entä sitten Jim Carrey? Ilveilevään epäonnensoturiin tottuneet saavat ainakin vastinetta, vaikka parhaimpien roolien veroista nyt ei päästä näkemään. Tämä menee enemmin käsikirjoituksen kuin Carreyn itsensä piikkiin. Tilaisuutta, kun ei suoda. Steve Carell irrottelee elokuvan hauskimmassa kohtauksessa, kun Carrey avustaa taustalta. Elokuvassa Jumalana siunaa Morgan Freeman (Shawshank Redemption), joka ei vakuuta. Myös hänen näytteleminen tukee vain sitä kokonaistunnelmaa, joka elokuvasta henkii.

 

teksti: © 2003 Raimo Miettinen

ohjaaja: Tom Shadyac
näyttelijät: Jim Carrey, Morgan Freeman, Jennifer Anniston, Philip Baker Hall
genre: komedia, romantiikka, fantasia, jumala
net: http://akas.imdb.com
kuvat: © 2003 Universal Pictures, Spyglass Entertainment, Shady Acres Entertainment ja Pit Bull Productions.

© 1999-2007 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: