powered by FreeFind

 

Borat - Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)

Kerrataan asia nyt vielä, jos homman idea ei ole kaikille tuttu: Borat on brittiläisen koomikon Sacha Baron Cohenin (hänen tunnetuin hahmonsa on Ali G.) luoma hahmo. Borat on kazakstanilainen tv-toimittaja, joka matkustaa Amerikkaan raportoidakseen maan tavoista ja ihmisistä. Kohtauksissa esiintyvät ihmiset eivät tiedä, että Borat on näyttelijän luoma hahmo, vaan uskovat hänen todella olevan aito tapaus. Borat on täysin pihalla amerikkalaisesta tapakulttuurista ja nolaa itsensä sekä haastateltavansa kerta toisensa jälkeen jutuillaan ja puuhillaan. Hän on rasisti ja sovinisti, mutta ei itse ole oikeastaan tietoinen asiasta. Hän on kotoisin maasta, joka ”on yhtä sivistynyt kuin mikä tahansa muu maa: naiset saavat matkustaa nykyään bussin sisäpuolella eikä homoseksuaalien tarvitse enää pitää päässään sinistä hattua”.

Amerikkaan päästyään Borat unohtaa työvelvollisuutensa nopeasti, kun hän rakastuu Pamela Andersoniin ja lähtee matkaamaan kohti Kaliforniaa kosiakseen tätä. Matkan varrella hän muunmuassa tutustuu rodeoon, joutuu pahojen juutalaisten vangiksi, ostaa karhun, painii lihavan tuottajansa kanssa alasti hotellissa ja sen käytävillä, käy loukkaamassa feministejä, vie prostituoidun treffeille, opiskelee paikallista huumoria ja vetää lärvit vähä-älyisten opiskelijoiden kanssa. Miten hän pakenee verta-imevien juutalaisten kynsistä? Löytääkö hän lopulta Pamela Andersonin? Kuinka hienon auton saa 600 dollarilla? Onko väärin kysyä amerikkalaiselta naiselta hänen hintaansa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy vastaus elokuvasta Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan.

Borat (Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan aka Borat, 2006 Yhdysvallat) on alkuperäisestä nimestään lähtien täysin hulvaton komedia, joka todennäköisesti koettelee katsojan nauruhermoja yhtä paljon kuin kykyä sietää rivouksia ja vähemmistöjen loukkauksia. Juutalais-vitsejä kuunnellessa on tosin hyvä muistaa, että Cohen on itse juutalainen. Elokuvan alapäähuumori puolestaan näyttää toimivan yllättävän hyvin, sillä elokuvateatterin yleisö nauroi suurimman osan ajasta niin äänekkäästi, että välillä itse elokuvaa oli vaikea kuulla. Ja allekirjoittanut nauroi yhtä äänekkäästi mukana.

Kiinnostavaa elokuvassa on sen nokkeluus, joka pilkahtelee kaikkien penis-, homo-, juutalais- ja huora-vitsien väleistä. Ilmeisen älykäs Cohen saa haastateltavansa poikkeuksetta mukaan omiin järjettömyyksiinsä ja saa tavallisen amerikkalaisen paljastamaan oman suvaitsemattomuutensa ja ahdasmielisyytensä. Amerikkalaisten hymyjen alta paljastuva homo- ja juutalaisviha on yllättävän avointa, jopa räikeää. Kun Borat toteaa eräälle cowboylle rodeossa, että ”Kazakstanissa homot vangitaan ja sitten tapetaan”, tämä vastaa: ”Siihen meilläkin täällä pyritään”. Vaikka Borat on Kazakstanissa ehditty jo tuomita loukkaavaksi elokuvaksi, totuus on, että Boratissa nauretaan itse asiassa amerikkalaisille enemmän kuin kazakstanilaisille. Mikään dokumenttihan tässä ei ole kyseessä, joten asiasta on turha vetää liian pitkiä kulttuurillisia johtopäätöksiä. Mukaan valmiiseen elokuvaan ovat päässeet värikkäät ääripäät, ei tylsä harmaa massa. Ja ovatko kaikki elokuvan tilanteet edes aitoja? Sillä ei ole väliä. Tällaisessa komediassa vain lopputuloksella on väliä.

Ainoa miinus muuten täysin ratkiriemukkaassa elokuvassa on edellämainittu runsas alapäähuumori. Ei se, ettäkö mukana olisi jotenkin poikkeuksellisen rivoa tai loukkaavaa materiaalia vaan se, että Cohen tuntuu välillä ylittävän aidan sen matalimmasta kohdasta. Boratin hahmossa olisi potentiaalia paljon oivaltavampaankin huumoriin. Nyt näemme vain vilahduksia siitä terävyydestä, josta Sacha Baron Cohen on niin tunnettu.

Tästä pienestä miinuksesta huolimatta Borat onnistuu 99 prosenttia ajasta juuri siinä missä on tarkoituskin: se saa ihmiset varmasti nauramaan. Tiiviiseen, alle 90 minuutin pakettiin on saatu mukaan niin paljon kaikenlaista vitsiä ja kohellusta, että Boratille nyrpistävät elokuvadiggarit ovat varmasti harvassa. Borat on ehdottomasti vuoden tähän mennessä hauskin ensi-ilta ja takuuvarmasti leffalipun hinnan arvoinen kokemus.

teksti: © 2006 Antti Honkala

ohjaaja: Larry Charles
näyttelijät: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian, Luenell, Pamela Anderson
genre: komedia
net: http://akas.imdb.com
kuvat: © 2006 Everyman Pictures, Gold/Miller Productions ja One America.

© 1999-2007 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: