powered by FreeFind
 

Arn - Pohjoinen valtakunta
Arn - Riket vid vägens slut (2008)Joakim Nätterqvist.


Sofia Helin.


Joakim Nätterqvist ja Sofia Helin.


Joakim Nätterqvist ja Frank Sieckel.


Arn – Pohjoinen valtakunta on jatko-osa puolisen vuotta sitten julkaistulle Arn – Temppelinritarille, joka sijoittui 1100-luvun Ruotsiin ja Pyhään Maahan. Molemmat elokuvat perustuvat Jan Guilloun romaanitrilogiaan.

Tässä saagan toisessa ja viimeisessä osassa Arn Magnusson (Joakim Nätterqvist) palaa Pyhältä maalta Ruotsiin Göötanmaalle pitkän komennuksen jälkeen. Nyt hän aikoo etsiä käsiinsä nuoruuden rakkautensa, Cecilian (Sofia Helin), joka valheilla ja vääryydellä häneltä kerran riistettiin, perustaa perheen ja vetäytyä taistelukentiltä lopullisesti. Hänen unelmansa ruusuisesta tulevaisuudesta kokevat pian kolauksen, kun palattuaan kotikonnuille Ruotsin ja Tanskan välille syttyy sota, johon Arn sotkeutuu tahtomattaankin.

Tämä Arnin saagan jälkimmäinen osa ei juuri poikkea ensimmäisestä. Itse tarina kuvataan jälleen Arnin ja Cecilian rakkaustarinan kautta, vaikka pariskunta ei tässäkään osassa vietä paljoakaan aikaa yhdessä. Tällä kertaa taustatarina on siirretty hieman enemmän Pyhältä Maalta Ruotsinmaalle. Edelleenkin on ihmeteltävä, miksi Arnin seikkailuja Pyhällä Maalla edes kuvataan. Nuo tapahtuvat tuntuvat elokuvassa pitkälti merkityksettömiltä, kun taas Ruotsin ja Tanskan väliseen valtataisteluun ei käytetä läheskään niin paljoa aikaa kuin mitä se olisi ansainnut. Tuloksena on hyvin rikkonainen kokonaisuus, sillä kahden tunnin elokuva yrittää revetä kaikkialle ja kuvata kaikkia. Tarinan monitahoisuus saa kerronnan siis tökkimään, mutta toisaalta se tekee itse elokuvasta edeltäjäänsä kiinnostavamman, joka oli yksinkertaisuudessaan hieman puuduttava.

Tyylillisesti Arn – Pohjoinen valtakunta (2008, Iso-Britannia, Saksa, Ruotsi, Suomi, Norja, Tanska) on identtinen edeltäjänsä kanssa: paljon mahtipontisia laajakuvia ja suureellisia kamera-ajoja aavikoiden, myrskyävien merien ja pohjoisten metsien yllä, joiden taustalla soi Tuomas Kantelisen säestämät elämääkin suuremmat sävelmät. Kun tähän vielä liitetään ensimmäisestä osasta tuttu ensiluokkainen lavastus, voi sanoa, että ulkoisesti kaikki on edelleen hyvin kohdallaan.

Arn – Temppelinritarin arvostelussa vertasin elokuvan päähenkilöä Braveheartin William Wallaceen ja nyt yhtäläisyydet niin hahmojen kuin elokuvienkin välillä tuntuvat entistä silmiinpistävimmiltä. Arnin kaveriksi Pyhältä maalta löytyy Harald (Anders Baasmo Christiansen), joka on niin luonteeltaan kuin ulkonäöltäänkin lähes identtinen Braveheartin Hamishin kanssa. Myös elokuvan suuri kenttätaistelu on käytännössä kopioitu Braveheartista (Stirlingin taistelu). Sivuseikkojahan nämä ovat, mutta mielenkiintoisia sellaisia.

Valitettavasti Joakim Nätterqvist on edelleen poikamaisen karismaton Arn Magnussonin roolissa. Hän ei ole huono näyttelijä, hän on vain täysin väärässä roolissa. Niin Arnin kuin muidenkin henkilöhahmojen kohdalla päänvaivaa tuottaa myös se, että he olivat 20-vuotiaina tismalleen samannäköisiä kuin 40-vuotiaina. Kun elokuvassa kahlataan läpi yli 20 vuoden ajanjakso, eikö olisi fiksumpaa vaihtaa näyttelijöitä kuin jättää ikääntyminen katselijoiden mielikuvituksen varaan?

Kokonaisuutena Arn – Pohjoinen valtakunta on ensimmäistä Arn-elokuvaa parempi vaikka kärsii hieman rikkonaisesta kokonaisuudesta. Tarina on tuotu lähemmäs Pohjoismaita, joka tekee tarinasta persoonallisemman, ja tarinan monitahoisuus pitää katsojan kiinnostuksen yllä ensimmäistä elokuvaa tehokkaammin. Silti on sanottava, että kyllä Pohjoismaiden kaikkien aikojen kalliimmalta elokuvalta olisi voinut vaatia jotain mieleenpainuvampaa. Nyt se jää väkisinkin puitteiltaan hienoksi, mutta hieman tavanomaiseksi historialliseksi epookiksi.

Teksti © 2008 Antti Honkala

ohjaaja: Peter Flinth
näyttelijät: Joakim Nätterqvist, Sofia Helin, Stellan Skarsgård
genre: Seikkailu, toiminta, historiallinen draama, romantiikka
net: http://akas.imdb.com/
kuvat: © 2008 Arion Communications Ltd, Dagsljus Filmequipment, Danmarks Radio, Europa Film Sound Production, Film i Väst, Juonifilmi, Molinare Studio, SF Norge A/S, Sheba Films, Svensk Filmindustri, TV4 Sweden, Telepool, Tju-Bang Film, YLE ja FS Film.

© 1999-2008 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: