powered by FreeFind
 

James Bond Ensyklopedia (2008)James Bond Ensyklopedia.


James Bond Ensyklopedia.


James Bond Ensyklopedia.


James Bond Ensyklopedia.


James Bond on jälleen, vai pitäisikö sanoa yhä, muodissa. Sitä se on ollut siitä lähtien kun Sean Connery ensimmäisen kerran esitteli maailmaa pelastavan tuplanolla-agentin vuonna 1962 elokuvassa Salainen agentti 007 ja Tohtori No. Enemmän tai vähemmän virallisia julkaisuja on Bondista sittemmin ehditty tehdä ja tietoa löytyy internetistäkin kyllästymiseen asti, mutta nyt ilmestynyt James Bond Ensyklopedia on ensimmäinen virallinen 007 opaskirja. Peräti 320 sivuinen paketti on tehty yhteistyössä Bond elokuvien tuottajan, EON Productions yhtiön kanssa. Tämä tulee hyvin pian selväksi kun opuksen käsiinsä ottaa.

James Bond Ensyklopedian ovat koostaneet John Cork ja Collin Stutz. Miehet tietävät mistä kirjoittavat, sillä molemmat ovat aiemminkin tutkineet Bondin historiaa vaihtelevalla menestyksellä. 320 sivuinen mammutti on jaettu yhdeksään pääkategoriaan: kirjailija Ian Fleming, Bondin tyyli, rooli, konnat, naiset, sivuosanäyttelijät, kulkuneuvot, aseet/laitteet ja elokuvien esittelyt. Kaikki tämä esitellään huikeiden (ja isojen) värivalokuvien kera. Informaatio tarjotaan lukijalle aivan kuin Bond olisi todellinen henkilö. Tämä on varsin jännä tapa ja toimii erittäin hyvin pienen alkupuistatuksen jälkeen.

James Bond Ensyklopedia on erittäin tuhti hakuteos, josta löytyy uutta ja vanhaa tietoa. Varsinkin Bond pahikset ja kaunottaret on esitelty erittäin hienosti. Mukana on toki paljon turhalta tuntuvaa informaatiota ja välillä tuntuukin hölmöltä lukea yksityiskohtaista tietoa vaikkapa leimahtavista silmälaseista (Kun maailma ei riitä 1999) tai kääntyvästä sängystä (Elät vain kahdesti 1967) mutta eipä ainakaan pääse sanomaan, että jotakin puuttuisi. Tai tarkemmin ajateltuna pääsee kyllä, sillä ”epävirallisia” Bondeja ei mainita sanallakaan (esim. 1983 Conneryn comeback Älä kieltäydy kahdesti). Tämä nakertaa uskottavuutta. Samoin ärsytyksen tuntua nostaa se, että kovin usein henkilöhakemistoissa on mainittu ylimalkaisesti henkilöstatuksena ”elossa, olinpaikka tuntematon”.

Tuhannen punnan kysymys on tietenkin se, että onko tälläisellä ”tietosanakirjalla” mitään virkaa? On kyllä. Sen selaileminen on yllättävän hauskaa ja teoksen pariin voi palata kerta toisensa jälkeen. Tämä ei johdu niinkään informaatiosta, vaan fantastisista valokuvista. Opuksen sisältämä tieto ei myöskään vanhene, vaikka muistaa sopii, että uutta Bondia pukkaa jatkossakin markkinoille ja niiden nippelitietoa ei sitten näiden kansien välistä löydy. Onkin vaikea arvailla mikä on tämän hakuteoksen markkina-arvo kymmenen vuoden päästä.

Readme.fi kustantamon markkinoima James Bond Ensyklopedia on kaikesta huolimatta oiva lahjaidea kaikille Bondiin hurahtaneille. 40 euron suositushinta tuntuu kovalta, vaikkakin kyseessä on 30x25 kokoinen järkäle.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

kirjoittajat: John Cork ja Collin Stutz
kustantaja Suomessa: Readme.fi
kuvat: © 1962-2008 Eon Productions, Metro-Goldwyn-Mayer, Columbia Pictures, Danjaq, United Artists ja Readme.fi Oy.

© 1999-2008 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: